RO EN
Coșul este gol

ENERGOBIT: Surprindere fata de suspiciunile de comportament anticoncurential

In legatura cu deschiderea de catre Consiliul Concurentei a unei investigatii privind o posibila practica anticoncurentiala in derularea unor proceduri de licitatii publice organizate de CNTEE Transelectrica S.A. pentru atribuirea lucrarilor de mentenanta, modernizare si retehnologizare a Retelei Nationale de Transport, EnergoBit S.A, precum si ELM Electromontaj Cluj S.A., in calitate de membra a Grupului EnergoBit, isi exprima public surprinderea legata de faptul ca societatile sunt suspectate de un eventual comportament anticoncurential in cadrul a doua licitatii si anume "Retehnologizarea Statiei 400/110/20kV Domnesti", respectiv "Modernizarea Statiei Electrice 220/110 kV Raureni", se arata intr-un comunicat al companiei din Cluj-Napoca, dat publicitatii la 5 ianuarie 2018.
Dupa cum se mai precizeaza in comunicat, „surprinderea noastra este sustinuta de faptul ca, in activitatile lor curente, societatile Grupului EnergoBit respecta intrutotul reglementarile legale, atat in ceea ce priveste participarea la procedurile de achizitii publice, cat si in ceea ce priveste regulile de concurenta, fiind pe deplin constiente de rolul esential pe care il are concurenta intr-o piata libera.
Din informatiile publice, intelegem ca investigatia a fost declansata ca urmare a formularii de catre CNTEE Transelectrica S.A., in luna septembrie 2016, a unei sesizari referitoare la un posibil comportament anticoncurential al participantilor la cele doua licitatii, printre care si propria sa filiala - Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport Smart S.A. (detinuta 70% de CNTEE Transelectrica S.A.). Sesizarea adresata de CNTEE Transelectrica S.A. Consiliului Concurentei ne surprinde din cel putin trei perspective.
In primul rand, referitor la procedura de licitatie privind Statia Raureni, dupa cum inclusiv comunicatul de presa al CNTEE Transelectrica S.A. precizeaza, nici EnergoBit S.A. si nici ELM Electromontaj Cluj S.A. nu au participat, neexistand practic niciun indiciu care sa vizeze societatile din Grupul EnergoBit. Decizia de a nu participa la aceasta procedura de licitatie, ca de altfel si la multe alte proceduri de licitatie de pe piata, a fost luata in mod independent, in baza unor analize interne, fara a exista o concertare sau coordonare cu alti participanti concurenti.
In al doilea rand, referitor la procedura de licitatie privind Statia Domnesti, contrar sustinerilor referitoare la atribuirea contractului la un pret mai mare, facem precizarea ca diferenta dintre oferta desemnata castigatoare, respectiv oferta Asocierii EnergoBit SA - ELM Electromontaj Cluj S.A. si oferta Societatii pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport Smart S.A., a fost una infima, de 0,66%, fapt ce denota o concurenta prin pret, puternica, intre cei doi ofertanti. De altfel, nu intelegem surprinderea autoritatii contractante legata de faptul ca ofertantii au licitat preturi foarte scazute, in conditiile in care tocmai autoritatea contractanta a stabilit pretul cel mai scazut drept criteriu de atribuire a contractului. De asemenea, facem precizarea ca Asocierea EnergoBit S.A. - ELM Electromontaj Cluj S.A. a actionat in mod independent, neexistand nicio comunicare sau corespondenta intre Asociere si Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport Smart S.A. referitoare la aceasta procedura de licitatie.
Facem precizarea ca societatile Grupului EnergoBit nu s-au retras niciodata din procedurile de licitatie la care au participat si au raspuns intotdeauna in mod complet la toate solicitarile de clarificari primite de la autoritatile contractante pe parcursul derularii procedurilor de licitatie, demonstrand astfel profesionalism si respect fata de autoritatile contractante, precum si faptul ca una dintre prioritati o reprezinta respectarea angajamentelor asumate fata de clienti.
Nu in ultimul rand,  avand in vedere ca atat in cazul procedurii de licitatie pentru Statia Raureni, cat si in cea pentru Statia Domnesti, ambele organizate de CNTEE Transelectrica SA, singurul numitor comun al celor doua proceduri de licitatie este chiar filiala CNTEE Transelectrica S.A., respectiv Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport Smart S.A., consideram ca in realitate problemele sesizate de autoritatea contractanta sunt mai degraba o serie de probleme interne organizatorice ale CNTEE Transelectrica S.A. si a filialelor sale, si nu probleme de concurenta.
De altfel, nu intelegem logica potrivit careia societatea-mama CNTEE Transelectrica S.A., desi avea o serie de suspiciuni inca din luna septembrie a anului 2016, inainte de finalizarea procedurii de licitatie privind Statia Domnesti, nu a intervenit in sensul asigurarii respectarii reglementarilor de catre propria fiica, respectiv conformarea acesteia cu regulile de concurenta si achizitii publice, preferand in schimb sa solicite Consiliului Concurentei sa faca acest lucru.
In final, avand in vedere argumentele de mai sus, consideram ca nu exista motive pentru care societatile din Grupul EnergoBit sa fie vizate de prezenta investigatie, implicarea nejustificata a acestora generand prejudicii grave imaginii si reputatiei pe piata.
Cu toate acestea, asa cum am aratat si cu ocazia inspectiilor inopinate, dorim sa asiguram Consiliul Concurentei de deschiderea si colaborarea noastra deplina cu echipa de investigatie, astfel incat ingrijorarile autoritatii referitoare la licitatiile organizate de CNTEE Transelectrica S.A. sa fie clarificate si investigatia sa fie solutionata intr-un termen cat mai scurt in privinta EnergoBit SA si ELM Electromontaj Cluj SA”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter