Oficialii Consiliului Judetean (CJ) Ilfov au dat publicitatii un comunicat prin care informeaza ca, la data de 14 martie a.c., au inaintat Ministerului Fondurilor Europene - MFE o contestatie in procedura prealabila actionarii in judecata.
Prin Contestatia in procedura prealabila actionarii in judecata Consiliul Judetean Ilfov a cerute emiterea de urgenta a notei de aprobare a finantarii in conformitate cu prevederile pct. 4.1.2 din „Ghidul solicitantului - Conditii specifice de accesare a fondurilor. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Apa si Apa Uzata” si transmiterea de urgenta a notificarii pentru proiectul major propus de CJ Ilfov catre Comisia Europeana. In conformitate cu dispozitiile art. 4 lit. c din HG 398/2015, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM). In aceasta calitate, Ministerul Fondurilor Europene este singurul responsabil pentru procesul de evaluare, dupa cum rezulta din prevederile articolului 125 alin. 3 din Regulamentul Uniunii Europene 1303/2013.
Valoarea investitiilor propuse prin noul proiect al CJ Ilfov este de 342,8 milioane de EURO (conform studiului de fezabilitate). Mai precis, este vorba despre un proiect de infrastructura de alimentare cu apa si de epurare a apei uzate de care ar trebui sa beneficieze 22 de comune si orase din judetul Ilfov: Magurele, Pantelimon, Jilava, Mogosoaia, Bragadiru, Cornetu, Clinceni, Domnesti, Ciorogarla, Afumati, Balotesti, Branesti, Cernica, Ciolpani, Ganeasa, Glina, Gradistea, Gruiu, Moara Vlasiei, Peris, Petrachioaia si Tunari. De acest proiect vor beneficia 208.813 locuitori conectati la sisteme de distributie a apei si 161.508 persoane ce vor avea acces la servicii de epurare a apelor uzate.
„Din 2014, de cand am pregatit master-planul pentru perioada 2014-2020, asteptam acceptul pentru depunerea documentatiei pentru accesarea fondurilor europene. Am facut deja opt revizii, la cererea Ministerului Fondurilor Europene, ca urmare a propunerilor JASPERS (entitatea Comisiei Europene care are atributii in evaluarea si pregatirea proiectelor de infrastructura). Am vorbit si cu ministrul de resort, Rovana Plumb, si i-am cerut sa urgenteze procesul administrativ. Nu voi sta cu mainile in san sa vad cum Ilfovul ar putea fi privat de 340 de milioane de euro, care reprezinta valoarea celui mai mare proiect de investitii din judetul nostru! Peste 210.000 de ilfoveni asteapta ca noi sa luptam pentru dreptul lor de a trai in conditii civilizate. Si asta vom face!”, a avertizat Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov.
Experienta anterioara in proiecte asemanatoare
Pentru a ilustra faptul ca administratorii judetului au experienta in implementarea unor proiecte anterioare, in comunicat se mai arata ca oficialii CJ Ilfov au mai realizat un proiect cu fonduri nerambursabile de circa 80 de milioane de euro, care a rezolvat problema apei pentru aproape 60.000 de ilfoveni si problema canalizarii si a epurarii apelor uzate pentru 65.500 de persoane. Astfel, in perioada 2011 - 2015, Operatorul Regional Apa Ilfov (SC APA CANAL ILFOV SA) a implementat proiectul de investitii „Reabilitarea si Modernizarea Sistemelor de Alimentare cu Apa si de Canalizare in Judetul Ilfov”, proiect cofinantat din Fondul de Coeziune in cadrul Programului Operational Sectorial MEDIU.
Faza 1, cu o valoare totala initiala a contractului de finantare de 76,4 milioane de euro (fara TVA), din care 90,73% fonduri nerambursabile, a avut ca beneficiari directi pe cetatenii reprezentati din 8 administratii publice locale: Pantelimon, Dobroesti, Bragadiru, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Cernica si Branesti. S-au realizat urmatorii indicatori: extindere retea apa - 183,96 km, extindere aductiune - 7,91 km, reabilitare aductiune - 3,37 km, statii pompare noi - 4 buc., statii pompare reabilitate - 4 buc., foraje noi - 17 buc., foraje reabilitate - 17 buc., rezervoare apa noi - 6 unitati, rezervoare apa reabilitate - 6 unitati, statii de tratare noi - 2 unitati, statii de clorinare noi - 5 unitati, extindere retea canalizare - 196,92 km, extindere conducte refulare - 42,85 km, reabilitare retea canalizare - 2,27 km, reabilitare conducte refulare - 0,21 km, statii pompare ape uzate noi - 78 unitati, statii pompare ape uzate reabilitate - 4 unitati, statii de epurare > 10.000 l.e. si sistem SCADA (de monitorizare) - 6 unitati.
In ceea ce priveste faza 2, trebuie subliniat ca valoarea totala a proiectului etapizat, finantat in cadrul programului, este de 3,7 milioane de euro (fara TVA), avand aceeasi structura de finantare ca si proiectul major (90,73% din fonduri nerambursabile. Acest proiect va fi definitivat la data de 30 iunie 2018 si presupune: echipamente dotare laborator analize apa potabila, echipamente dotare laborator analize apa uzata, stand verificare metrologica apometre, utilaje, echipamente, aparate interventie avarii, autoutilitara (3,5 t; 6+1 locuri) transport personal si interventii la avarii - 3 buc., buldoexcavator - 3 buc., autocuratitor combinat pentru canalizare 2,5 mc - 2 buc., autocuratitor combinat pentru canalizare 10 mc - 2 buc., unitate mobila combinata pentru inspectia video si curatarea canalizarii (CCTV) - 1 buc. si autospeciala pentru curatarea conductelor de apa potabila si apa uzata - 1 buc. Informatii suplimentare, la www.cjilfov.ro