Valoarea totala a proiectelor pentru care Consiliului Judetean (CJ) Dolj a obtinut fonduri din surse nerambursabile, in actuala perioada de programare, a ajuns la aproape 180 de milioane de euro, conform unui bilant succint, prezentat miercuri de presedintele institutiei, Ion Prioteasa. Anuntul a fost facut in cadrul conferintei de presa ocazionate de semnarea contractului de finantare prin intermediul Programului Operational Regional 2014 - 2020 pentru reabilitarea termica a cladirii in care functioneaza Clinicile de Oncologie si Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova.
„Acesta este cel de-al 11-lea contract cu fonduri europene pe care il semnam in actualul exercitiu financiar, 2014 - 2020, valoarea totala a proiectelor pentru care am obtinut finantare din aceasta sursa fiind de aproape 150 de milioane de euro. In aceasta suma sunt incluse si demersurile care se afla acum in faza finala a contractarii, investitii de peste 53 de milioane de euro, care au trecut deja proba evaluarii.
Ecuatia finantarilor nerambursabile obtinute de Consiliul Judetean Dolj se completeaza, desigur, cu cele 4 proiecte derulate cu fonduri guvernamentale, prin Programul National de Dezvoltare Locala, care, insumate, inseamna alte aproape 30 de milioane de euro. Din calculele noastre, vorbim in total de aproape 180 de milioane de euro, ceea ce reprezinta de peste 7 ori sursele proprii pentru dezvoltare ale institutiei noastre pentru anul 2019.
Obiectivul pentru care am semnat astazi documentele de finantare este unul dintre cele prioritare, un obiectiv asteptat de foarte multa lume, respectiv reabilitarea sediului Clinicilor de Oncologie si Dermatologie de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova. Este o investitie pe care oamenii si-o doreau realizata, pentru ca aceasta structura medicala este destinata tratarii unei boli grave, cancerul, cu o incidenta destul de mare in randul populatiei.
In cadrul discutiilor pe care le-am avut cu ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, noi ne-am angajat ca vom reabilita cladirea in care functioneaza clinicile amintite, precum si Medicina Muncii. Este vorba despre un imobil care nu era adecvat pentru o astfel de activitate, el fiind conceput si construit drept camin. Acum, prin acest proiect, vor fi realizate o serie de interventii ample, atat la exteriorul, cat si la interiorul cladirii. Mai mult, acest corp de imobil nu era prevazut nici cu lift, astfel ca am inclus in demersul nostru si instalarea a doua ascensoare exterioare.
Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro, iar din fonduri europene primim un milion, restul fiind acoperit din bugetul propriu al Consiliului Judetean Dolj. Pentru ca aceasta cladire sa fie reabilitata asa cum ne doream noi si sa raspunda cu adevarat exigentelor in domeniu, trebuie sa fie executate o serie de lucrari care nu erau eligibile in aceasta axa a Programului Operational Regional. In concluzie, nu am facut rabat de la nimic si de aceea ne-am asumat noi o suma chiar mai mare decat cea primita de la Uniunea Europeana.
Ne bucuram sa putem spune ca, inca o data, ne respectam promisiunea pe care ne-am asumat-o in domeniul sanatatii. Speram ca, in cel mult un an si jumatate, in functie de modul in care se vor derula toate procedurile legale pe care trebuie sa le parcurgem, sa avem la Craiova un institut national de oncologie, asa cum am discutat de-al lungul timpului cu Ministerul Sanatatii“, a declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.
In cadrul conferintei de presa, vicepresedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidentiat faptul ca institutia ramane implicata si in alte demersuri investitionale care contribuie la asigurarea infrastructurii medicale necesare in tratarea afectiunilor oncologice.
„Doresc sa salut semnarea acestui contract de finantare, pentru un obiectiv care necesita o interventie de o asemenea natura. Totodata, folosesc prilejul pentru a adresa sincere felicitari echipei care s-a ocupat de elaborarea proiectului, dar si pentru a le multumi consilierilor judeteni, care si-au oferit sustinerea si au aprobat intreaga documentatie necesara in pregatirea demersului.
In legatura cu investitia care face obiectul conferintei de astazi, trebuie mentionat faptul ca institutia noastra a mai finantat si finanteaza in continuare doua proiecte complementare. Chiar la finalul anului trecut, Consiliul Judetean a alocat 300.000 de lei pentru reabilitarea actualului buncar, unde este in curs de instalare un nou aparat de radioterapie, asigurat Spitalului Clinic de Urgenta Craiova prin intermediul Bancii Mondiale.
In plus, in sedinta de plen in care va fi aprobat bugetul pentru 2019, vom propune consilierilor judeteni alocarea de fonduri pentru construirea unui alt buncar, pentru care, de asemenea, exista angajamentul Bancii Mondiale in vederea dotarii cu un al doilea accelerator de particule“, a precizat vicepresedintele CJ Dolj Cosmin Vasile.
La randul sau, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a detaliat interventiile care vor fi realizate in cadrul investitiei cu finantare din fonduri europene: „Proiectul de astazi are ca grant o suma de aproximativ un milion de euro si vizeaza corpul de cladire C2, din strada Tabaci, numarul 1, unde se gasesc Clinica de Oncologie si Clinica de Dermatologie. Pe langa dotare si reabilitarea din punct de vedere energetic, se vor realiza si finisaje interioare, astfel ca rezultatul va fi un imobil modern, functional, care va indeplini criteriul programului - limitarea emisiilor cu efect de sera si diminuarea consumului de energie electrica, folosind surse regenerabile.
In ceea ce priveste lucrarile, va fi termoizolata cladirea, inclusiv planseul terasei si cel peste subsol, vor fi inlocuite tamplaria si toate instalatiile - de incalzire si climatizare, de iluminat, de preparare a apei calde, de ventilatie. De asemenea, vor fi realizate recompartimentari si vor fi amenajate rampe de acces pentru persoane cu handicap.
Dotarile prevazute includ panouri solare si fotovoltaice, sisteme de siguranta si supraveghere video, un elevator pentru persoane cu dizabilitati, pompe de caldura tip aer - aer si ventiloconvectoare. In prezent, cladirea se incadreaza in clasa energetica E si va fi adusa la nivelul clasei A, ceea ce se traduce intr-o economie substantiala de energie.“
La conferinta de presa organizata cu prilejul semnarii contractului de finantare au mai participat administratorul public al judetului Dolj, Cosmin Durle, si directorul Directiei Afaceri Europene din cadrul CJ, Daniela Baluta.
Proiectul „Cresterea eficientei energetice, a rezistentei si stabilitatii cladirii publice (corp C2) situata in str. Tabaci, nr. 1, municipiul Craiova, judetul Dolj“, implementat in cadrul Programului Operational Regional 2014 - 2020, Axa prioritara 3, are o valoare totala de 13.222.316 lei, inclusiv TVA, din care 4.761.945 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila, iar 8.460.371 lei - contributia proprie a Consiliului Judetean Dolj.