Coface a elaborat o cercetare cu privire la piata constructiilor metalice, ale carei rezultate au fost date publicitatii la data de 18 iunie a.c., inclusiv prin intermediul unui comunicat
Potrivit studiului, peste jumatate dintre companiile din sector au inregistrat o scadere a rezultatului net, aproape o treime dintre companii nu obtin profit din activitatea de baza si circa 53% isi platesc datoriile mai tarziu decat le-ar permite ciclul operational. Mai mult, 37% dintre companii au gradul de indatorare peste 80% si peste jumatate au un risc de insolventa peste medie. Alte concluzii importante denota faptul ca exista o polarizare crescuta in ceea ce priveste cifra de afaceri realizata de Top 10 operatori din domeniu, dar se observa si o crestere a numarului de companii care au inregistrat incidente bancare in 2017, cu 23%, fata de 2016.
Companiile din sectorul ce presupune fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice (cod CAEN 2511) au inregistrat in 2016 o dinamica negativa a veniturilor, acestea scazand cu 2% fata de 2015, cu toate ca numarul companiilor din sector a crescut cu 5%. Pentru aceasta analiza au fost agregate datele a 3.175 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 7,15 miliarde lei.
„Din perspectiva dinamicii veniturilor, sectorul ce implica fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice a inregistrat o scadere de 2% in 2016, comparativ cu anul precedent, desi numarul operatorilor a crescut cu 5%. Cu toate ca profitabilitatea consolidata a fost in crestere, jumatate dintre firme au marcat o deteriorare a rezultatului net. Mai mult de o treime se confrunta cu probleme de lichiditate, avand si un grad de indatorare de peste 80%, in timp ce 77% din totalul datoriilor reprezinta datoriile curente”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
In comunicat se mai arata ca, avand in vedere gradul ridicat de expunere a companiilor din sectorul analizat la neincasarea creantelor, rezulta ca firmele din sector au raportat o durata medie de incasare a creantelor fluctuanta pentru ultimii cinci ani, dar peste pragul raportat la nivel national. Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 122 de zile, in 2012, la 109 zile, in 2016, in timp ce media la nivel national in aceeasi perioada a scazut de la 100 de zile, pana la 93 de zile.
Incidente bancare, cu precadere majore, in 2017
In ceea ce priveste incidentele bancare, expertii Coface au analizat evolutia acestora pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 0,5 milioane de euro, la nivelul lunii mai 2018. Reiese, pentru 2017, o frecventa ridicata si in crestere a incidentelor bancare, cu precadere majore. Anul trecut, numarul acestora a atins maximul ultimilor sapte ani, aproximativ jumatate din numarul total fiind inregistrat de doua companii.
„Anul 2017 a reprezentat maximul atat din punct de vedere al numarului de companii care au inregistrat incidente de plata in randul firmelor din sector cu cifra de afaceri mai mare de 0,5 milioane de euro, cat si din punct de vedere al numarului de incidente, acesta situandu-se mult peste anii anteriori. In schimb, se remarca o scadere a numarului de companii cu datorii la bugetul de stat in 2017, foarte probabil datorita pragurilor introduse de ANAF, precum si o usoara reducere a valorii acestora. De asemenea, este evidenta tendinta de scadere a actiunilor in instanta impotriva firmelor din sectorul analizat in ultimii opt ani”, a subliniat, la randul sau, Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Din totalul de 3.175 de companii active in 2016, Coface a analizat 513 de companii, adica aproximativ 16%, dar care au o pondere de 88% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii (43%) sunt incadrate de Coface drept companii cu risc mediu-mare. La extreme se afla 12% din companii cu un risc mare de insolventa, respectiv 35% companii cu un risc scazut.
***
Peste 70 de ani de experienta si cea mai rafinata retea au transformat Coface intr-o referinta in domeniul asigurarilor de credit, al gestionarii riscurilor si al economiei globale. Cu ambitia de a transforma Coface in cel mai agil partener mondial in domeniul asigurarilor de credite comerciale, expertii lucreaza in centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienti sa construiasca afaceri de succes, in crestere si dinamice. Serviciile si solutiile grupului protejeaza si ajuta companiile sa ia decizii de creditare pentru imbunatatirea capacitatii de a vinde atat pe pietele interne, cat si pe pietele de export. In 2017, Coface are aproximativ 4.100 de angajati in 100 de tari si inregistreaza o cifra de afaceri de 1,4 miliarde euro. Pentru a descarca studiul complet, click aici!