Liviu Gabriel Musat, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Marian Mina, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu si Constantin Stoica, primarul comunei Colibasi, au semnat noi contracte de finantare privind imbunatatirea infrastructurii rutiere si educationale din judetul Giurgiu.
Prin aplicatia „Modernizare Drumul Judetean DJ 503: Giurgiu - Ghizdaru - Gara Stanesti - Gara Chiriacu - Toporu - limita judet Teleorman”, Consiliul Judetean Giurgiu a accesat finantare nerambursabila prin Regio (Programul Operational Regional 2014-2020), in cadrul Axei prioritare 6 - „Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala”, Prioritatea de investitii 6.1 - „Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”, apel dedicat sprijinirii obiectivelor prevazute de Aria prioritara 1 - Interconectarea regiunii Dunarii a SUERD - Legaturi rutiere, feroviare si aeriene. In acest context, administratia judetului Giurgiu isi propune sa creasca gradul de accesibilitate a zonelor rurale si urbane la reteaua TEN-T. Astfel, vor fi finantate lucrari de modernizarea a DJ 503 pe traseul Giurgiu - Ghizdaru - Gara Stanesti - Gara Chiriacu - Toporu - limita judet Teleorman, vor fi construite statii pentru pasageri, precum si alveole pentru mijloacele de transport in comun. Prin modernizarea acestui drum se asigura o dezvoltare economica a zonei, deoarece DJ 503 face legatura intre localitati cu un mare potential agroturistic si comercial.
Investitiile aferente modernizarii DJ 503 au o valoare totala de 67.646.383,67 lei, din care peste 57 de milioane de lei sunt alocate de Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), aproximativ 8,8 milioane de lei au ca provenienta bugetul de stat, cofinantarea beneficiarului avand o valoare de peste 1,3 milioane de lei. Implementarea proiectului se realizeaza pe o perioada de 114 luni, incepand cu 1 iulie 2014.
Prin „Reabilitare, modernizare si extindere Scoala cu Clasele I-VIII, comuna Colibasi, judetul Giurgiu” Primaria Comunei Colibasi primeste finantare Regio in cadrul Axei prioritare 10 - „Imbunatatirea infrastructurii educationale”, Prioritatea de investitii 10.1 - „Investitiile in educatie, si formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare”, Obiectiv specific 10.1 „Cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului”, apel dedicat invatamantului obligatoriu, Operatiunea B.
Pentru a asigura o educatie atractiva si de calitate, in vederea reducerii abandonului scolar in randul elevilor din comuna Colibasi, autoritatile locale vor initia lucrari de reabilitare, modernizare si extindere a infrastructurii educationale, imbunatatind calitatea acesteia. Pe aceasta cale va creste gradul de participare a elevilor la nivelul invatamantului obligatoriu. Astfel, o educatie desfasurata la standarde inalte va contribui la dezvoltarea locala si la imbunatatirea nivelului de trai al comunitatii.
Proiectul ce va fi implementat in perioada 1 februarie 2015 - 31 iulie 2022 are o valoare totala de 6.085.557,27 lei. Din acestia, peste cinci milioane de lei reprezinta finantare nerambursabila din FEDR, aproximativ 790 de mii de lei este contributia de la bugetul de stat, in timp ce peste 120 de mii de lei constituie cofinantarea beneficiarului.
In prezent, in regiunea Sud Muntenia s-au inregistrat 1.171 de proiecte (inclusiv aplicatiile depuse in cadrul SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 7,9 miliarde de lei. La nivelul judetului Giurgiu, au fost depuse de solicitantii de fonduri Regio 119 aplicatii, avand o valoare solicitata de aproximativ 800 de milioane de lei. Dintre acestea, prin cele 4 proiecte inregistrate la nivelul Axei prioritare 6, inclusiv cele destinate SUERD, sunt solicitate fonduri in valoare de peste 224 de milioane de lei, iar prin cele 10 aplicatii aferente Axei prioritare 10 se solicita fonduri de peste 66 de milioane de lei.