Sala Unirii a Consiliului Judetean Dambovita (CJD) a gazduit la data de 19 noiembrie 2019 seminarul de informare, organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Muntenia, privind promovarea oportunitatilor de finantare existente in cadrul Programului Operational Regional 2014 – 2020 (Regio), informeaza un comunicat al autoritatilor judetene.
Alaturi de conducerea Consiliului Judetean Dambovita, reprezentata de presedintele Alexandru Oprea si vicepresedintele Alin Manole, la intalnire au mai participat: primarul Municipiului Targoviste, Cristian Stan, primarul orasului Pucioasa, Constantin Ana, reprezentanti ai Spitalului Judetean de Urgenta Targoviste, ai Complexului National Muzeal „Curtea Domneasca”, ai Scolii Speciale Targoviste si directiilor de specialitate din cadrul CJD, dar si ai altor institutii implicate in derularea proiectelor europene.
Seminarul a inceput cu o prezentare sustinuta de directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Muntenia, Liviu Musat. Cu acest prilej, directorul ADR a adus in atentie o situatie generala a proiectelor cu finantare europeana, depuse in exercitiul financiar 2014 – 2020, la nivel de regiune, dar si la nivelul judetului Dambovita.
Astfel, in judetul Dambovita, in acest exercitiu financiar, au fost depuse 218 proiecte, in valoare de 1.910.033.450,78 lei. Numarul contractelor semnate pana la data de 14 noiembrie 2019 se ridica la 120, valoarea acestora fiind de 793.008.609,46 lei. Alte 50 de proiecte se afla inca in evaluare.
„Pana in acest moment, la nivelul regiunii de dezvoltare Sud-Muntenia, s-au depus aproximativ 1.200 de aplicatii, din care peste jumatate s-au concretizat in contracte de finantare. (…) In ceea ce priveste impartirea pe judete, cred ca este important sa fixam locul pe care judetul Dambovita il ocupa, evident ca acesta este, asa cum am fost obisnuiti, unul fruntas, 220 de aplicatii provin din Dambovita, cu un total de aproape doua miliarde lei, ceea ce situeaza acest judet pe locul al doilea intre judetele regiunii, dupa judetul Prahova, dar inainte de judetul Arges, la o distanta considerabila, ca valoare a proiectelor atrase (…). In ceea ce priveste administratia, de departe judetul Dambovita este pe primul loc, la infrastructura de transport, cu cinci aplicatii depuse, din care trei sunt contracte de finantare, semnate. Niciun alt judet din regiune nu are trei contracte semnate. Si la infrastructura educationala, cu 38 de aplicatii, judetul Dambovita este tot pe locul intai dintre judetele regiunii, pe urmatorul loc aflandu-se Prahova, cu 23. La infrastructura sociala ( de sanatate), cu cele 16 aplicatii depuse, judetul Dambovita se afla pe locul al doilea (…). Vreau sa felicit administratia damboviteana pentru modul in care s-au desfasurat aceste activitati, in anul 2019, si trag speranta ca 2020 va aduce concretizarea tuturor acestor proiecte pentru beneficiarul final, cetatenii acestui judet, dar va insemna si semnarea de noi contracte”, a declarat Liviu Musat.
In continuare, primarul Municipiului Targoviste, Cristian Stan, felicitat de directorul ADR pentru multitudinea de proiecte depuse de municipalitatea targovisteana, a multumit ADR pentru sprijinul acordat, subliniind ca administratia face eforturi pentru a putea atrage cat mai multe fonduri. „Pentru noi, ca administratie locala a unui municipiu cum este Targoviste, este foarte importanta sursa de finantare de care discutam acum, care asigura o parte importanta din bugetul pentru investitii (…). In acest moment, deja avem depuse zece cereri de finantare, fara a discuta de Centura Municipiului Targoviste, din care sunt semnate patru contracte de finantare, iar toate aceste proiecte sunt in faza de executie”, a explicat edilul resedintei judetului Dambovita.
La randul sau, primarul orasului Pucioasa, Constantin Ana, a facut o prezentare a activitatii de atragere de fonduri, aratand ca „trei ani noi am dus o lupta imensa pentru a nu rata absolut nicio axa. (…) Noi am accesat absolut toate proiectele posibile si sunt mandru sa spun ca, impreuna cu echipa mea, am reusit sa depunem 16 proiecte europene si, dintre localitatile care au sub 20 000 de locuitori, suntem pe primul loc in tara. Daca toate aceste proiecte vor fi aprobate - si eu cred ca vor fi –, vom avea o suma atrasa de peste 3.000 euro pe cap de locuitor, ceea ce este imens. Am terminat evaluarea la zece proiecte si avem semnate noua contracte de finantare, iar doua proiecte sunt in lucru (...), ca suma totala cred ca am depasit 50 de milioane de euro”.
In finalul intalnirii, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Alexandru Oprea, a concluzionat: „Este o intalnire care a mai avut loc in alte trei judete din regiune. In ceea ce ne priveste, anume UAT-urile din judetul Dambovita, acestea ocupa un loc fruntas, in ceea ce priveste scrierea si accesarea acestor proiecte (…). Cred ca este onoranta pozitia ocupata de judetul Dambovita, referitor la atragerea fondurilor europene. Sunt remarcabile eforturile facute de colegii mei din administratia locala. Dupa cum s-a discutat si astazi, aici, exista o procedura greoaie, birocratica (…), iar aceasta perioada de implementare de multe ori dureaza, speram intr-o simplificare a legislatiei, intr-o procedura mai supla in ceea ce priveste achizitiile publice. Ii multumim directorului ADR Sud-Muntenia, Liviu Musat, pentru sprijinul constant pe care ni l-a oferit ca administratie judeteana, sprijin pe care l-a acordat si unitatilor administrativ-teritoriale din judet, care au elaborat proiecte, care sunt foarte multe”.