Toate Tarile Baltice au inregistrat o rata de crestere a exporturilor, de 17% in Lituania, 10% in Letonia si 9% in Estonia. Acest lucru s-a datorat imbunatatirii cererii din Rusia de anul trecut, care ramane o destinatie comerciala importanta pentru Tarile Baltice, precum si altor rute in acord cu redresarea comertului global. Cu toate acestea, cresterea continua a consumului gospodariilor si revigorarea investitiilor au facut din cererea interna principalul motor de evolutie a acestor economii.
Rezultatele celor mai mari companii din regiune subliniaza aceasta dezvoltare economica pozitiva. Cifra de afaceri globala a crescut cu 9,8%, companiile lituaniene profitand cel mai mult (+11,8%), urmate de cele letone (+6,8%) si estone (+6,0%). Companiile din TOP 50 au castigat peste 38,5 MLD EUR in 2017. Profiturile nete de asemenea s-au dezvoltat bine, prezentand o crestere de 25,3% pentru toate companiile din TOP 50. In timp ce profiturile celor mai mari companii din Letonia au crescut mai mult de dublu la 457 MIL EUR, Estonia s-a confruntat cu o scadere de -17,2% la 332 MIL EUR. Rata generala a ocuparii fortei de munca a crescut doar usor, cu 2,0%. Inca o data, companiile estoniene si-au facut loc in top. Fata de clasamentul de anul trecut, Estonia a adaugat alte patru companii la cele mai mari 50, lasand tara reprezentata cu 15. In total, 11 companii nou venite din Tarile Baltice au intrat in clasament in 2017. Lituania ramane tara cu cel mai mare numar de companii de top din statele baltice (28).
In ceea ce priveste activitatea economica solida in regiunea Adriatica/ Balcani, aceasta nu s-a aplicat tuturor tarilor. Cele mai mari companii din regiune au profitat de cresterea economica si s-au extins cu un procent impresionant de 17,0%, companiile slovene profitand cel mai mult (+22,6%). Cu toate acestea, in clasamentul tarilor, Croatia s-a clasat ca tara de origine cu cele mai multe companii (17). Profiturile nete globale au crescut cu 6,7% in 2017 si o rata de ocupare a fortei de munca cu 2,0%.
Cresterea Macedoniei a fost zero, intrucat increderea investitorilor a scazut din cauza crizei politice ca urmare a protestelor de strada si ciocnirilor din parlament. Anul trecut a fost de asemenea o perioada dezamagitoare pentru Serbia, cu o perioada problematica pentru sectorul agricol, inregistrandu-se o revenire a investitiilor mai slaba decat era de asteptat, ceea ce a generat o crestere a PIB-ului de 1,8%. Cu toate acestea, alte tari din Regiunea Adriatica/ Balcani s-au bucurat de o rata echitabila de expansiune economica, economia slovena crescand cu 5%.