Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a semnat, la 23 iulie 2018, contractul privind elaborarea „Strategiei pentru dezvoltarea unui oras inteligent Smart City Bucuresti”, document care va fi realizat de compania Deloitte Consultanta, informeaza un comunicat al municipalitatii (PMB). Strategia va fi elaborata in termen de 17 saptamani de la data emiterii ordinului de incepere a proiectului, iar perioada pentru care se doreste realizarea ei este cuprinsa intre anii 2018 si 2025.
„Am semnat contractul pentru elaborarea, in premiera, a unei strategii Smart City extrem de importanta pentru dezvoltarea Bucurestiului, care va aduce Capitala Romaniei in randul marilor orase europene. Principalul scop al definitivarii unei strategii de tip Smart City este reprezentat de nevoia orasului de a furniza servicii de cea mai inalta calitate atat cetatenilor sai, cat si investitorilor, antreprenorilor locali si turistilor, prin dezvoltarea tehnologica a orasului. De asemenea, prin implementarea strategiei Smart City, bucurestenii vor beneficia de infrastructura de transport public si drumuri adecvate, servicii de calitate prin infrastructuri moderne, noi locuri de munca, siguranta publica, reducerea emisiilor de bioxid de carbon si a poluarii”, a declarat Gabriela Firea, primarul Municipiului Bucuresti.
Potrivit comunicatului, urmatorii pasi pentru dezvoltarea infrastructurii Smart City-Bucuresti vor fi implementarea acesteia, pe termen scurt si mediu, in urmatoarele domenii: trafic management, parking, iluminat, infrastructura, guvernare locala - administratie inteligenta, siguranta publica, inclusiv sistemul de urgenta la nivelul Municipiului Bucuresti, energie (electrica, termica, apa etc.) - energie inteligenta, transport public - mobilitate inteligenta, telecomunicatii - tehnologii inteligente, mediu - cladiri inteligente, energie verde, turism - servicii turistice inteligente.
Serviciile ce fac obiectul contractului constau in analiza situatiei actuale a Municipiului Bucuresti si a zonei limitrofe acestuia, expunerea carentelor si a problemelor din municipiu si furnizarea unui pachet de proiecte prioritare, derulate in etape si eficiente, care sa raspunda necesitatilor specifice si deficientelor reale cu care se confrunta Bucurestiul.
Principalele arii de interventie urmarite in realizarea strategiei, fara a fi limitative, vor fi urmatoarele:
- guvernare locala-administratie inteligenta;
- energie (electrica, termica, apa etc) - energie inteligenta;
- siguranta publica, inclusiv sistemul de urgenta la nivelul Municipiului Bucuresti - sistem de siguranta inteligent;
- sanatate- sistem de sanatate inteligent;
- infrastructura;
- telecomunicatii - tehnologii inteligente;
- transport public-mobilitate inteligenta;
- educatie;
- mediu - cladiri inteligente, energie verde;
- turism- servicii turistice inteligente.
Conform ofertei castigatoare, valoarea contractului aferent „Strategiei pentru dezvoltarea unui oras inteligent Smart City Bucuresti” va fi de 464.280 de lei, fara TVA.
Deloitte, cu sedii in mari orase ale lumii precum New York, Washington, Los Angeles, Londra, Viena, Tokyo, este parte a grupului international de profil Big Four, care reuneste cele mai mari patru firme de consultanta. In Romania, Deloitte este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale de pe piata si furnizeaza, in cooperare cu alti parteneri, servicii de audit, juridice, de consultanta, de management al riscului, solutii de servicii externalizate si consultanta in tehnologie si alte servicii adiacente prin intermediul a peste 1.100 de profesionisti, se mai precizeaza in comunicatul PMB.