Asociatia Solar Decathlon Bucuresti (EFdeN) va reprezenta pentru a treia oara Romania la cea mai importanta competitie globala destinata caselor solare, Solar Decathlon 2021, cu proiectul Vatra. Evenimentul va avea loc anul viitor in Germania si va avea ca tema regenerarea unui sit existent si extinderea unei cladiri, la alegere, cu locuinte. Aceasta este prima editie la scara urbana care abordeaza regenerarea fondului construit si infrastructurii existente - probleme mai actuale ca niciodata. Totodata, fata de celelalte editii, aceasta etapa dezvoltata din punct de vedere arhitectural si urbanistic va ramane la nivel teoretic si va fi jurizata pe parcursul predarilor intermediare. In aceasta perioada, echipa cauta parteneri si sponsori alaturi de care sa construiasca prototipul si sa pregateasca urmatoarea generatie de profesionisti.
EFdeN este o echipa de tineri dornici sa transforme standardele de trai prin intermediul inovatiilor in domeniul constructiilor si promovarea unui stil de viata sustenabil. Este o echipa interdisciplinara ce dezvolta locuinte solare cu scop educational si de cercetare, alaturi de produse sustenabile si module educationale atat pentru studenti, specialisti, cat si pentru publicul larg.
Interviu cu Andreea Iacob (24 de ani), Project Architect la EFdeN VATRA. Andreea este studenta in anul 6 la Facultatea de Arhitectura, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".
- De ce ati ales Vatra ca proiect reprezentativ pentru Solar Decathlon?
- Aceasta este a treia noastra participare la aceasta competitie, dupa editia din 2014 din Versailles si cea din 2018 din Dubai. Solar Decathlon Europe 2021/2022 din Wuppertal, Germania, este putin diferita, avand ca tema principala revitalizarea oraselor europene, punand accentul pe densificarea si regenerarea fondului construit existent si fezabilitatea economica a solutiilor. Competitia a presupus doua mari etape. In prima faza, am dezvoltat o solutie pentru revitalizarea unei zone din orasul Wuppertal, plecand de la ideea de spatii private de locuit, ce graviteaza in jurul unui spatiu comun, o vatra reinterpretata. Apoi, pentru cea de-a doua etapa, cea de constructie, am proiectat un prototip ce inglobeaza si testeaza la o scara mai mica solutiile dezvoltate in prima etapa. Acesta este EFdeN VATRA, prototipul care va fi construit anul viitor in Bucuresti, va avea aproximativ 100 mp si va fi complet functional.
- Care sunt caracteristicile noului proiect si ce inovatii propuneti prin acesta?
- Noul proiect aduce in discutie adaptarea fondului construit la noile schimbari din structurile sociale, publicul nostru tinta fiind oamenii care locuiesc singuri. In acelasi timp, am gandit o solutie eficienta si rapida pentru densificarea oraselor existente, care poate fi adaptata oricarui sit, fara a pierde din caracteristicile culturale ale locului. La acestea se mai adauga diverse solutii tehnice, precum folosirea fibrei optice pentru iluminatul natural indirect si a unui sistem de lamele automatizat pentru fatada, ce controleaza lumina directa. Energia electrica provine de la panouri fotovoltaice bifaciale, care produc energie cu ambele fete. Mai departe, surplusul de energie il stocam in baterii second life, de la masini electrice. Mai exact, bateriile vehiculelor electrice care nu mai pot fi folosite pentru scopul lor initial sunt configurate si refolosite pentru a crea un sistem de stocare sustenabil. Bineinteles, tehnologia joaca un rol important, dar nu am uitat si de solutiile si materialele traditionale: structura casei este din lemn, avand o termoizolatie din paie si lana, iar la interior, pentru racirea casei pe timpul verii, am integrat un perete de lut.
Ce este o adevarata provocare pentru noi, este faptul ca ne dorim ca la reconstructia din Romania, dupa competitie, sa obtinem certificarea Living Building Challenge, una dintre cele mai stricte certificari din lume. Daca pentru prototipul din Dubai am reusit sa obtinem cel mai inalt prag al certificarii LEED, Platinum, acum restrictiile sunt si mai dure, performantele trebuie sa fie si mai mari.
- In ce stadiu de dezvoltare a proiectului sunteti? Cand va fi gata acesta si care este calendarul de desfasurare a competitiei?
- In acest moment ne pregatim de prefabricarea structurii si pregatirea santierului pentru etapa de preasamblare si testare din Romania, dar este si o perioada importanta pentru fundraising, in care incercam sa aducem in comunitatea noastra cat mai multi parteneri. Prototipul va fi deschis publicului din luna martie pana in mai 2022, timp in care noi il vom testa si optimiza pentru finala competitiei. Acesta va fi dezasamblat si reconstruit in Germania in 15 zile in luna iunie, urmand cateva saptamani de operare a acestuia dupa scenarii date, monitorizare si jurizare, dar si prezentarea catre publicul international.
- Care sunt dificultatile/ provocarile pe care le aveti in derularea proiectului?
- Fiind un proiect cu studenti, studenti voluntari, dar si un proiect care vrea sa aduca inovatii si performante noi in domeniul constructiilor, volumul de munca si uneori presiunea ca fiecare prototip trebuie sa fie mai bun decat cel anterior, chiar daca echipa se schimba aproape 100%, este destul de mare, iar greselile facute pe parcurs cu siguranta nu sunt putine. Totusi, ce este cel mai important pentru noi, mai mult decat a urca pe podium la competitie, este procesul educational prin care reuseste sa treaca un grup de studenti si impactul pe care acestia il vor avea in societate mai tarziu. Fara sa vrem o sa ajungem si la suportul material, dar si moral. Proiectul a inceput inaintea pandemiei si a fost amanat cu un an de zile. In aceasta perioada am fost nevoiti, ca toata lumea de altfel, sa ne redefinim modul de lucru si functionare, ca apoi, la intoarcerea la activitatea normala, sa ne dam seama ca preturile materialelor au explodat. Partenerii care ne-au fost alaturi ne sunt in continuare si suntem mereu recunoscatori pentru eforturile lor, dar bugetele pentru astfel de proiecte au scazut semnificativ.
- Ce planuri aveti, la EFdeN, pe termen scurt, mediu si lung?
- Anul viitor avem in plan sa ducem prototipul EFdeN VATRA la Solar Decathlon in Germania si sa adaugam noi puncte de interes la EFdeN Sustainable City, prototipul de oras sustenabil pe care l-am dezvoltat in curtea Facultatii de Inginerie a Instalatiilor de pe Pache Protopopescu nr. 66, incercand, in acelasi timp, sa educam publicul larg cu privire la sustenabilitatea in constructii si nu numai. In 2023 Bucurestiul va deveni gazda a Competitiei Solar Decathlon Europe 2023, iar prototipul VATRA va fi reconstruit in Romania ca centru de cercetare si vom incepe demersurile pentru obtinerea certificarii Living Building Challenge. Mai departe, dupa un proces de dezvoltare a culturii organizationale, misiunea noastra este sa proiectam, executam si sa implementam modele de bune practici in functie de natura si sa fim o rampa de lansare pentru profesionisti si proiecte.