Primarul General, Gabriela Firea, si Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, au avut o intalnire dedicata analizarii stadiului proiectelor cu finantare europeana pe care le deruleaza Primaria Capitalei Bucuresti.
Primarul General, Gabriela Firea: “Ii multumesc inca o data doamnei comisar pentru sprijinul constant si pentru sustinere, dar si echipei DG Regio, cu care am schimbat idei si solutii privind principalele proiecte derulate de Primaria Capitalei cu finantare din fonduri europene. Preocuparea noastra pentru atragerea de finantare nerambursabila s-a concretizat in proiecte aflate in diferite stadii - contractate, depuse sau in pregatire. Lucram la proiecte europene a caror valoare se ridica la 959 de milioane de euro, din care 665 reprezinta partea de finantare nerambursabila, in conditiile in care Bucurestiul are acces la mai putine fonduri fata de alte regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
Primaria Capitalei a depus proiecte in valoare totala de 638 de milioane de euro, pentru 3 dintre ele, in valoare de 408 milioane euro fiind deja semnate contractele de finantare: proiectul de finalizare a statiei de epurare Glina si de reabilitare a sistemului de canalizare, precum si 2 proiecte de dotare cu 20 noi tramvaie a liniilor 40 si 55. Proiectele pentru alte 80 de tramvaie, pentru 100 de autobuze electrice noi si pentru modernizarea unui tronson de 1,1 km din calea de rulare a tramvaiului sunt in contractare, urmand a fi semnate. In plus, mai avem in pregatire proiecte in valoare de 320 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pentru extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si pentru conservarea patrimoniului”.
Primarul General a mai adaugat ca astazi are loc deschiderea ofertelor depuse in cadrul procedurii de achizitie “pentru atribuirea contractului de furnizare a 100 de tramvaie, pe care le achizitionam cu fonduri europene in valoare de 212 milioane euro, valoarea cofinantarii fiind de 2%. In plus, cu finantare de la Fondul de Mediu in valoare de 73 milioane euro, vom achizitiona 100 de troleibuze - deschiderea ofertelor va avea loc in data de 15 aprilie - si 130 autobuze hibride - deschiderea ofertelor va avea loc in data de 7 mai”.
Comisarul European, Corina Cretu: “Ma bucur ca sunt astazi aici, la Bucuresti, si am avut aceasta sansa de a discuta impreuna temele esentiale pentru capitala Romaniei, pentru cetatenii Bucurestiului. Capitala si intreaga zona din jurul acesteia reprezinta un motor pentru economia Romaniei si cred ca este foarte important sa cooperam , Comisia Europeana si Primaria Capitalei, pentru a identifica masuri concrete si pentru a accelera proiectele pe care le avem in derulare. Ma bucur sa vad investitii care, cu sprijinul fondurilor europene de coeziune, asigura in special imbunatatirea traficului in Bucuresti. Toate acesta vor conduce, sper, la o viata mai buna pentru cetateni, vor ajuta la rezolvarea problemelor de trafic sau la reducerea poluarii si aglomeratiei. Vreau sa salut, de asemenea, si alte proiecte realizate pe fonduri europene: este vorba de eficienta energetica a cladirilor publice si private, renovarea unor cladiri din patrimoniul cultural, precum Biserica Domnita Balasa, Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Treime, care sunt simboluri ale Capitalei noastre”. Corina Cretu a mai completat: „Inca de la inceputul mandatului doamnei Primar General, cooperam pentru deblocarea unor proiecte esentiale, precum managementul deseurilor si termoficare. Aceste doua proiecte vor atrage fonduri europene de peste jumatate de miliard de euro. Termenul limita pentru folosirea acestor bani este 2023, deci sper ca vom coopera pentru a finaliza in timp, din actualul exercitiu bugetar, aceste proiecte.
Cred in potentialul Bucurestiului pentru viitor. Ne pregatim pentru viitorul buget european si expertii nostri deja au inceput sa gandeasca strategic cum vom folosi viitorul buget european pe proiecte concrete care sa aiba un impact maxim in viata cetatenilor. Sper ca Bucurestiul va fi un beneficiar al fondurilor europene si in exercitiul bugetar 2021-2027”.
Principalele programe europene in cadrul carora Primaria Capitalei a aplicat pentru finantare, in actualul exercitiu financiar multianual, sunt Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 si Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020:
POR 2014-2020
Primaria Capitalei are 2 proiecte contractate, si alte 11 aflate in perioada de contractare (urmand a fi semnate) in domeniul transportului public. Proiectele vizeaza achizitia a 100 de tramvaie noi, a 100 de autobuze electrice noi si modernizare liniei de tramvai pe Bd. Vasile Milea
Cele 2 proiecte cu contracte de finantare semnate si cele 6 proiecte aprobate, aflate in perioada de contractare, pentru achizitia a 100 de tramvaie noi vizeaza modernizarea a 8 linii de tramvai. Sunt cateva dintre cele mai circulate linii de transport public, cu flux important de calatori, care in mare masura le utilizeaza zilnic
Cele 100 autobuze electrice vor circula pe 14 trasee. Vor avea statii de incarcare.
Proiectul modernizarii liniei de tramvai pe Bd. Vasile Milea vizeaza refacerea pe o distanta de 1,1 km a caii de rulare. Prin realizarea acestor 13 proiecte, se va imbunatati calitatea transportului public prin modernizarea flotei STB si refacerea infrastructurii dar vor contribui si la scaderea poluarii din Bucuresti.
POR: In domeniul conservarii patrimoniului, Primaria Capitalei a pregatit proiectul de restaurare si conservare a Muzeului Gheorghe Tattarescu si lucreaza la documentatiile pentru Gradina Cismigiu si Parcul Carol.
Proiectul local „Casa Gheorghe Tattarescu” vizeaza conservarea, restaurarea si protejarea obiectivului de patrimoniu, cresterea gradului de expunere a Casei Memoriale dupa finalizarea lucrarilor de interventie, prin digitizarea acesteia, si a numarului de vizitatori. Valoarea investitiei este de aproximativ 3,7 milioane Euro. Sunt realizate demersurile de elaborare a cererii de finantare, insa cererea poate fi depusa numai dupa redeschiderea apelului de proiecte 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural
Pentru Gradina Cismigiu si Parcul Carol, departamentele de profil ale PMB colaboreaza in vederea realizarii documentatiilor tehnico-economice, pentru a atrage finantare prin aceeasi axa a POR.
POIM 2014-2020
POIM: Proiecte pentru infrastructura de apa uzata
Finalizarea Statiei de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita (Caseta) sunt componente ale unui proiect in valoare de 365 milioane euro contractat, aflat in derulare.
Anul acesta au inceput lucrarile la extinderea Statiei de Epurare si la constructia incineratorului de namol. Anul trecut s-a avansat intr-un ritm foarte rapid, cu toate ca se lucreaza in conditii extrem de grele, in subteran, pentru reabilitarea colectoarelor principale de canalizare.
Lucrarile (de exemplu, pe Splaiul Independentei) sunt realizate printr-o tehnologie fara sapatura deschisa, care permite muncitorilor sa intre in subteran printr-o gura de acces. Daca se intervenea cu sapatura deschisa, traficul ar fi fost complet blocat. Au fost realizate 53 de guri de acces, din care 23 deja sunt inchise, dupa introducerea noilor tuburi.
La acest obiectiv, mai sunt in derulare doua proceduri de achizitii pentru reabilitarea Casetei, o procedura s-a finalizat, urmand a fi semnat cele doua contracte aferente ei dupa aprobarea bugetului local, iar la cealalta procedura sunt in evaluare propunerile financiare.
„Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in zonele Ghidigeni, Oltenitei, Cheile Turzii si Henri Coanda - lotul 1 si lotul 2 din municipiul Bucuresti” Proiectul este estimat la 68 milioane euro si vizeaza extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa in 4 cartiere - Ghidigeni, Oltenitei, Cheile Turzii si Henri Coanda.
Studiul de fezabilitate a fost aprobat in CGMB, s-au obtinut Certificatele de Urbanism pentru zonele Ghidigeni, Oltenitei si Cheile Turzii si toate avizele. Se lucreaza cu Autoritatea de Management a programului, urmand ca aplicatia sa fie depusa in viitorul apropiat.
POIM: Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucuresti
Proiectul, estimat la aproximativ 248 de milioane de euro, va fi depus pe Axa prioritara 7. Reabilitarea vizeaza aprox. 200 km conducta din traseul primar de transport al energiei termice din Municipiul Bucuresti, fapt ce va duce la diminuarea pierderilor de caldura, a apei de adaos din sistem si scaderea emisiilor de noxe.
O delegatie de experti PMB s-a intalnit saptamana trecuta cu reprezentantii DG Competition si DG Regio. S-au stabilit cu expertii europeni pasii de urmat in ceea ce priveste ajutorul de stat, pasi obligatorii inainte de depunerea aplicatiei de finantare.
Reamintim ca saptamana trecuta s-a aprobat in CGMB divizarea Companiei Energetica in doua societati. Dupa finalizarea procesului de delegare catre noua Companie Municipala Termoenergetica Bucuresti se va putea finaliza analiza institutionala, o conditie necesara pentru depunerea cererii de finantare.
Alte fonduri nerambursabile
Un alt proiect ce vizeaza transportul public se realizeaza cu finantare din Fondul de Mediu: Primaria Capitalei achizitioneaza 100 de troleibuze si 130 de autobuze hibride Finantarea provine de la Administratia Fondului pentru Mediu, iar contractele de finantare au fost semnate la sfarsitul anului trecut. Valoarea estimata a proiectului este de aproximativ 102 milioane euro.