Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Ilfov a anuntat la 10 ianuarie 2019 ca, in colaborare cu specialistii Bancii Mondiale (BM), lucreaza la definitivarea Programului de Dezvoltare Regionala a Judetului Ilfov pentru intervalul 2020-2030. Astfel, sedinta de lucru, la care au participat presedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, administratorul judetului, Irinel Scriosteanu, directorul Directiei de Absorbtie Fonduri Interne si Internationale, Remus Trandafir, respectiv echipa BM, condusa de Marcel Heroiu, senior analist al institutiei bancare, a fost a cincea de cand CJ Ilfov si BM au semnat un contract de asistenta tehnica si consultanta, discutiile fiind axate pe identificarea proiectelor prioritare pentru Ilfov.
De asemenea, cu acest prilej, edilii judetului Ilfov au prezentat principalele proiecte aflate in derulare, in diverse stadii.
„Aceste proiecte se desfasoara, in principal, in asociere cu primariile, finantarea asigurandu-se din fonduri proprii, dar derulam si lucrari pe care le facem cu bani europeni. Astfel, am incheiat cel mai mare contract de finantare semnat de un judet pentru dezvoltarea retelei de apa si canalizare (servicii de care vor beneficia 200.000 de persoane), in valoare de 311 milioane de euro, bani de la UE. Acum suntem in stadiul in care in incepem licitatiile pentru atribuirea contractelor de lucrari. In alta ordine de idei, la capitolul de infrastructura educationala, punem accent pe constructia de gradinite cu program prelungit, impreuna cu primariile, iar in prezent construim la Ciolpani o gradinita cu program prelungit, de 120 de locuri, la Ciorogarla, satul Darvari, una cu 100 de locuri si la Stefanesti o alta gradinita, cu 60 de locuri. Unitatile au sali de clasa, spatii de joaca, grupuri sanitare, dormitoare si sunt dotate cu videoproiectoare, calculatoare, table si jocuri interactive. La acelasi capitol, al infrastructurii educationale, mentionez ca am incheiat contractul de executie si urmeaza sa inceapa lucrarile de reabilitare si extindere pentru gradinita cu program normal din Petresti, comuna Corbeanca. In acelasi stadiu ne aflam si cu gradinita Transcom, din Popesti-Leordeni. La Peris construim o gradinita cu 75 de locuri, pentru care suntem in procedura de achizitie a lucrarilor. La Ganeasa vom finaliza constructia scolii gimnaziale din Sindrilita, dotata si mobilata pentru a putea primi 200 de elevi. Trecem pe lista investitiilor in derulare si trei sali de sport, la Gruiu si inca una la Moara Vlasiei. La Dobroesti suntem in procedura de achizitie pentru constructia unei cladiri care va gazdui un after-school de 75 de locuri si un centru pentru 75 de persoane cu dizabilitati. Tot un after-school se va construi si la Domnesti, iar pentru realizarea acestuia, Consiliul Judetean Ilfov si Primaria Domnesti au semnat deja un contract de asociere. Alocam fonduri si pentru centre culturale, dezvoltand constructii noi la Nuci si la Branesti, iar la Buftea modernizam Casa de Cultura. Ajutam si la construirea mai multor imobile, printre care si noul sediu al primariei din Cernica. Vrem sa facem si parcuri, la Corbeanca si la Chitila”, a declarat Marian Petrache.
Presedintele CJ Ilfov a prezentat, in continuare, o parte din cele mai semnificative investitii in infrastructura sanitara, actualmente efectuandu-se un audit pentru imbunatatirea eficientei energetice a spitalului de ginecologie din Buftea, concomitent cu derularea altui proiect ce permite dotarea, in continuare, a Spitalului Judetean Ilfov cu aparatura ultramoderna. Dintre proiectele aferente acestui domeniu, mentionate de Marian Petrache, se disting si cele privind reabilitarea Spitalului de Psihiatrie Eftimie Diamandescu (din localitatea Balaceanca), respectiv contributia necesara constructiei unui centru medical, in colaborare cu primaria Chitila. Oficialii CJ Ilfov acorda atentie, in egala masura, centrelor sociale din judet (care au fost deja reabilitate, in majoritate), implicandu-se actualmente in modernizarea Centrului de Plasament din Vidra.
Proiectele de infrastructura rutiera sunt prioritare
Dupa cum afirma conducerea CJ Ilfov, referindu-se la proiectele de infrastructura rutiera, modernizarea drumurilor judetene reprezinta o preocupare continua. „Avem in lucru reabilitarea, cu fonduri proprii si finantare europeana, a DJ 100, in Stefanesti si a DJ 401A, pe ruta Vidra-Jilava-Magurele-Bragadiru-Clinceni- Domnesti. Pentru DJ 602 Domnesti-Ciorogarla-Buftea s-a finalizat licitatia si vom semna in curand contractul de lucrari. Suntem in procedura de licitatie pentru DJ 101 Balotesti-Moara Vlasiei-Gradistea si pentru DJ 401 Berceni-Vidra. Impreuna cu primariile, vrem sa asfaltam si o serie de drumuri locale, in Gradistea, Snagov, Magurele, Mogosoaia, Petrachioaia si Balotesti. Reabilitam si intretinem si alte drumuri, prin intermediul Serviciului de Intretinere Drumuri Judetene din cadrul CJ Ilfov. La proiecte in derulare, ar trebui mentionat si podul peste raul Ciorogarla, din Domnesti. Am refacut structura de rezistenta superioara si structura rutiera, astfel incat circulatia sa se desfasoare in siguranta, iar lucrarile continua pentru consolidarea pilonilor. Am finalizat achizitia de lucrari pentru reabilitarea si consolidarea podurilor peste raul Ialomita, in satul Lipia, peste lacul Snagov, la Peris, peste raul Caldarusani, in satul Lipia si peste Valea Vlasiei, in comuna Gruiu”, a mai precizat presedintele CJ Ilfov.
Ilfov Business Hub devine functional in 2019
Desi strategia de dezvoltare pentru 2021- 2030 va fi elaborata, la finele lui 2019, impreuna cu expertii Bancii Mondiale, oficialii CJ Ilfov au anuntat o parte din proiectele strategice ale judetului, aratand ca implementarea noului program de transport public reprezinta o prioritate absoluta, intrucat acesta, ca parte a Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD), va determina in mare masura deblocarea traficului.
„Ne dorim pentru viitor si un nod de transport intermodal. Vorbim despre o investitie ce ar putea creste traficul de marfuri cu un milion de tone anual. Nodul intermodal ar urma sa includa doua terminale cargo, la aeroport si CFR, o statie de pasageri CFR la aeroportul Henri Coanda (Otopeni), conexiuni rutiere intre aceste platforme si autostrada A3 Bucuresti - Ploiesti, centura Capitalei si drumuri judetene, dar si modernizarea linei feroviare existente pana in apropiere de aeroport. Dar punem accent si pe dezvoltarea infrastructurii de afaceri, iar in acest sens am initiat un proiect avand ca obiectiv economia inovatoare si care utilizeaza ca platforma de cercetare (si nu numai) parcul stiintific din Magurele (Magurele Science Park). In luna mai 2018 am finalizat studiul de fezabilitate si am demarat procesul de consultare cu Banca Europeana de Investitii, in vederea contractarii unei finantari prin intermediul Planului Juncker si a altor tipuri de imprumuturi. Dezvoltam si un incubator de afaceri, iar in acest moment putem preciza ca Ilfov Business Hub, care devine functional in 2019, va oferi persoanelor si firmelor selectate asistenta in dezvoltarea afacerii, consultanta juridica, audit, contabilitate si spatii de birouri necesare pentru desfasurarea activitatii. Specialistii Ilfov Business Hub vor indruma antreprenorii si pentru accesarea de fonduri nerambursabile si rambursabile”, a adaugat Marian Petrache, care a mai aratat, in concluzie, ca – tot la capitolul de proiecte strategice pentru Ilfov – se afla in pregatire o aplicatie de finantare pentru un sistem modern de colectare selectiva, reciclare, transport si eliminare a deseurilor (SMID).