Contractul de finantare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 – 2028, in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice – Etapa III” a fost semnat la data de 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de catre secretarul de stat Carmen Moraru si primarul orasului Oradea, Ilie Bolojan, informeaza un comunicat al ministerului de resort (MFE).
Proiectul este finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 20120 (POIM) si are o valoare de 133,97 milioane lei (din care 113,87 milioane lei provin din fonduri europene).
Demersul, propus de Primaria Municipiului Oradea, reprezinta continuarea a doua proiecte anterioare, finantate din POS Mediu si POIM, avand drept obiectiv finalizarea reabilitarii retelei de transport si modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica Oradea (SACET).
De investitia asigurata prin contractul de finantare semnat astazi vor beneficia 66.409 consumatori casnici (gospodarii) si 1.981 consumatori non-casnici, din care: 1.799 companii comerciale si 182 institutii publice din oradea, printre care scoli, gradinite, spitale, sediile unor autoritati publice locale etc.
Rezultatele concrete ale proiectului inseamna:
- 23.100 km retele de termoficare primara reabilitate;
- 1.300 km retele de termoficare primara reabilitate (acestea vor inlocui reteaua secundara);
- 1.100 km retele de termoficare secundara reabilitate;
- 42 puncte termice reabilitate;
- 39 minipuncte termice instalate.
„Sunt onorata sa semnez acest prim contract de finantare pentru un proiect care continua o investitie ce a devenit un exemplu de buna practica la nivel national si o poveste de succes a ceea ce se poate realiza cu finantare europeana in tara noastra. Ne bucuram ca am putut contribui cu fonduri europene, prin efortul echipei POIM, la ceea ce a devenit astazi cel mai performant sistem de termoficare din Romania, a declarat Carmen Moraru, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.
La randul sau, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, a aratat faptul ca „acest proiect, alaturi de celelalte doua derulate, va face posibil ca cea mai mare parte a retelei orasului nostru sa fie reabilitata, ceea ce va duce la eliminarea avariilor mai lungi de 24 ore, reducerea cu 35% a pierderilor de retea si la asigurarea, in urmatorii ani, a unui pret acceptabil pentru populatie. Multumesc echipei Ministerului Fondurilor Europene pentru colaborarea pentru acest proiect”.
***
Oradea este singurul oras din Romania care nu a pierdut clienti in sistemul de termoficare centralizat, dimpotriva, numarul de apartamente racordate la sistemul centralizat a crescut de la 61.500 de locuinte, in anul 2014, la 67.000 de locuinte, in prezent. La inceputul lunii noiembrie a.c., Camera de Comert si Industrie a Romaniei a acordat societatii Termoficare Oradea SA locul I la categoria servicii – furnizare de abur si aer conditionat, pentru al doilea an consecutiv.