Potrivit Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice, una dintre cele mai des intalnite greseli ale utilizatorilor de echipamente de incalzire apare inca din momentul instalarii, multi dintre acestia preferand, in mod eronat, sa apeleze la firme nespecializate pentru aceasta etapa. Pe loc secund se afla lipsa activitatilor de mentenanta necesare unei centrale termice.
„Utilizarea sigura si eficienta a echipamentelor de incalzire pentru locuinte trebuie sa reprezinte o prioritate pentru orice client care instaleaza sau inlocuieste o centrala termica. Avem increderea ca, prin prisma maturizarii pietei de centrale termice, ce se reflecta in valul tot mai mare de inlocuiri, romanii vor acorda o atentie sporita acestor aspecte esentiale si vor urma recomandarile specialistilor”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.
Instalarea unei centrale termice fara a apela la o firma de specialitate determina folosirea echipamentului intr-un mod neadecvat si riscant. Astfel, pentru un montaj corect este necesara colaborarea cu un instalator specializat care va asigura, in primul rand, un calcul al necesarului termic, precum si al costurilor legate de realizarea intregii instalatii de incalzire (calorifere, tevi, robineti, manopera, etc.).
Alegerea centralei va tine cont, de asemenea, de nevoile legate de necesarul de apa calda menajera si caldura. Spre exemplu, o centrala de 24 kW cu preparare instantanee de apa calda menajera este potrivita intr-un apartament cu o singura baie. In cazul unui spatiu mai mare, respectiv mai multe bai, se poate lua in considerare o centrala cu putere marita si un boiler cu acumulare pentru apa calda menajera. Pentru apartamentele care sunt inca bransate la sistemul de incalzire centralizat, se vor urma etapele legale, specifice fiecarei zone, pentru a debransa locuinta de la sistemul centralizat. Urmatorul pas este racordarea individuala la reteaua de gaz.
In cazul inlocuirii unui echipament de incalzire mai vechi, alegerea unei centrale termice trebuie sa raspunda la nevoile si preferintelor actuale ale clientului. Astfel, echipamentul trebuie sa fie atat eficient in ceea ce priveste consumul, cat si usor de utilizat. Un exemplu in acest sens sunt centralele ce permit control de la distanta, prin intermediul internetului, o caracteristica specifica noii generatii de echipamente de incalzire Ariston.
„Tot in cazul procesului de inlocuire, am observat deseori faptul ca utilizatorii aleg intr-un mod eronat sa pastreze kit-ul de evacuare de la vechiul sistem de incalzire. Aceasta practica nu este recomandata de producatori, intrucat noile centrale in condensare folosesc kit-uri de evacuare rezistente la coroziune, fapt ce cauzeaza ruginirea si distrugerea vechilor accesorii de acest tip”, a adaugat reprezentantul companiei.
Totodata, una dintre cele mai frecvente greseli realizate de utilizatori este lipsa activitatilor de mentenanta aferente unei utilizari corespunzatoare si durabile. Astfel, pe toata durata de functionare a centralei se vor respecta regulile stabilite de catre ISCIR - echipamentul se va autoriza la punerea in functiune si i se va realiza verificarea tehnica periodica din doi in doi ani (VTP).
„Verificarea tehnica periodica efectuata la timp si doar prin intermediul unui centru service autorizat ISCIR, este esentiala pentru asigurarea unei durate de viata cat mai mare a centralei si pentru mentinerea unor conditii corecte de functionare. Nu in ultimul rand, VTP previne uzura pieselor, care, pe termen lung, poate genera cresterea consumului de gaz si, totodata, a costurilor”, a mentionat Catalin Draguleanu.
Pentru a veni in intampinarea acestor nevoi ale clientilor, Ariston investeste constant in instruirea si specializarea retelei de parteneri, ce sunt mereu la curent cu schimbarile produselor si noutatile din domeniu. Pe langa cunostintele avansate pe care le consolideaza constant, reteaua de centre service autorizate Ariston, formata din peste 250 de centre de service, ofera si o rezolvare rapida a eventualelor defectiuni ale sistemelor de incalzire, fiind cea mai mare la nivel national si oferind clientilor servicii complete de punere in functiune, verificare periodica, intretinere a centralelor termice, extindere de garantie si o livrare rapida a pieselor de schimb originale.
Sfaturile Ariston pentru eficientizarea si cresterea duratei de viata a centralei termice
In primul rand, pentru cresterea eficientei echipamentului de incalzire, specialistii Ariston recomanda montarea sondelor de interior si de exterior, pentru a stabili nivelul confortului termic in functie de temperatura exterioara. De asemenea, prin activarea functiei auto din meniul centralei termice, instalatia de incalzire va atinge temperatura dorita intr-un timp foarte scurt si cu un consum minim de combustibil.
In plus, eficienta in consum a centralei termice, ce se reflecta totodata in factura de gaze, se poate realiza si in cazul echipamentelor ce permit controlul de la distanta. Spre exemplu, prin intermediul aplicatiei Ariston NET, ce controleaza centrala de oriunde printr-un dispozitiv conectat la internet, utilizatorul poate folosi cele doua regimuri de temperatura (temperatura redusa si de confort), facand ajustari asupra perioadelor de incalzire.
Despre Ariston Thermo Romania
Ariston Thermo Romania este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internationali in productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate incalzirii si producerii de apa calda menajera.
Angajamentul Ariston Thermo privind eficienta energetica este exprimat prin lansarea constanta de noi solutii bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare si pompele de caldura, precum si prin imbunatatirea eficientei produselor traditionale (boilere sau centrale termice), dar si prin investitiile in noi proiecte.
Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale si de pardoseala, in condensare, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat si panouri solare, sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si Elco.