RO EN
Coșul este gol

INS: Crestere de 11,7% a pietei serviciilor de arhitectura

Segmentul economic ce implica activitatile de arhitectura si inginerie, respectiv cele de testari si analiza tehnica a crescut ca serie ajustata cu 5,4% in martie a.c. (fata de luna februarie a anului in curs), insa ca serie bruta datele pentru baza secventiala de raportare indica un progres de 28,9%, dupa cum reflecta cele mai recente informatii ale Institutului National de Statistica (INS). Potrivit cercetarii intitulate „Cifra de afaceri in serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor”, incasarile societatilor specializate in ramura economica mentionata anterior (exprimate in termeni nominali) au crescut in martie 2015 cu 7,9% ca serie ajustata si cu 9,4% in ceea ce priveste seria bruta, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior. In acelasi timp, daca se iau in considerare datele statistice care reflecta evolutia anuala, in perioada cumulata de la inceputul anului in curs, companiile ce presteaza servicii de arhitectura si inginerie au raportat in primul trimestru a.c. o majorare a cifrei de afaceri pe seria bruta, ce a avut o pondere de 111,5% din nivelul inregistrat in primele trei luni ale anului trecut, iar ca indice valoric ajustat in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier s-a remarcat un salt de 111,7% in raport cu ianuarie-martie 2014, ce reprezinta un interval luat in considerare ca 100%, astfel incat cresterea reala intre 1 ianuarie si 31 martie 2015 a fost de 11,7%.
„In termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, in luna martie 2015, comparativ cu luna precedenta, a regresat pe ansamblu cu 0,4%, datorita scaderii consemnate la activitatile de comunicatii (-3%). In schimb, cresteri s-au inregistrat, printre altele, la activitatile de productie cinematografica, video, TV, difuzare si transmitere de programe (+23,2%), la transporturi (+12,7%), la activitatile aferente altor servicii furnizate in principal intreprinderilor (+12,2%) si la servicii informatice si in tehnologia informatiei – sectorul IT (+7,3%). Pe baze de comparare anuale (martie 2015 fata de martie 2014), tot ca serie ajustata, in perioada analizata indicatorul respectiv a crescut pe ansamblu cu 8,2%, datorita sporirilor consemnate in domeniul IT (+23,5%), in transporturi (+10,9%), la activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe – industria media (+5,2%) si la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+3,2%), in timp ce in comunicatii s-a remarcat o depreciere (-0,6%)”, se mai precizeaza in studiul INS.
Totodata, in perioada ianuarie-martie 2015, comparativ cu acelasi interval din 2014, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, a crescut in termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,4%, datorita, in principal, majorarilor inregistrate la activitatile din sectorul IT (+21%), in transporturi (+9,8%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+4,2%), la activitatile de comunicatii (+1,4%) si la cele din industria media (+1,3%), dupa cum se precizeaza in studiul citat.
***
Potrivit INS, activitatile de arhitectura si inginerie, de testari si analiza tehnica reprezinta un segment agregat la capitolul „alte servicii furnizate in principal intreprinderilor”, dar care – la fel ca alte subdomenii integrate la capitolul respectiv – se analizeaza si separat. Sursa datelor folosite in analiza cifrei de afaceri a unor companii implicate in sectorul tertiar (servicii de piata prestate in principal intreprinderilor) o constituie capitolul intitulat cifra de afaceri (CA) din cercetarea statistica lunara privind indicatorii pe termen scurt in servicii (SERV TS), in conformitate cu diferite regulamente impuse in UE.
Cercetarea statistica este de tip selectiv, tipul de sondaj utilizat si procedeul de extragere a esantionului fiind cele specifice sondajului stratificat cu selectie aleatoare simpla fara revenire in cadrul fiecarui strat, in care variabilele de stratificare sunt reprezentate de activitatea economica si clasa de marime a intreprinderii in functie de numarul de salariati. Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitati omogene, respectiv la nivel de intreprindere, de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (50 de salariati si peste) se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 93,44% din multimea totala a unitatilor active.
Datele se colecteaza de la circa 3.602 operatori economici cu activitate principala de servicii de piata prestate in principal intreprinderilor, eroarea maxim admisa a estimatiilor fiind de ± 3%. In fine, cifra de afaceri (exclusiv TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta 2010.
Ca noutate, incepand cu 2015, Institutul National de Statistica pune la dispozitia publicului datele sursa pe care se bazeaza elaborarea analizelor proprii cu privire la evolutia cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor.
Informatii suplimentare, la www.insse.ro, iar pentru descarcarea datelor sursa aferente lunii februarie si perioadei cumulate de la inceputul anului in curs, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter