In cadrul unei analize a Veridio – companie specializata in evaluarea proprietatilor imobiliare (si nu numai) -, autorul acesteia, Adrian Vascu, Senior Partner al Veridio, intrevede o crestere de pana la 60% a valorii impozabile a cladirilor in anul 2020.
Efectele majorarilor de preturi ale materialelor de constructii din anul 2019, precum si efectul in lant al cresterii salariului minim in sectorul constructiilor, conform OUG 114/2019, se regasesc in modalitatea de stabilire a valorilor impozabile pentru anul 2020. Aceste cresteri pot parea surprinzatoare, dar se incadreaza in previziunile facute la inceputul anului 2019 de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, care estima o crestere a costului cu 47,9% – 57,9% ca urmare a cresterii manoperei in constructii.
Este extrem de important de precizat ca modificarea valorilor impozabile nu conduce automat la modificarea impozitelor. Acest lucru se intampla doar daca autoritatile locale pastreaza neschimbate cotele de impozitare valabile la ultima reevaluare.
Analiza cuprinde si o simulare a impactului utilizarii noilor indici asupra valorilor impozabile pentru cateva categorii principale de cladiri, fara ca estimarea sa fie exhaustiva.
Cifrele prezinta o imagine a intervalelor posibile si probabile de crestere a valorilor impozabile, iar motivele acestor cresteri sunt obiective si sunt bazate pe realitatea evolutiei preturilor in 2019. Uzura fizica a constructiilor din ultimii trei ani nu va putea compensa cresterea valorii de nou a constructiilor.
Noile valori impozabile se vor regasi in rapoartele de evaluare care vor fi realizate, pentru contribuabilii care vor solicita acest lucru, la inceputul anului 2020. Ca in fiecare an, perioada de realizare a rapoartelor de evaluare este 1 ianuarie – 31 martie 2020. Persoanele juridice care si-au realizat ultima reevaluare, avand data evaluarii 31 decembrie 2016, pot evita cresterea cotei de impozitare la 5%, prin realizarea evaluarii pentru impozitare in primul trimestru al anului 2020.
Avand in vedere ca se cunoaste deja evolutia probabila a valorilor impozabile, autoritatile locale ar trebui sa tina seama de efectul acestora atat asupra bugetului cetatenilor cat si asupra bugetelor locale, astfel incat sa ia masurile necesare, daca se impun, din timp. Decizia le apartine, iar realitatea obiectiva redata de cifrele prezentate in simulare nu poate fi ignorata sau sa fie considerata un factor subiectiv care, independent de autoritatile locale, a determinat cresterea impozitelor.
Fara a exonera evaluatorii de responsabilitate, trebuie inteles in mod corect ca metodologia de calcul este unitara si ca evolutia rezultatelor nu este facultativa sau discutabila.
Dupa finalizarea procesului de reevaluare, se va sti exact impactul asupra fiecarei cladiri. Pana atunci, astazi, exista anumite premise certe. Este in consecinta decizia autoritatilor locale daca vor interveni sau nu in modalitatea finala de stabilire a impozitelor. Insa, inclusiv datorita analizei de fata, nu vor putea spune ca nu au stiut.
In cadrul simularii, de exemplu, intervalele de evolutie ale costului constructiilor fata de anul anterior pot fi intre 27% si 39% pentru casele de locuit, intre 31% si 38% pentru blocurile de locuinte, intre 15% si 60% pentru cladirile cu functiuni agricole, intre 6% si 45% pentru imobilele de birouri, intre 12% si 40% pentru spatiile comerciale etc.
Calculele au fost realizate utilizand cataloagele de reevaluare a constructiilor realizate de ing. Schiopu Corneliu – „Costuri de reconstructie – costuri de inlocuire cladiri rezidentiale”, Editura IROVAL (vol. 1) si „Costuri de reconstructie – costuri de inlocuire cladiri industriale, comerciale, agricole, constructii speciale”, Editura IROVAL (vol. 2), considerate a fi lucrari de referinta in estimarea costului de nou al constructiilor si adoptate de catre ANEVAR ca fiind cataloagele de reevaluare cele mai moderne si folosite cu preponderenta in stabilirea valorilor impozabile. Simularea Veridio s-a realizat cu ajutorul programului Kost Plus de calcul rapid al costului constructiilor pe baza costurilor din cataloagele ing. Corneliu Schiopu / IROVAL – un instrument de productivitate util in aplicarea fiselor din cataloagele respective. Pentru a vizualiza simularile de evolutie a costului constructiilor, click aici!