Ministerul Apelor si Padurilor anunta semnarea contractului de asistenta tehnica pentru proiectul „Reconectare si restaurare lunca inundabila, remeandrare curs de apa Jijia”, investitie in valoare de 50.137.310 lei cu TVA, (peste 11 milioane de euro) finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).
Proiectul „Reconectare si restaurare lunca inundabila, remeandrare curs de apa Jijia” este cuprins in Planul de Management al Riscului la Inundatii (P.M.R.I.), capitolul 4.6, dar si in Planul de Management Bazinal al spatiului hidrografic Prut-Barlad, fiind unul din cele 5 proiecte integrate majore care urmareste crearea unui cadru natural de retentie a apei si este si in concordanta cu prevederile Directivei 2000/60/EC.
Realizarea acestui proiect impreuna cu celelelalte proiecte integrate va conduce la rezolvarea problemei inundatiilor in bazinul hidrografic Jijia, alaturi de obiectivul de investitii „Suprainaltare dig mal stang rau Jijia amonte confluenta cu raul Prut, jud. Iasi”, aflat in executie. Astfel, prin retentia volumelor de viitura si reducerea debitului maxim tranzitat in aval prin albie, proiectul va proteja aproximativ 27.000 de locuitori din 12 localitati, 1.538 de gospodarii, 28 de fantani, cca 62 de km de infrastructura de transport rutier, 17 kilometri de infrastructura feroviara, peste 5.400 ha teren agricol si 34 de obiective socio-economice si culturale.
Proiectul isi propune 5 obiecte de investitii :
1.Reconectare brat vechi pe zona mal drept Jijia, Victoria -Golaesti :
2.Reconectare meandre/brate secundare in zona cotu Morii-Teiva Visina ;
3.Remeandrarea cursului de apa-restaurare meandre Jijia, mal stang-Bosia ;
4.Remeandrarea cursului de apa restaurare meandre Jijia, mal drept -Cristesti ;
5.„Amenajare hidrotehnica a raului Buhai, amonte de confluenta cu raul Intors, judetul Botosani”.
Prin realizarea derivatiilor de la Cotu Morii, Bosia si Cristesti de pe raul Jijia si a prizei de rau de pe raul Prut la Frasuleni, se urmareste reducerea nivelului apei in amonte prin devierea unui anumit debit, astfel incat sa se poata atenua undele de viitura. Restaurarea meandrelor/bratelor poate asigura si o sursa de apa pentru animale si poate fi folosita pentru irigarea terenurilor agricole, iar in anumite parti se va putea permite pescuitul necomercial.
Realizarea lucrarilor propuse conduce la scoaterea de sub incidenta efectelor inundatiilor a municipiului Dorohoi si a localitatilor din aval, Broscauti si Slobozia. Principalele masuri structurale si nestructurale cu rol de diminuare a pagubelelor produse de viituri, propuse in cadrul investitiei constau in: realizarea unei acumulari nepermanente, recalibrarea albiei, realizare diguri locale.
Lucrarile propuse constau in reabilitarea ecologica a albiei vechi a raului Jijia, prin reconectarea acesteia in mai multe zone: de la Cotu Morii la Golaesti, de la Cotu Morii la Teiva -Visina, la Bosia, la Cristesti. Barajul va fi amplasat pe cursul raului Buhai, in amonte de confluenta cu raul Jijia la cca. 1750 m. In cadrul proiectului se vor executa: o acumulare nepermanenta; amenajare albie (81 km), 4 derivatii, o priza de rau.
Prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), AXA 5, Obiectiv Specific 5.1 - Reducerea efectelor si a pagubelor asupra populatiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbarile climatice, in principal de inundatii si eroziune costiera Ministerul Apelor si Padurilor deruleaza investitii care, pana in prezent, insumeaza peste un miliard de euro. Proiectul este implementat de Administratia Nationala „Apele Romane” - Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad.