Arh. Bogdan Tofan, directorul general al biroului de proiectare Tofan Arkitect, din Bucuresti, considera esentiala organizarea de concursuri de arhitectura pentru orice proiect de investitii, in acest fel fiind indeplinite toate conditiile pentru ca noile obiective construite sa dispuna de cele mai bune solutii si sa beneficieze de profesionalismul specialistilor din domeniu. Totodata, reprezentantul companiei spune ca firmele de arhitectura au accesul limitat la licitatiile organizate de institutiile statului din cauza garantiilor de participare prea mari si a termenelor impuse caracterizate drept nerealiste.
- Care sunt problemele pe care le intampinati in desfasurarea activitatii?
- Cele mai mari dificultati sunt reprezentate de procedurile birocratice de incadrare in conditiile de participare la unele licitatii, cum ar fi impunerea unor termene nerealiste si clauzele financiare inacceptabile. Un birou de proiectare nu poate sa depuna garantii de participare la licitatii de dimensiunea celor solicitate de multe ori la procesele de tipul "design and build" (proiecteaza si executa), unde se inscriu marii antreprenori care-si permit blocarea unor sume de bani atat de mari. Apoi, cerintele care specifica realizarea proiectului in 30 de zile sunt absurde. Nu poti face un proiect de calitate in 30 de zile decat daca urmaresti edificarea unui simplu adapost. Arhitectura este mai mult decat construirea de adaposturi. Fiind vorba despre o arta, aceasta trebuie tratata ca atare, acordand timp de gandire pentru creatie si imbunatatirea fiecarei solutii. In acest sens, consider ca activitatea de proiectare are nevoie de cel putin 90 de zile. O alta problema este generata de obligativitatea, inclusa in regulamentele licitatiilor, ca proiectantul sa obtina avizele si autorizatiile de constructie. Aceasta practica este un abuz, in conditiile in care conform legislatiei beneficiarul este cel care are obligatia de a asigura documentatia necesara.
- Ce proiecte ar fi necesare in mediul urban pentru ca acesta sa poata fi adus la un nivel european de dezvoltare?
- In primul rand, mediul urban va trebui sa includa, in viitor, transportul nepoluat indiferent daca vorbim despre biciclete sau masini electrice. De asemenea, siguranta in trafic cu prioritati si securitatea sociala trebuie imbunatatite. Totodata, cladirile istorice au nevoie de consolidare si refunctionalizare/modernizare pentru a corespunde noilor cerinte. Mai mult, este nevoie sa fie introduse in proiecte noi elemente pasive si active de sustenabilitate, astfel incat, prin producerea energiei solare, cladirile sa se incalzeasca si sa se ventileze singure, fara consum de curent electric. Cred ca o intoarcere la fundamentele arhitecturii ar fi benefica tuturor pentru a sti cum este necesar sa se dezvolte orasele in viitor.
- Cum credeti ca s-ar putea rezolva deficientele existente? - Consider ca este necesar ca pentru orice proiect de investitii in domeniul constructiilor sa fie organizat un concurs de arhitectura. Proiectantii au cunostintele necesare pentru a intocmi planuri cu talent, siguranta si maiestrie, insa trebuie ca autoritatile guvernamentale sa-i pretuiasca, promoveze si sprijine. Societatea are nevoie de inteligenta arhitectilor de a construi sau de a modifica structurile existente (scoli, sedii administrative, gari, aeroporturi etc.) in sisteme moderne si eficiente.