RO EN
Coșul este gol

KADRA: Este nevoie de un ghid de bune practici pentru proiectarea spitalelor

15 specialisti in infrastructura spitaliceasca au pus in discutie, joi, 8 aprilie, in cadrul evenimentului „Arhitectura Spitalelor”, organizat de Share Architects si sustinut de KADRA, o tema de extrema urgenta si de interes maxim pentru lumea medicala, dar si pentru intreaga populatie a tarii: arhitectura de spital, necesitatea reabilitarii unitatilor medicale vechi si constructia de spitale noi.
Astfel, pe parcursul a doua ore de discutii, arhitecti de renume, ingineri, proiectanti, in prezenta unor reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, au vorbit despre normative depasite, lipsa unei strategii nationale, a unui ghid de bune practici care sa fie asumat de toti cei care activeaza in domeniu, subfinantarea proiectelor de infrastructura medicala, dificultatile in reabilitarea spitalelor vechi si nevoia acuta de a construi spitale noi. S-a vorbit despre probleme, dar si despre solutii, iar Andreea Strugaru (foto), Director de Marketing si co-fondator KADRA, a impartasit din experientele si provocarile companiei, singurul integrator one-stop-shop de solutii tehnice de acces din Romania.
Participarea KADRA la acest eveniment face parte dintr-un demers mai larg de pozitionare a companiei ca partener de incredere pentru arhitectii si proiectantii de infrastructura medicala, precum si ca integrator de solutii de acces implicat in identificarea solutiilor optime pentru imbunatatirea conditiilor din spitalele din Romania.
Scopul acestui dialog purtat la nivel public a avut rolul de a puncta cele mai arzatoare probleme din domeniul ingineriei de spital, dar si de a da posibilitatea expertilor in domeniu de a impartasi din experienta lor si de a gasi impreuna cele mai bune solutii pentru a depasi aceasta criza medicala.
Andreea Strugaru, co-fondator KADRA, companie romaneasca cu 26 de ani de experienta in ingineria automata de acces, a pus accent in discursul sau pe faptul ca de cativa ani buni KADRA s-a concentrat asupra solutiilor de acces specifice spitalelor, motiv pentru care a dezvoltat un portofoliu complex de usi medicale: de la usi ermetice pentru blocul operator, la usi cu protectie la radiatii sau solutii de acces rapid al ambulantelor, la care a adaugat sisteme de management al parcarilor de spitale si automatizari pentru protectia la foc (usi rezistente la foc, sisteme de desfumare si aport de aer).
„Am participat la zeci de proiecte de reabilitare si, din cate stiu eu, la toate proiectele de spitale publice noi din Romania: Gomoiu, Mioveni, la UPU Oradea si UPU Craiova si am oferit solutii de acces si la cateva proiecte private importante, ca Regina Maria sau Polisano. Solutiile noastre sunt folosite azi in peste 70 de spitale din Romania, unde am instalat mai bine de 5000 de usi. Iar de de cand unii manageri de spitale au inteles ca experienta pacientului incepe inca din parcare, am inceput sa implementam si sisteme de management al parcarilor la spitale publice, care, pe langa faptul ca ofera confortul de a sti ca ai unde sa parchezi cand vii la spital ca pacient sau apartinator, reprezinta si o sursa de bani pentru spital”, spune Andreea Strugaru.
Printre problemele semnalate de reprezentantul KADRA se numara si faptul ca nu exista un ghid de bune practici in proiectarea spitalelor, lucru sustinut si de alti participanti la discutie. Consultarea inainte de proiectare cu personalul medical, furnizorii de solutii specifice, constructorii specializati, alti specialisti ar trebui sa fie o parte integranta si importanta din procesul de proiectare, e de parere Andreea Strugaru. Si tot ea spune: „Avem convingerea ferma, data de toata experienta acumulata pana acum, ca doar punand in comun know-how-ul acumulat de toti cei implicati, de la specialisti (arhitecti, proiectanti, constructori), la autoritati si finantatori, putem debloca o situatie care devine urgenta pentru sanatatea noastra, a tuturor.”
Participanti la eveniment:
Florin Mindirigiu, Fondator SHARE Architects
Redin Abduraman, Arhitect, OM Birou de arhitectura
Jenica Craiu, Arhitect, PINEARQ
Gheorghe Pop, Arhitect, ASIX Design
Andreea Strugaru, co-fondator KADRA
Raluca Soaita, Arhitect, Tesseract Architecture
Mihaela Gusa, Building Market Segment Manager
Europe Operations Schneider Electric
Christian Tanascaux, Arhitect, AACT
Andreea Tanase, Consilier OAR pentru concursuri cu tema spitale
Cristina Gafton, Director al Directiei Monitorizare Implementare Spitale Regionale Ministerul Sanatatii
Adela Lile, Arhitect, consilier personal al Ministrului Sanatatii
Serban Tiganas, Fondator Dico&Tiganas
Gabriela Tanjala, Arhitect, TDD Concept Studio
Matei Sandulescu, Arhitect, Agentia de proiectare ARCO
Istvan Besenyeai, Director dezvoltare zona spitale UTI Facility Managemement
Moderator: Emil Ivanescu, presedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter