Enel a fost inclus in prestigioasa „Lista A” pentru schimbarile climatice lansata de CDP, organizatie non-guvernamentala globala de mediu care ofera cea mai apreciata platforma de monitorizare a performantei afacerilor in lupta impotriva schimbarilor climatice. Filiala spaniola a Enel, Endesa, a fost evaluata cu A-.
„Includerea noastra in Lista A a CDP este o recunoastere a angajamentului nostru activ de a aborda schimbarile climatice prin promovarea decarbonizarii sistemelor de producere a energiei, contribuind in acelasi timp la reducerea emisiilor din alte sectoare prin cresterea utilizarii electricitatii din totalul consumul de energie”, a declarat Francesco Starace, CEO si director general al Enel. „Alegerea strategica pe care am facut-o in 2015, de a trece la un model de afaceri sustenabil si integrat, i-a permis grupului Enel sa se pozitioneze ca lider in tranzitia catre o economie cu emisii zero, pentru a fi cel mai bine pregatit pentru provocarile schimbarilor climatice.”
Enel se numara printre putinele companii cu performante ridicate incluse in „Lista A” a CDP pe baza raportarilor climatice din 2019. CDP a apreciat Enel pentru gestionarea si transparenta sa in ceea ce priveste problemele legate de clima, atat la nivel de consiliu de administratie, cat si la nivel de conducere, masurile Grupului de atenuare a riscurilor climatice prin stimularea regenerabilelor si eliminarea treptata a capacitatilor de energie termica, angajamentul si actiunile sale de reducere a emisiilor de gazelor cu efect de sera, precum si capacitatea de a profita de oportunitati legate de clima.
Procesul de dezvaluire si notare a activitatilor legate de mediu de catre CDP, care evalueaza companiile pe o scara de la A la D-, este recunoscut la nivel global drept standardul de aur al transparentei corporative in domeniul protectiei mediului. Performantele companiilor in abordarea schimbarilor climatice sunt evaluate in functie de nivelul de comunicare, de constientizare si de gestionare a riscurilor de mediu, precum si de implementare a celor mai bune practici pentru sustinerea pozitiei fruntase in domeniul protectie mediului, precum stabilirea unor obiective ambitioase. In 2019, peste 8.400 de companii au participat la procesul de evaluare.
In 2019, Enel si-a consolidat angajamentul fata de actiunile climatice prin stabilirea unui obiectiv pentru 2030 de reducere cu 70% a emisiilor directe de gaze cu efect de sera pe kWh, comparativ cu cele din anul 2017. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, pana in 2022, Grupul trebuie sa dezvolte 14,1 GW de noi capacitati de generare a energiei regenerabile si sa reduca productia de carbune cu 74% fata de anul 2018. Prin aceste initiative, Enel incorporeaza actiunile climatice in deciziile si operatiunile sale strategice pentru a conduce tranzitia energetica. Grupul s-a angajat activ in respectarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD) ale ONU, in conditiile in care aproximativ 95% din investitiile sale totale de 28,7 miliarde de euro pentru perioada 2020-2022 vizeaza in mod direct ODD 7 (energie accesibila si curata), ODD 9 (industrie, inovare si infrastructura) si ODD 11 (orase si comunitati durabile), toate contribuind la realizarea ODD 13 (actiunea climatica). Enel urmeaza sa investeasca peste 50% (14,4 miliarde de euro) din totalul cheltuielilor de capital in decarbonizare, sprijinind obiectivul Grupului de a decarboniza complet mixul tehnologic pana in 2050.
Pozitia de lider global in domeniul sustenabilitatii a Enel este recunoscuta prin prezenta sa in mai multi indici renumiti de sustenabilitate, precum Dow Jones Sustainability Indices, seria FTSE4Good Index, indicii Euronext Vigeo-EIRIS, indicii STOXX Global ESG Leaders, rating-ul OEKOM „Prime”, indicii ECPI si indici Thomson Reuters / S-Network ESG Best Practices. Mai mult, Enel detine in prezent punctajul maxim (AAA) din partea MSCI ESG Research Ltd., principalul furnizor de analize si date care masoara performantele companiilor pe baza factorilor de mediu, sociali si de guvernanta.
Totodata, Enel atrage din ce in ce mai mult atentia Investitorilor Responsabili Social, a caror participatie in companie este in continua crestere, reprezentand aproximativ 10,5% din capitalul social al Grupului in 2019, in crestere cu 78% fata de 2014. Aceasta crestere reflecta importanta crescanda pe care pietele financiare le ofera elementelor nefinanciare in crearea de valoare sustenabila pe termen lung.