ArenaCAD este o companie romaneasca relativ tanara, care activeaza de opt ani pe piata serviciilor de topografie, scanare, modelare tridimensionala si BIM. Dezvoltarea a fost impulsionata permanent de dorinta de invatare si imbunatatire constata a calitatii asigurate clientilor. Prin activitatea specifica, firma isi ajuta clientii sa-si reduca cheltuielile si sa-si optimizeze costurile, maximizand astfel profitabilitatea. Compania este prezenta atat in Europa, cat si in America de Nord, America Centrala, Noua Zeelanda si Australia, iar in viitor se anticipeaza extinderea colaborarii pe toate continentele, tinand cont de faptul ca portofoliul include clienti care vizeaza nu numai obiective de masuratori topografice, ci si mari proiecte de infrastructura, in scopul reabilitarii sau extinderii, pentru care ofera servicii de modelare/proiectare 2D si 3D. In cele ce urmeaza, Andrei Oros, CEO la ArenaCAD, care beneficiaza de o experienta de peste 10 ani in scanarea cu laser 3D, modelare 3D si BIM, ofera o perspectiva pragmatica si optimista asupra evolutiei pietei de constructii si a integrarii noilor tehnologii din domeniul topografiei in aceasta zona.
- Cum a evoluat activitatea in domeniul masuratorilor topografice in prima parte a acestui an si ce estimati pentru viitor?
- Observam ca tendinta de scumpire a materialelor de constructii din anul curent a determinat si o usoara stagnare a investitiilor imobiliare atat din perspectiva marilor dezvoltatori, cat si a persoanelor fizice interesate sa cumpere o locuinta. In plus, au intervenit o serie de provocari: probleme la nivelul fortei de munca, lipsa de personal, dificultati aferente lantului de aprovizionare, stocuri epuizate s.a.m.d. Cu totii asteptam inevitabilul, si anume scaderea preturilor pe piata materialelor de constructie, ca urmare a diminuarii cererii. Cei care, poate, au anticipat, inca de la inceputul tensiunilor geopolitice, urmarile imediate vizand impactul asupra industriei constructiilor si a dezvoltatorilor imobiliari, au stiut sa se adapteze sau au avut deja o solutie de back-up, pentru a-si asigura productivitatea in continuare. Intr-adevar, am resimtit si noi, din a doua jumatate a anului 2022, o usoara reticenta din partea unor clienti de a mentine acelasi curs accelerat de indeplinire a termenelor initiale. Unii au amanat, altii cauta parteneri straini dispusi sa investeasca pe piata imobiliara din Romania, iar persoanele fizice cu proiecte individuale de constructie a propriei locuinte isi pregatesc in continuare documentatia, obtin autorizatiile, insa exista si din partea lor o ezitare in a merge mai departe catre achizitia materialelor necesare. Cu totii asteapta, probabil, urmarile inevitabile ale contextului mai putin favorabil din piata constructiilor, si anume diminuarea cererii in scopul reducerii preturilor.
- Va puteti astepta, in mod realist, la aceste efecte sau urmeaza o criza acuta?
- Cred ca doar marii actori ai scenei geopolitice ar putea sa ne raspunda la aceasta intrebare, caci nici macar cei mai mari economisti, intr-o perioada de razboi precedata de o pandemie de doi ani, nu s-au asteptat la schimbari atat de abrupte si rapide. Criza a inceput odata cu pandemia, si nu cu razboiul. Transporturile au fost afectate inca din 2020. Odata cu ridicarea restrictiilor, ne-am bucurat de o perioada foarte productiva pe standardele BOMA, tinand cont ca o mare parte din intreprinderi au fost nevoite sa traga obloanele, iar odata cu ridicarea restrictiilor impuse de evolutia pandemiei, unii isi reiau activitatea, in timp ce altii abia acum o incep, dupa lungi asteptari. Este foarte important ca un investitor sa stie clar suprafata inchiriabila a cladirii, a fiecarui nivel, dar si cuantumul spatiilor comune. Am remarcat ca, in prezent, arhitectii au inceput sa aprecieze din ce in ce mai mult partea de scanare si ajung sa o solicite chiar si pentru proiecte mai mici.
- Oferiti detalii despre tehnologiile pe care le utilizati.
- Avand in vedere efectele pandemiei asupra pietei de constructii din societatile dezvoltate, externalizarea serviciilor de modelare 2D si 3D a reprezentat o oportunitate pentru firmele din domeniu. Astfel, prin eficientizarea proceselor de lucru, dar si prin costurile semnificativ reduse, partenerii nostri de peste ocean au sesizat imediat avantajele unei astfel de colaborari. In plus, echipa noastra utilizeaza cele mai noi tehnologii de scanare 3D. Folosim de putin timp un aparat de scanare laser 3D de ultima generatie, NavVis VLX, care este pana la de 10 ori mai rapid decat un scanner de teren clasic. Acesta poate fi folosit atat in spatii inchise (cladiri), cat si in exterior, chiar si in conditii de luminozitate redusa, utilizand tehnologia SLAM, care inglobeaza atat localizarea, cat si cartografierea simultana, proces prin care dispozitivul se orienteaza corespunzator, dar si creeaza o harta a imprejurarilor, in acelasi timp. Procesarea NavVis VLX se realizeaza direct in cloud, astfel ca reduce la minimum costurile de timp, un detaliu foarte important pentru clientii nostri care, de regula, au nevoie de acces la date cat mai rapid. Noua tehnologie de scanare laser 3D este, din punctul meu de vedere, si unul dintre cele mai importante atuuri pentru aparitia la scara larga a utilizarii de digital twins, adica a copiilor digitale pe baza carora se reduc riscurile de intarziere a unor procese, indiferent ca vorbim de domeniul manufacturier, constructii sau chiar proiecte stiintifice (de observare sau experimente).
- Care sunt cele mai importante proiecte la care lucrati la momentul actual?
- In prezent, lucram la proiecte din SUA pe asset management (stalpi, marcaje, canale) si avem lucrari destul de mari de infrastructura in alte state. In Europa am observat un trend liniar, iar, in particular, in Romania constatam o usoara scadere a interesului fata de investitii pe proiecte de constructii si infrastructura. Remarcam, in schimb, un trend de digitalizare a afacerilor din tara noastra, care a aparut odata cu manifestarea efectelor pandemiei Covid-19. Pentru tot ceea ce inseamna munca de birou, acest nou trend ne-a influentat pozitiv si pe noi, intrucat ne-am dublat volumul angajatilor in mai putin de un an, in mod proportional cu cererea clientilor nostri. In domeniul constructiilor, companiile se confrunta cu mari dificultati in gasirea fortei calificate de munca, intrucat nu numai costurile cu materialele au incetinit activitatea de executie, ci si nevoile angajatilor de marire a veniturilor, odata cu cresterea ratei de inflatie.
- Ce perspective de dezvoltare identificati pentru viitorul apropiat?
- Ne dorim, pe termen scurt, sa absorbim si integram tehnologii noi, sa sporim volumul de traininguri ale managementului si personalului, pentru a oferi solutii inovatoare, de ultima generatie, clientilor nostri, dar si calitate si preturi competitive. Ne dorim, mai ales, sa reusim ca in urmatorul an sa ne extindem activitatea in SUA si sa ne remarcam pentru constientizarea necesitatii de a utiliza noi tehnologii in scopul eficientizarii si optimizarii proceselor, in multiple domenii de activitate. Suntem in continua crestere, dar precauti si nu ne avantam in a ne face planuri mari intr-o lume mica. Sau, cum e vorba populara, nu vindem castraveti gradinarilor intr-o piata marcata de incertitudine, in care fiecare isi securizeaza mai intai activitatea, iar apoi creste intr-un mediu propice dezvoltarii, ca doar "pamantul rodeste numai unde mana munceste".