Potrivit reprezentantilor ELCO, brandul german de cazane industriale aflat in portofoliul Ariston Thermo Group, peste 50% din business-ul inregistrat anul anterior a fost generat de proiectele desfasurate in zonele office si industriala. Conform segmentarii pe regiuni a cererii, cele mai multe echipamente livrate s-au inregistrat in Bucuresti si sudul tarii, urmate de regiunile Banat si Transilvania.
Majoritatea cererilor pentru solutiile de incalzire ELCO provin din zona de cladiri comerciale, respectiv imobile de birouri, centre comerciale si spatii logistice. Totodata, analizele companiei arata o crestere a investitiilor pe aceste segmente, determinate de intrarea pe piata locala a numeroase companii internationale. Asadar, reprezentantii companiei mizeaza in continuare pe o dezvoltare organica a cererii, determinata de cerintele pietei si, odata cu diversificarea acesteia, pe extinderea portofoliului de produse.
Principalele segmente de business pentru brandul german ELCO sunt atat constructiile office noi, cat si proiectele de reabilitare. Astfel, unul dintre cele mai importante proiecte desfasurate anul trecut de ELCO a fost inlocuirea echipamentelor de incalzire pentru una dintre cele mai mari banci din Romania, ce a presupus schimbarea sistemelor de incalzire a 250 de filiale si inlocuirea acestora cu echipamente cu eficienta energetica ridicata.
„Acest proiect a reprezentat o mare provocare pentru noi, intrucat a implicat eforturi sustinute, pe o perioada mai mare de timp si la nivel national, unde ELCO si partenerii sai s-au implicat pe tot parcursul procesului, de la proiectare, la instalare si service. Am reusit, asadar, sa finalizam cu succes inlocuirea unor echipamente de incalzire uzate, de mari dimensiuni, ce se aflau in cladiri vechi, cu noi cazane de ultima generatie. Printre avantajele noastre in acest sens s-au regasit modularitatea cazanelor si amprenta mica la sol, ce au facilitat intregul proces de executie”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.
Anul 2018 a insemnat, de asemenea, si continuarea unor proiecte incepute in 2017, precum The Bridge - Cladirea 2, cu echipamente de incalzire ce insumeaza peste 800 kW sau Global Worth - Campus 2, unde cazanele Elco produc peste 1.000 kW.
„Continuarea parteneriatelor cu dezvoltatorii unora dintre cele mai mari constructii de tip office din Romania, The Bridge Cladirea 1 si 2 sau Campus 1 si 2, ne confirma ca solutiile de incalzire ale brandului german ELCO intrunesc cele mai importante asteptari ale clientilor nostri. Astfel, la mai putin de 2 ani de la lansarea pe piata din Romania, ELCO detine in portofoliu unele dintre proiectele de referinta din zona de cladiri noi, iar planurile noastre pe anul in curs vizeaza proiecte de aceeasi amploare ”, a adaugat Catalin Draguleanu.
Alte proiecte reprezentative pentru companie in 2018 sunt Day Tower, cu o suprafata de 12.000 mp si un necesar de 1100 kW, depozitul logistic Altex, din Dragomiresti Vale, cu o suprafata de cca. 90.000 mp si un necesar de 1700 kW sau hala de productie SuinProd din Iasi, cu un total de 2.200 kW. Cel mai solicitat model de cazan in condensare ELCO in 2018 a fost Trigon XL, care beneficiaza de constructie modulara, greutate si dimensiuni reduse, facand din acest echipament un cazan potrivit pentru toate aplicatiile comerciale.
Zona de sud, cele mai numeroase cereri pe segmentul de cladiri office
Potrivit segmentarii pe regiuni a cererii, zona de sud, in special Capitala, a generat cel mai mare numar de proiecte ELCO in anul trecut, inregistrand un procent de 42% din total, majoritar pe zona office. Regiunile Transilvania si Banat, unde s-au realizat atat proiecte noi, cat si reabilitari/modernizari ale vechilor cazane, inregistreaza 39%. Totodata, regiunea Moldova se remarca printr-o cerere crescuta pe segmentul industrial, unde ELCO a livrat 19% din totalul proiectelor, in intervalul mentionat.
Potrivit reprezentantilor ELCO, piata cazanelor comerciale se afla intr-o continua crestere in ultimii ani, datorita cererii constructiilor noi, dar si inlocuirilor de cazane de generatie mai veche. Conform estimarilor, cererea de aplicatii comerciale a inregistrat anul trecut o evolutie de circa 20%, iar tendinta de crestere se va pastra si in 2019. Totodata, in contextul in care piata locala de constructii noi comerciale este formata integral din sisteme proprii de incalzire, eficienta echipamentelor utilizate va face diferenta intre producatori, completeaza specialistii ELCO.
In plus, printre tendintele pietei de profil, care se vor remarca in acest an, se numara automatizarea si controlul tot mai ridicat al solutiilor de incalzire comerciale, posibil datorita tehnologiilor din ce in ce mai avansate de care dispun acestea, precum si integrarea acestora cu restul echipamentelor din cladire. Totodata, se remarca interesul crescut pentru „cladirile verzi”, respectiv dobandirea certificatelor de evaluare a performantelor energetice (ex. BREEAM), categorie in care cazanele in condensare ELCO se integreaza datorita nivelului ridicat de eficienta energetica.