RO EN
Coșul este gol

PS1: Se aloca aproximativ 75 de milioane de lei pentru anveloparea blocurilor

Programul de reabilitare termica a blocurilor din sectorul 1 al Capitalei, fara costuri pentru proprietari intra in faza finala, cu 251 de blocuri la care lucrarile se vor realiza in acest an. Astfel, Primaria Sectorului 1 aloca, in 2018, aproximativ 75 de milioane de lei pentru anveloparea imobilelor de locuit multietajate, dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei.
Primaria Sectorului 1 (PS1) va relansa, in anul 2018, programul de reabilitare termica a blocurilor. Potrivit proiectului de buget aprobat in sedinta din data de 15 februarie 2018 a Consiliului Local, Primaria Sectorului 1 va aloca in acest an aproximativ 75 de milioane lei pentru lucrarile de reabilitare termica a blocurilor.
„Pentru noi, 2018 este anul relansarii marilor proiecte de investitii si al lansarii unor proiecte noi. Un obiectiv important al nostru il constituie incheierea programului de reabilitare termica a blocurilor fara costuri pentru proprietari. Reluam, astfel, investitiile in acest proiect din care au mai ramas de anvelopat 251 de blocuri", a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
Potrivit Legii nr. 231/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 18/2009, privind cresterea performantei energetice a imobilelor de locuit multietajate si conform normativelor ISC, pot fi reabilitate blocurile de locuinte cu exceptia:
- blocurilor de locuinte clasate/in curs de clasare ca monumente istorice;
- blocurilor de locuinte expertizate tehnic si incadrate in clasa I si II de risc seismic prin raport de expertiza tehnica, la care nu s-au executat sau se afla in curs de executie lucrari de interventie pentru cresterea nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente.
Ca parte a strategiei de regenerare urbana, Primaria Sectorului 1 a reabilitat termic, pana in prezent, 839 de blocuri (cu un total de 42.359 de apartamente).
Modernizare a ascensoarelor din blocurile reabilitate termic
De asemenea, toate imobilele reabilitate termic din Sectorul 1 vor beneficia de ascensoare mai sigure si economice, dupa cum mai arata edilii locali. Practic, la initiativa primarului Sectorului 1, Dan Tudorache, Parlamentul a votat Legea nr. 231/2017 privind modificarea si completarea OUG nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Noul cadru legal permite primariilor modernizarea/inlocuirea componentelor ascensoarelor la blocurile reabilitate termic prin inlocuirea principalelor componente de functionare (usi de acces, cutii de comanda, sisteme de tractiune, mecanismele de actionare electrica etc.).
„In 2017, am propus si am obtinut modificarea legii, in sensul ca administratiile locale sa aiba posibilitatea de a incheia lucrarile de eficientizare energetica a blocurilor de locuinte cu modernizarea lifturilor. Noi, cei de la sectorul 1, avand posibilitatea de a sustine financiar asemenea lucrari, vom demara in 2018 acest program”, a adaugat Dan Tudorache.
In consecinta, Primaria Sectorului 1 va demara in 2018 procedurile investitionale pentru inventarierea lifturilor din aceasta zona administrativa si pentru identificarea solutiilor tehnice de inlocuire a componentelor care pun in pericol siguranta locatarilor. Din bugetul pe anul 2018, a fost alocata pentru documentatia necesara acestui proiect suma de 150.000 de lei. Insa, potrivit legii, repararea lifturilor la toate imobilele multietajate, reabilitate termic, din intreaga tara - si care au in dotare ascensoare - ramane obligatorie! Astfel, primaria Sectorului 1 atrage atentia tuturor asociatiilor de proprietari din blocurile reabilitate termic ca sunt obligate sa-si faca in continuare reviziile si reparatiile necesare la lifturile din proprietatea lor. Nerespectarea acestei obligatii poate atrage sanctiunea cu amenda din partea autoritatilor competente si pune in pericol siguranta locatarilor.
Se lanseaza programul de reabilitare termica a caselor
Tot in cadrul componentei de reabilitare termica a fondului construit, Primaria Sectorului 1 va demara, in acest an, programul de sustinere financiara din resurse bugetare si din fonduri europene a reabilitarii termice a locuintelor tip casa. In acest sens, institutia va aloca, in anul 2018, suma de 672.000 de lei, din bugetul propriu, pentru pregatirea documentatiei necesare atragerii de fonduri europene destinate finantarii programului de reabilitare termica a caselor.
„Acest program pe care il demaram in 2018, pe care eu il numesc anul relansarii marilor investitii in Sectorul 1, constituie - din cate stiu - o premiera la nivel national pentru administratia publica locala. Proiectul de sustinere financiara a reabilitarii termice la case va debuta in acest an, insa va fi un program de durata. In 2018, ne propunem sa elaboram documentatia ceruta de acest proiect si sa incepem inventarierea caselor din sector, astfel incat, din anul 2019, sa ne putem apuca de treaba”, a mai spus primarul sectorului 1.
De altfel, strategia privind implementarea la nivelul sectorului 1 al Municipiului Bucuresti a programului local multianual de crestere a performantei energetice a locuintelor unifamiliale 2018-2030 a fost votata, in 2017, de Consiliul Local. In concordanta cu prevederile art. 1, alin. (1), lit. b) din OUG nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte (cu modificarile si completarile legale in vigoare), lucrarile de reabilitare au fost extinse si la nivelul locuintelor unifamiliale aflate in proprietatea persoanelor fizice.
Nivelul maxim al suprafetei desfasurate pentru care se vor executa lucrari fara costuri pentru proprietari va fi de 160 de metri patrati, conform raportarii la un apartament cu 4 camere, cu tot cu spatiile comune. Potrivit strategiei de eficienta energetica la case, la aceste imobile vor fi executate lucrari pentru diminuarea pierderilor de caldura (izolarea termica a fatadei prin montarea tamplariei termoizolanta, precum si izolarea termica a fatadei - parte opaca-pereti exteriori, cu sisteme termoizolante) si lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si furnizare a apei calde (repararea/inlocuirea centralei termice pentru reducerea emisiilor de bioxid de carbon si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare termice, panouri solare electrice, inclusiv achizitionarea acestora).
***
Consiliul Local Sector 1 a aprobat in sedinta de joi, 15 februarie 2018, proiectul de buget aferent anului in curs. Astfel, veniturile bugetului general centralizat al Sectorului 1 sunt de 1.453.775,14 mii lei. Informatii suplimentare, la www.primariasector1.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter