Situatia economica dificila, dar si blocajul de avizare urbanistica a noilor proiecte din Bucuresti, au determinat scaderea cererii de proiecte rezidentiale din Capitala. In acest context, specialistii de la West Group Architecture (WGA), companie cu traditie pe piata, au in proiectare constructii pentru locuinte individuale, pentru care asigura toate fazele – de la proiectarea pentru autorizare si executie, urmarirea lucrarilor pe santiere si managementul de proiect.
"Activitatea biroului in 2022 s-a desfasurat intr-o dimensiune mai redusa fata de asteptari, din doua motive: unul fiind durata excesiv de mare a procedurilor de avizare, iar al doilea - blocarea procesului de avizare in Bucuresti. De aceea, pentru 2023, noi ne-am orientat activitatea catre alte zone geografice. De asemenea, ne concentram si pe proiecte de dotari sociale si sportive", a declarat Iulia Frangu, arhitect la WGA.
Printre proiectele majore aflate in lucru se afla reabilitarea si reconfigurarea Hotelului Rex, din Constanta (5 tronsoane/ o cladire P+M+4E) si dezvoltarea unui centru sportiv pe o suprafata de 51 de hectare in Otopeni.
Referitor la sectorul rezidential, arh. Iulia Frangu este de parere ca inca se mentine un standard minim, corelat cu Legea Locuintei, proiectele avand, in general, o calitate medie sau sub medie.
"Din ce observam in exterior, in sectorul rezidential se mentine un standard minimal, corelat cu Legea Locuintei, o organizare urbanistica prin care nu se respecta distantele dintre cladiri si care denota o lipsa de inspiratie. Materialele folosite sunt de calitate medie sau sub medie. In general, se observa o preocupare catre designul de interior, generat de dorintele utilizatorilor si de activitatea sustinuta a birourilor mici sau individuale de arhitectura. In cazul activitatii biroului nostru, am constatat cu bucurie o aplecare fata de cladiri mai vechi, uitate in ultimii ani, dar readuse in atentia oamenilor datorita valorii culturale, si de multe ori a pozitionarii favorabile in context. Acest sector poate reprezenta o tinta a activitatii noastre in viitor", a precizat reprezentanta WGA.
Fluctuatiile de preturi genereaza disfunctiuni intre dezvoltatori si contractori
"Evolutia preturilor in domeniul constructiilor este o chestiune dinamica. La un moment dat, lucrurile se vor stabiliza, si poate preturile chiar vor scadea. Este evident ca variatiile de tipul acesta produc disfunctiuni la nivelul relatiei intre dezvoltatori si contractori, precum si o crestere a pretului la utilizatorii finali. Corelarea acestora trebuie sa devina un subiect de meditatie", a precizat arh. Iulia Frangu.
In opinia sa, preturile de proiectare aplicate de multe ori sunt prea mici si conduc la o calitate necorespunzatoare a proiectelor. Evolutia preturilor de proiectare trebuie sa fie corelata, in mod firesc, cu evolutia preturilor in constructii, precum si cu evolutia inflatiei.
In acest context, planurile WGA vizeaza o crestere a eficientei in toata activitatea, respectiv utilizarea intensa a programelor de proiectare care sa ofere ceva mai mult timp zonei de studiu arhitectural.
***
Biroul WGA a fost fondat in Bucuresti in anul 1996 de catre arh. Adrian Cristescu, membru al Camerei Arhitectului din Romania. Compania ofera o serie completa de servicii profesionale de proiectare, si este orientata catre implementarea tehnologiilor moderne de constructie. In cei 27 de ani de activitate, WGA s-a implicat cu succes in diferite proiecte private si publice din Romania, printre cele mai importante obiective la care fost autor sau a colaborat ca arhitect, fiind cladirile de birouri Bucharest Business Park, Millennium Business Center, Buzesti-Tiriac, Global City Pipera, Buzesti-Premium Red, Bucharest Business Garden sau Hermes Business Campus, emblematice pentru infrastructura de afaceri a Capitalei. De asemenea, in portofoliul WGA se regasesc si importante investitii rezidentiale si de agrement, cum sunt complexul Silver Mountain Resort sau Clubul "La Stejarii".