Cresterea achizitiilor de active imobiliare facute de catre investitorii nationali si transfrontalieri din cele sase piete principale ale Europei Centrale si de Est (ECE) a crescut cu 32% in 2017, informeaza un comunicat care prezinta succint rezultatele unui studiu specializat, elaborat recent de expertii Colliers International. Potrivit cercetarii, activitatea investitorilor nationali pe piata imobiliara din Romania a reprezentat doar 4% din volumul de aproximativ 960 de milioane de euro inregistrat anul trecut.
„Dinamismul crescut al capitalului national a ajutat la atenuarea scaderii din 2017 a volumelor record din 2016 din Africa de Sud si Asia. Este posibil ca fondurile sud-africane sa faca un mic pas inapoi in 2018, in timp ce capitalul asiatic ar putea redeveni activ, cel mai probabil ca urmare a tranzactiilor de portofolii sau fuziuni si achizitii corporatiste”, a declarat Mark Robinson, CEE Research Specialist in cadrul Colliers International.
Conform datelor Colliers, activitatea investitorilor nationali pe piata imobiliara din Romania a fost cea mai redusa din regiune si a reprezentat numai 4% din volumul de aproximativ 960 de milioane de euro inregistrat anul trecut. Media regionala depaseste 18%, in timp ce, in Ungaria, capitalul national a generat aproape 40% din tranzactiile de anul trecut. „Credem ca situatia se va schimba gradual, in conditiile in care si antreprenorii romani au beneficiat din plin de cresterea economica rapida din ultimii ani, mai ales cei din segmentul de retail. Exista si dovezi empirice in acest sens, cum ar fi faptul ca au existat antreprenori care au dorit sa cumpere terenuri sau proprietati in ultimii ani”, sustin specialistii Colliers International.
Anul trecut, volumele tranzactionale asiatice si sud-africane au scazut fata de anul puternic 2016, insa au ramas la un nivel bun - si anume la 1,4 miliarde euro, respectiv 1,8 miliarde euro. Insa, capitalul din statele ECE a fost cea de-a treia sursa noua a anului 2016, care a avut cel mai impresionant efect in 2017, cu o crestere de 32%, la un total (intern si transfrontalier) de 3,3 miliarde euro. Fluxurile transfrontaliere au atins un prag maxim de 7% din volumul investitional total din 2017 al celor sase tari ECE - respectiv 13,1 miliarde euro, care a depasit recordul anterior de 13 miliarde euro din 2007.
Fluxurile nete ale ECE au devenit aproape pozitive, la -220 milioane de euro, ca urmare a cresterii de 32% a activitatii de cumparare a operatorilor regionali si a micsorarii cu 1,2 miliarde euro a activitatii de vanzare specifice investitorilor si dezvoltatorilor. Aceste date privind fluxul net indica un salt recent in achizitii (nete) facut de fondurile din Asia si Africa de Sud. Cele din Statele Unite ale Americii au trecut de la statutul de mare cumparator net de proiecte imobiliare din ECE in perioada 2014-2015 la cel de mare vanzator net - doua miliarde euro - in 2017. Fondurile din Europa si Marea Britanie au fost vanzatoare nete anul trecut, continuand tendinta stabilita recent, dupa cum mai precizeaza autorii cercetarii.
„Apreciem cresterea interesului investitorului local drept pozitiva pentru pietele de investitii din cele sase state ECE, avand in vedere ca formarea unei baze de proprietari poate oferi stabilitate si cunostinte. Aceasta situatie este intalnita pe pietele imobiliare din G10 si Asia. Anul trecut, volumele investitionale ale cumparatorilor locali au atins nivelul maxim din acest ciclu in Polonia (421 milioane de euro), Ungaria (708 milioane de euro) si Romania (35 milioane de euro). Cehia a ocupat primul loc, cu un volum de 1,08 miliarde euro in 2017, care a reprezentat un procent puternic de 29% din totalul tarii, cifra in ton cu media ultimilor ani. Procentul Ungariei a crescut usor, pana la 39%, la fel si al Poloniei, pana la 8%, anul trecut.
Investitorii cehi au reprezentat aproape unu din sapte euro din investitiile totale (13,5% din total) in tarile ECE-6 in 2017. Aceasta a fost a doua cea mai mare pondere a oricarei tari (dupa Africa de Sud). Volumul total al Cehiei, de 1,77 miliarde euro, a crescut cu 43% fata de anul precedent. Fluxurile transfrontaliere au accelerat, ajungand la 691 milioane de euro, de la numai 84 milioane de euro cu un an inainte.
O alta tara care a contribuit semnificativ la fluxurile transfrontaliere in 2017 a fost Slovacia. Achizitiile slovace din alte tari (in valoare de 141 milioane de euro) au fost de peste trei ori mai mari decat achizitiile interne (44 milioane de euro). In acelasi timp, Slovacia si Cehia sunt si printre cele mai populare destinatii transfrontaliere pentru fluxurile cu origine din ECE.
„Vor dori investitorii autohtoni sa-si mareasca investitiile in active imobiliare comerciale? Privind situatia lor, comparativ cu aceea a PIB, ar putea fi destul loc de crestere. Capitalizarea oportunitatii de investitie in Capitala si in orase-cheie este la niveluri rezonabile, intr-un interval cuprins intre 7% si 19% din PIB national. Se preconizeaza, in consecinta, o probabilitate ridicata de crestere a capitalizarii, pentru ca avansul puternic al PIB nominal in regiune, in perioada anilor 2018-2019, va sustine aceste imbunatatiri”, subliniaza specialistii Colliers.
In fine, dar nu in ultimul rand, in comunicat se mai explica faptul ca, pe de-o parte, caile de acces pe piata pentru investitorul final sunt probabil cele mai dezvoltate in Ungaria si Slovacia, ambele avand fonduri mutuale interne diversificate, care investesc in proiecte imobiliare comerciale. Pe de alta parte, acestea sunt in mare parte absente de pe cele doua mari piete din regiune (ca numar de locuitori), adica in Polonia si Romania.
***
Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu peste 12.000 specialisti care lucreaza in 69 de tari din intreaga lume. Cu o mentalitate intreprinzatoare si cu o echipa valoroasa, specialistii Colliers ofera o gama larga de servicii clientilor finali, dezvoltatorilor si investitorilor din intreaga lume. Serviciile includ consultanta si executie strategica pentru vanzarea si inchirierea proprietatii, finantare, solutii corporatiste globale, property, facility si project management, workplace solutions, evaluare si consultanta fiscala, analiza si studii de piata si consultanta in materie de leadership. Specialistii Colliers gandesc diferit, impartasesc idei excelente si ofera sfaturi inovatoare, care ajuta clientii sa accelereze succesul. Colliers International a fost inclusa in top 100 companii outsourcing de catre International Association of Outsourcing Professionals pentru 13 ani consecutiv, mai mult decat oricare alta companie de consultanta imobiliara. Compania Colliers a fost, de asemenea, considerata cel mai bun property manager la nivel global de catre Commercial Property Executive pentru doi ani la rand. Informatii suplimentare, la www.colliers.ro, iar pentru a vizualiza studiul cu privire la achizitiile de active imobiliare din ECE, click aici!