RO EN
Coșul este gol

EFCA: Venituri de 31 miliarde euro in Europa, pentru primele 150 firme de inginerie

Cele mai mari 150 de companii de inginerie si consultanta in constructii care desfasoara operatiuni in Europa au generat o cifra de afaceri de 89 miliarde euro in anul 2021, din care veniturile realizate pe continent s-au situat la 31 miliarde euro, potrivit unei analize publicate de Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanta in Inginerie (EFCA) - EFCA Sector Review. Cele 150 de companii aveau circa 610.000 de angajati, din care aproape jumatate (48%) activeaza in tari din afara Europei. Cifra de afaceri globala generata de un angajat in domeniul de inginerie si consultanta in constructii a ajuns la 145.000 de euro, in 2021, potrivit raportului EFCA. Cele mai multe firme (33,6%) sunt active in domeniul infrastructurii, 26,9% in sectorul constructiilor de cladiri, 15,9% sunt specializate in proiecte de mediu, 10,9% in sectorul energetic, 7,4% in sectorul proiectelor de petrol si gaze (8%) si altele (5,3%).
"Impactul pandemiei de Covid-19 s-a resimtit si in 2021, in special in sectoare precum cel energetica, unde, istoric, implementarea proiectelor de investitii dureaza mult mai mult in comparatie cu alte domenii. Impactul a fost resimtit prin prisma dificultatilor din lanturile de aprovizionare, un nivel ridicat al concediilor medicale, ajustari in ceea ce priveste modul de lucru si o nevoie in crestere pentru subcontractarea serviciilor digitale. Din fericire, investitiile in constructii au fost relativ reziliente la acest context provocator. Accelerarea urbanizarii creeaza o cerere in crestere pentru transport durabil, locuinte la preturi accesibile si gestionarea eficienta a apei. Schimbarile climatice impun abordari radical noi pentru generarea si distributia energiei cu emisii scazute de carbon, asigurand, in acelasi timp, rezilienta. Constructiile trebuie sa fie mai inteligente si mai prietenoase cu mediul. Globalizarea si tehnologiile utilizate la scara larga sunt tot mai puternice in sectorul de constructii - digitalizare, securitate imbunatatita a datelor, solutii generate de date si tehnologii de machine learning ce folosesc baze de date uriase pentru decizii de investitii mai bine informate, design imbunatatit si mai eficient, dar si noi modele de afaceri. Serviciile de inginerie pentru constructii, necesare definirii mediului construit, indruma, gestioneaza si sustin valoarea lantului valoric din constructii", precizeaza reprezentantii EFCA in analiza sectoriala citata.
Pe podiumul celor mai mari companii de inginerie si consultanta ce deruleaza activitati in Europa se afla Sweco (Suedia), WSP (Canada) si Ramboll (Danemarca). In top 10 se mai afla, in ordine, societatile SNC-Lavalin (Canada), Jacobs (SUA), Mott MacDonald (Marea Britanie), Arcadis (Olanda), Afry (Suedia), Arup (Marea Britanie) si Cowi (Danemarca). Printre companiile cele mai bine clasate care desfasoara activitati in Romania se afla WSP (locul 2), Ramboll (3), SNC-Lavalin (4), AECOM (12), Egis (15), Tractebel (16) si Bilfinger Tebodin (38). Organizatia afiliata EFCA din Romania este Asociatia Romana a Inginerilor Consultanti (ARIC), prezidata de ing. Dinu Popescu. 
Clasamentul EFCA 150 poate fi consultat in editia Noiembrie-Decembrie 2023 a revistei Agenda Constructiilor, disponibila pentru abonati, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter