Studentii facultatilor de arhitectura si urbanism din tara se implica in construirea viitoarelor orase sustenabile din Romania si, incepand de azi, si pana la data de 3 aprilie, pot depune proiecte de amenajare a unor zone specifice in Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti, in cadrul celei de-a doua editii a concursului RESPO CITY.
Conform regulamentului, studentii vor proiecta un centru de colectare al deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), pe unul dintre cele patru situri propuse, in orasele Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti. Acolo populatia va putea sa aduca echipamentele electrice si electronice iesite din uz, pentru a fi colectate corespunzator, urmand ca acestea sa ajunga apoi in zonele de reciclare, inlaturand astfel pericolul de a polua mediul inconjurator. Zona de colectare a DEEE-urilor va avea o suprafata de 200 m2. In plus, centrul trebuie sa includa si o zona verde de recreere pentru public (40% din totalul suprafetei), si o zona pentru educare si constientizare a vizitatorilor.
Studentii trebuie sa proiecteze aceste centre astfel incat sa poata fi adaptate si celorlalte situri din tara. Astfel, participantul va schita si un plan de situatie in care va demonstra ca modulele propuse pentru situl ales pot fi adaptate la fiecare dintre celelalte situri. In acest mod, solutia dezvoltata va trebui sa fie una modulara, adaptabila, reversibila si sustenabila prin design.
Proiectele depuse pe www.respocity.ro pana la data de 3 aprilie vor fi analizate de un juriu de specialitate, iar zece dintre acestea vor intra in marea finala. Pe 12 aprilie va avea loc, la Bucuresti, Gala RESPO CITY 2023, in cadrul careia vor fi anuntati castigatorii. Ocupantul locului 1 va primi suma de 5000 Euro, locul 2 va fi premiat cu 2000 Euro, iar locul 3 cu suma de 1000 Euro.
RESPO CITY, ajuns deja la editia a doua, este cel mai mare concurs de design urban din Romania, initiat de Asociatia RESPO DEEE, in parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Anul acesta, competitia are sprijinul Primariei Iasi si sustinerea MIELE si BCR.
Primaria Municipiului Iasi si-a manifestat deschiderea de a transforma in realitate viziunea studentilor. Prin acest parteneriat, Primaria Iasi va examina cu atentie proiectele finalistilor concursului RESPO CITY si poate decide in ce masura unul dintre aceste concepte este in acord cu directia de dezvoltare urbana a municipiului. Acesta poate fi punctul de plecare pentru planurile viitoare de amenajare ale orasului, in scopul crearii unei zone dedicate responsabilitatii de mediu.
Proiectele vor fi analizate de un juriul de specialitate, compus din:
- Stefan Ghenciulescu - redactor-sef Zeppelin Magazine si conferentiar Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti
- Mihai Dragan - director comunicare in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor
- Serban Tiganas - decan al Facultatii de Arhitectura si Urbanism din Cluj Napoca
- Cristian Blidariu - decan al Facultatii de Arhitectura si Urbanism Timisoara
- Lorena Breaza - fondator The Challenge Academy
- Razvan Nica - prodecan Facultatea de Arhitectura „G.M. Cantacuzino” (Universitatea „Gh. Asachi” din Iasi)
- Amalia Enache - prezentator Stirile PRO TV, Special Guest
“Concursul RESPO CITY pregateste Romania pentru integrarea activitatii de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice in viata de zi cu zi a oraselor si a locuitorilor lor.
Aceasta competitie de idei propune transformarea unor situri din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara in mici orase verzi, unde cetateanul sa isi poata aduce DEEE-urile spre colectare responsabila, dar unde sa existe si spații de intalnire pentru comunitate, locuri de joacă pentru copii, colțuri dedicate schimbului de idei și conferințelor cu scop educativ de mediu.
Ne aflam acum la a doua editie a acestui concurs si asteptam sa avem si mult mai multe proiecte inscrise in competitie, mai ales ca am organizat 4 workshop-uri in cadrul Universitatilor partenere, tocmai pentru ca studentii sa fie mult mai familiarizati cu problematica DEEE si cu tema concursului nostru.
In plus, Primaria Municipiului Iasi devine acum partener al concursului RESPO CITY, iar impreuna facem un pas inainte pentru a transforma viziunea studentilor dintr-un proiect in realitate”, declara Cristian Pocol, Presedintele Asociatiei RESPO DEEE.
RESPO CITY este si cel mai premiat si apreciat concurs de design urban la nivel national, distins cu Premiul pentru sustenabilitate la Gala “Valori de Romania”, organizata de Revista BIZ, si un premiu special la FORBES Life Awards 2022.
Concursul RESPO CITY se desfasoara si in parteneriat cu Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Facultatatea de Constructii, Cadastru si Arhitectura din cadrul Universitatii Oradea, Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca si Facultatea de Arhitectura din Iasi.