RO EN
Coșul este gol

CLADIREA noului Spital Regional Brasov va avea subsol si trei etaje

Firma Concept Realisation a prezentat Consiliului Local raportul asupra Studiului de Prefezabilitate elaborat pentru constructia Spitalului Regional Brasov, studiu care este inca o etapa importanta in proiectul constructiei viitorului Spital. La sedinta consiliului local au participat reprezentanti ai tuturor partilor implicate in aceste proiect: BERD, municipalitate, Ministerul Sanatatii, Ministerul Fondurilor Europene, asociatia Noul Spital Brasov, parlamentari.
„Consider ca suntem intr-o faza buna cu acest proiect, mai ales pentru ca am reusit sa ne incadram in graficul pe care ni l-am propus si pana la sfarsitul lunii iunie sa avem gata studiul de prefezabilitate. Azi a fost prezentat, vom face procedura de receptie zilele viitoare, dupa care vom intra in etapa urmatoare a consultantei BERD, in care ei vor selecta consultantul care va lucra la studiul de fezabilitate, care va da dimensiunea acestei investitii atat la nivel de constructie cat si de dotare, apoi vom putea detalia cu ministerul Sanatatii care este partea fiecaruia in aceasta investitie. Este un proiect major pentru Brasov si ma bucur sa vad ca este sustinut de toata lumea, incepand cu cetatenii, continuand cu factorii politici din toate partidele, atat la nivel local, cat si la nivel parlamentar, cu BERD-ul, partenerul nostru in multe proiecte importante ale orasului, si, nu in ultimul rand, acest proiect este sustinut in mod activ de Ministerul Sanatatii. Le multumesc tuturor pentru sprijinul de pana acum si sper sa continuam impreuna acest proiect astfel incat cetatenii din orasul nostru, din judetul Brasov, dar si din judetele invecinate, sa beneficieze de servicii medicale de calitate. In acelasi timp, vom apela si la sprijinul Ministerului Fondurilor Europene, doamna ministru fiind unul dintre sustinatorii proiectului, inca de la inceput, dar mizez si pe sprijinul domnilor europarlamentari, care in timpul campaniei electorale, si-au aratat sustinerea pentru acest proiect al Brasovului“, a declarat primarul George Scripcaru.
Una dintre problemele sistemului de sanatate romanesc este ca situatia actuala nu mai corespunde cu situatia de la momentul in care acesta a fost construit: speranta medie de viata se imbunatateste, populatia traieste mai mult, bolile sunt altele si incidenta cazurilor de un anumit tip va creste si mai mult in viitorii ani, ceea ce va duce la o crestere substantiala a cererii de servicii de asistenta medicala specializate in cadrul sistemului de sanatate.
Pe de alta parte, pacientii romani sunt obisnuiti sa fie internati cat mai mult timp inainte si dupa o operatie, in timp ce sistemul medical actual pastreaza doar cazurile acute in spital, in timp ce pacientii ceilalti sunt tratati in clinici sau acasa, pentru a nu bloca paturile de spital. Deoarece schimbarile e acest fel necesita de obicei un timp considerabil de educatie si o constientizare a pacientilor , am prezentat in planul spitalului o facilitate de servicii de urgenta care include o unitate de asistenta primara de 24 de ore. Aceasta ofera asistenta medicala primara cuprinzatoare, inclusiv interventii chirurgicale de zi si spital hotel peste noapte. Este un concept nou in Romania si pentru a avea succes trebuie sa tinem cont de o multime de factori foarte complecsi, pe care i-am creionat in studiul pe care l-am efectuat si care vor fi si mai detaliati in studiul de fezabilitate“, a declarat Nasser Massoud, director general al firmei britanice Concept Realisation, consultantul care a castigat licitatia pentru de prefezabilitate.
„Ministerul Sanatatii sustine acest proiect, este alaturi de Primaria Brasov si vom continua, cu specialistii din cadrul ministerului, impreuna cu BERD , sa sustinem proiect. Avem strategia de sanatate prin care spitalul de la Brasov este unul fezabil si pentru care vom depune tot efortul pentru a-l realiza. In perioada urmatoare, vom fi alaturi de acest proiect in toti pasii sai de realizare“, a dat asigurari Avian Pop, in cadrul Departamentului Monitorizare si Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sanatatii, trimisul special al ministrului Sanatatii la Brasov.
„Ca urmare a acestui studiu de prefezabilitate, care era necesar pentru demararea asistentei de pregatire a proiectului de catre BERD, in cadrul grantului de 2,5 milioane de euro pe care noi l-am pus la dispozitia Primariei Brasov. Noi vom lansa licitatia pentru achizitia serviciului de consultanta, achizitie pe care estimam sa o finalizam in aproximativ trei luni. Pregatirea unui proiect de asemenea anvergura inseamna mai mult timp, pentru ca nu este doar un studiu de fezabilitate, este un sir intreg de activitati de pregatire tehnica, financiara, institutionala, juridica, studii de piata, analize asupra disponibilitatii resurselor locale etc, este un proces foarte complex, in care insa avem, pana acum, o colaborare foarte buna, nu numai cu Primaria Brasov, ci si cu celelalte institutii relevante, in special Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor si Ministerul Fondurilor Europene. Speram sa fie un proiect de succes, care sa inlocuiasca vechiul sistem de acordare a serviciilor de sanatate in Romania, si pentru aceasta trebuie sa gasim in primul rand varianta optima de finantare pentru un efort bugetar cat mai redus pentru municipalitate si o calitate mare a serviciului medical“, a declarat Venera Vlad, director asociat al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.
Cum va fi spitalul?
Amplasamentul noului spital va fi in vecinatatea Institutului de Cercetare - Dezvoltare al Cartofului, in zona unde Ocolitoarea Brasov intersecteaza E68 (spre Ghimbav). Distanta poate fi strubatuta cu masina, din centrul orasului pana la locatia propusa, in 10 minute, iar cu ambulanta, timpul pana la spital este de 5 minute. Consultantii au propus o cladire cu trei niveluri si un subsol, pentru a reduce costurile si a utiliza la maximum terenul aflat la dispozitie, dar si a eficientiza traseele medicale in interiorul cladirii. Subsolul va avea o suprafata totala de 11.196 mp, dintre care 9635,6 mp vor fi alocati spatiilor de depozitare, echipamentelor informatice si vestiarelor pentru personal.
Parterul va avea o suprafata de 34.724 mp, inclusiv un heliport pentru elicoptere Eurocopter EC-135, care pot transporta 6 persoane. Din suprafata totala, 9.381 mp vor fi alocati alocati saloanelor cu paturi. La parter se vor afla primul triaj al pacientilor (674 mp) si departamentul de urgente (852,1mp), o farmacie, zona ambulatorie (5.248 mp), cu clinica ambulatorie, clinici specializate si ingrijire medicala de zi, zona de servicii de medicina generala, imagistica medicala si endoscopie (5.707,7 mp), un laborator medical (570 mp), precum si zona de magazine si restaurante (5.000 mp ). Etajul al doilea, in suprafata totala de 16.433 mp va cuprinde spatiile pentru chirurgia de zi (989,3 mp), serviciile chirurgicale (1.631,5 mp), cardiologia invaziva si non-invaziva (1295,5 mp), clinica de nurologie (291,9 mp), unitatea de terapie intensiva (3,147,2 mp) si salile de operatie (3.990,4 mp).
La etajul al treilea, de asemenea cu suprafata totala de 16.433 mp, se vor afla anexele (3.000 - 4.000 mp), o zona rezidentiala (855,4 mp), o zona destinata recuperarii (850,2 mp), zona administrativa (1.167,4 mp), cea destinata cercetarii, educatiei si pregatirii profesionale (390 mp), o zona destinata serviciului de ambulanta (180,7 mp) si o unitate de intretinere tehnica si service (4.560 mp).
Spitalul dispune de 150 locuri de parcare pentru pacientii de la Urgente, 300 locuri de parcare pentru cei internati sau apartinatorii veniti in vizita, 150 pentru pacientii pe termen lung, 200 locuri de parcare pentru personalul spitalului si 6-8 locuri de parcare pentru ambulante.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter