RO EN
Coșul este gol

CBRE: Sectorul de inalta tehnologie este dominat de marile companii internationale

CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, a realizat o cercetare aprofundata in regiunea Europei, Orientului Mijlociu si Africii (EMEA) pentru a determina care sunt orasele cu cel mai mare numar de angajati in industria de inalta tehnologie (high-tech). Cu un set de indicatori spectaculosi, Bucurestiul s-a clasat in categoria oraselor cu cei mai multi profesionisti care lucreaza in industria de inalta tehnologie, care numara in prezent peste 70.000 de angajati. Capitala se plaseaza in categoria centrelor cele mai active din acest punct de vedere, alaturi de Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta. De asemenea, din 2008 si pana in prezent, capitala Romaniei a inregistrat una dintre cele mai importante cresteri din Europa a numarului de angajati din acest sector: 66%! Bucurestiul are in prezent un coeficient al numarului de profesionisti in domenii de inalta tehnologie per oras care se situeaza peste dublul mediei din Uniunea Europeana.
Studiul a inclus peste 250 de orase, dintre care au fost evidentiate 40 de centre importante in ceea ce priveste forta de munca din inalta tehnologie. Acestea au fost cuprinse in patru categorii bazate pe numarul angajatilor, sub-categoriile industriei si ritmul de crestere. Industria de inalta tehnologie a fost divizata in zece sub-categorii: sectorul software, sectorul serviciilor IT, telecom, hardware, companii care ofera servicii online (web), comertul electronic, servicii digitale (marketing si advertising digital, precum si media care se concentreaza pe elementul digital), productia de jocuri si aplicatii pentru calculator (gaming), servicii fintech si servicii de securitate cibernetica. La nivelul Bucurestiului, cei mai multi angajati din industria de inalta tehnologie lucreza in software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) si securitate cibernetica (8%). Sectorul de inalta tehnologie din Bucuresti este dominat de mari companii internationale, ca rezultat al consolidarii statutului sau ca mare furnizor pentru forta de munca din acest domeniu. Printre cei mai importanti angajatori din capitala sunt marile companii de software, telecomunicatii si servicii IT, cu jucatori majori ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.
Ca pondere de varsta, industria high-tech bucuresteana este dominata de generatia milenialilor (25 - 34 ani), in contrast cu alte orase care fac parte din categoria celor mai importante orase in ce priveste forta de munca din acest sector si unde balanta se inclina catre profesionistii cu o experienta mai mare. Acest decalaj este cauzat de cresterea extraordinara pe care industria de inalta tehnologie a inregistrat-o in Romania in ultima decada. Spre exemplu, in ultimii cinci ani, CBRE Romania a oferit consultanta si reprezentare pentru nume importante din aceasta industrie, insumand peste 163.000 m2, din care 50.000 m2 au fost realizati doar in 2017 si 2018.
Concluziile studiului au relevat ca 40 de orase pot fi clasificate ca poluri unde se concentreaza forta de munca din industria de inalta tehnologie si care reprezinta piete de interes pentru marile companii din domeniu. Acestea au fost clasificate in patru categorii, in functie de mai multi factori, printre care numarul angajatilor raportat la numarul de locuitori si ritmul de crestere. Astfel, cele mai active poluri sunt constituite de orasele - capitale sau centre de afaceri - unde lucreaza peste 70.000 de profesionisti si printre care se regasesc Londra, Madrid, Dublin, Paris, Budapesta si Bucuresti. A doua categorie cuprinde polurile importante, adica orase care au intre 50.000 si 70.000 de angajati, cum sunt Zurich, Praga, Rotterdam sau Viena. Cel de-al treilea grup este reprezentat de centrele de dimensiuni normale, care au intre 20.000 si 50.000 de angajati, printre care se afla Oslo, Hamburg, Geneva si Bruxelles. Orasele care au manifestat o crestere a numarului de angajati din sectorul inaltei tehnologii de peste 10% incepand din 2010 si pentru care este prognozata continuarea cresterii si in urmatorii cinci ani, intra in cea de-a patra categorie, care include nume ca: Florenta, Cracovia, Leeds sau Porto.
“Consideram ca acest studiu complex, realizat cu efortul concertat a sute de angajati CBRE din toata zona EMEA, va fi de real ajutor pentru foarte multe companii din domeniul inaltei tehnologii, dar si pentru dezvoltatorii imobiliari. Este extrem de important sa stii care sunt cele mai importante piete din aceasta industrie si sa le cunosti specificul economic, social si particularitatile fortei de munca. Pentru Romania, rezultatele studiului sunt o veste excelenta, care ne reconfirma statutul privilegiat in ce priveste cresterea industriei de inalta tehnologie si a fortei de munca din sectorul IT si domeniile conexe”, a declarat Razvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter