RO EN
Coșul este gol

ORADEA: Planul de buget al municipiului asigura finantare pentru 60 de proiecte

Primarul Ilie Bolojan a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat principalele aspecte ale proiectul de buget al municipiului Oradea, proiect care va fi supus aprobarii in sedinta Consiliului Local de maine.
"Veniturile totale ale bugetului local se ridica la suma de cca 225 milioane de euro, din care jumatate reprezinta veniturile spitalelor municipiului Oradea, respectiv aproximativ 113 milioane de euro. Asa cum stiti, toate spitalele din municipiu se afla in subordinea Consiliului Local. Din cele 112 milioane de euro care reprezinta veniturile bugetului local, 68 de milioane reprezinta veniturile proprii, iar diferenta alte sume. Anul trecut am avut venituri proprii de 73 milioane euro. Anul acesta, pe langa faptul ca pierdem in mod net 5 milioane de euro, mai pierdem si cresterea pe care o aveam in fiecare an, care s-ar fi ridicat la 4,3 milioane de euro, deci in total avem o pierdere de peste 9 milioane de euro din veniturile proprii din cauza modificarilor aduse Codului Fiscal", a spus primarul Ilie Bolojan in deschiderea conferintei de presa.
La veniturile proprii ale municipiului se mai adauga cele 29 de milioane de euro, care reprezinta prelevarile de la bugetul de stat, care in cea mai mare parte merg catre invatamant si catre sectorul asistentei sociale. Totodata, municipalitatea are contracte semnate pe fonduri europene in valoare de 12,3 milioane de euro, suma ce va viza sectorul termoficare, apoi reabilitarea Casei Darvas la Roche si amenajarea Muzeului Masoneriei.
"Aceasta suma de 12,3 milioane de euro, din fonduri europene, va fi de cel putin 4 ori mai mare pana la finalul anului, proiectele aflandu-se in aceasta perioada in diferite stadii de evaluare. Prin urmare, avem un buget care va fi rectificat de mai multe ori in acest an pentru a incorpora aceste noi contracte care urmeaza sa fie semnate in lunile urmatoare", a spus primarul.
Principalele cheltuieli ale bugetului local
Principalele cheltuieli ale bugetului local sunt urmatoarele: cheltuieli de functionare de 168 milioane euro din totalul de 225 milioane euro, din care cea mai mare parte sunt facute de spitale; investitiile pe care Primaria Oradea le va face anul acesta se ridica la 56,4 milioane euro, din care 26,6 milioane euro reprezinta investitiile realizate din veniturile proprii ale orasului si 11,2 milioane euro - investitii prin bugetul de stat (cofinantari la fondurile europene pe care bugetul de stat se angajeaza sa le faca prin ghidurile de finantare).
Referitor la modul in care se administreaza spitalele oradene, primarul Ilie Bolojan a precizat: "Tin sa felicit conducerea spitalelor pentru ca isi propune sa aloce pentru investitii 4,8 milioane de euro din veniturile proprii, in afara celor pe care le aloca municipiul sau pe care le castigam din bani europeni".
Cateva observatii asupra bugetului
Primaria Oradea a intrat pentru prima data in parteneriat cu un liceu confesional, este vorba de Liceul Teologic Baptist Emanuel, unde urmeaza sa fie construita o sala de sport destinata celor 1000 de elevi care invata aici. Valoarea acestei sali va fi de cca 600.000 de euro, suma care va fi suportata jumatate de liceu si jumatate de Primaria Oradea.
De asemenea, municipalitatea vine cu propunerea ca in acest an sa nu mai fie acordati bani pentru ONG-uri, fondurile urmand sa fie alocate evenimentelor ocazionate de Centenarul Marii Unirii (reabilitarea unor grupuri statuare, realizarea mai multor statui, editarea unui manual cu istoria orasului Oradea, care va fi pus apoi la dispozitia tuturor scolilor, editarea unei carti cu istoria judetului Bihor) sau pentru recunoasterea activitatii unor persoane care au realizat lucruri notabile in Oradea sau pentru Oradea.
Datoria publica
"Anul viitor vom plati in contul creditelor contractate in ultimii ani aproximativ 7 milioane de euro, suma care corespunde unui grad de indatorare de 10,25 % din veniturile proprii. E unul dintre cele mai mici grade de indatorare din ultimii ani, ceea ce ne permite sa contractam credite pentru a cofinanta proiectele europene care urmeaza sa fie derulate in municipiu, in anii urmatori", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Creditul contractat de la Banca Europeana de Investitii va fi operational de anul viitor, tragerile putand fi facute in intervalul 2019 -2020 -2021.
Proiecte importante care urmeaza sa intre in derulare
Anul acesta, municipiul va avea in derulare cca 50-60 de proiecte, unele de ordinul milioanelor de euro, altele mai mici. Astfel, lucrarile la Podul Centenarului sunt in curs, si daca totul va decurge fara probleme, acesta va fi inaugurat la 1 decembrie anul acesta. Totodata, este in curs de derulare concursul pentru grupurile statuare care urmeaza sa fie amplasate in proximitatea Podului Centenarului.
Un alt proiect important este continuarea drumului expres. Primul tronson va fi finalizat in primavara, imediat ce vremea va fi favorabila lucrarilor, iar cea mai mare portiune, care va lega str. Bihorului de giratia de la Real Episcopia, este in faza de evaluare, urmand ca pana la jumatatea lunii martie sa fie desemnat un castigator.
De asemenea, vor intra in lucru cel putin trei pasaje: pasajul mare de la Cimitirul Municipal pe soseaua de centura, pasajul mare de pe Soseaua Borsului peste giratia de la Parcul Industrial si reabilitarea si inlocuirea podului de pe str. Universitatii, la trecerea peste Paraul Peta.
Alte proiecte importante vor viza spitalele, parcarile din zona centrala, asfaltarea unor drumuri din zona veche a orasului Oradea, reabilitarea fatadelor cladirilor de pe str. Vasile Alecsandri, reabilitarea cladirii Primariei, coridorul verde Iosia etc.
"Amenajarea Pietei Ferdinand si a parcarii de la Vointa urmeaza sa intre in contractare si estimam ca in prima saptamana din martie, cel tarziu, urmeaza sa apara pe SEAP anunturile pentru contractarea lucrarilor. Proiectul de reabilitare a Pietei Ferdinand va fi finantat din bani europeni, iar proiectul parcarii de la Vointa printr-un credit furnizor, cu plata in rate timp de 5 ani de zile dupa finalizarea lucrarilor, in asa fel incat efortul financiar sa fie distribuit pe mai multi ani", a incheiat primarul Ilie Bolojan.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter