Afacerile realizate de grupul francez Vinci in sectorul de constructii si instalatii din Romania, realizate prin intermediul a sase companii pe care le controleaza pe plan local au cumulat, anul trecut, circa 95 milioane de euro, in scadere cu 13% fata de nivelul de 110 milioane de euro raportat in 2015. Astfel, incasarile celei mai mari subsidiare locale a grupului francez, TIAB SA (filiala a Vinci Energies), s-au redus, anul trecut, cu 11,4%, pana la 42 milioane de euro, pentru societatea Viarom Construct, parte a Eurovia, cifra de afaceri inregistrata anul trecut a scazut cu 15,6%, pana la 38,8 milioane de euro, in timp ce veniturile cumulate ale celor patru filiale ale Vinci Construction, respectiv Freyrom SA, Sixense (Soldata SAS), Soletanche Bachy Fundatii si Terre Armee Romania s-au redus cu 14,3%, respectiv de la 16 milioane de euro in 2015 la circa 14,3 milioane de euro anul trecut.
Astfel, incasarile raportate de Freyrom SA, societate specializata in constructia de poduri si pasaje, precum si in renovarea si consolidarea de lucrari de arta, s-au situat la 6,5 milioane de euro anul trecut, cele ale SBR Fundatii s-au stabilizat la 7,2 milioane de euro, iar cele raportate de Sixense (Soldata SAS), ce deruleaza in special lucrari geotehnice, au cumulat 0,5 milioane de euro. Subsidiara Terre Armee Romania, specializata in furnizarea de tehnologii pentru armarea pamantului, a raportat o cifra de afaceri de 0,1 milioane de lei.
La nivel de grup, afacerile raportate de Vinci in 2016 au cumulat 38 miliarde euro, in scadere usoara (-1,3%) fata de nivelul anului anterior, afacerile anuale din domeniul constructiilor, derulate prin intermediul diviziei Vinci Construction, s-au plasat la 13,7 miliarde euro.
In primele sase luni ale anului in curs, grupul francez a inregistrat venituri totale de 18,5 miliarde euro, cu 5,1% peste nivelul consemnat in intervalul ianuarie-iunie 2016. Veniturile obtinute din concesiuni in primele sase luni s-au majorat cu 11,8%, pana la 3,2 miliarde euro, in timp ce incasarile cumulate din activitatile de contractare s-au plasat la 15,1 miliarde euro, cu 2,8% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. In Franta, veniturile consolidate au crescut cu 6%, la 11 miliarde euro, in timp ce incasarile obtinute in afara tarii de origine s-au majorat cu 3,7%, la 7,5 miliarde euro.
Veniturile subsidiarei Vinci Energies au cumulat, in intervalul analizat, 5 miliarde euro (+2%), cele ale Eurovia s-au plasat la 3,5 miliarde euro (+6,4%), rulajul Vinci Construction s-a situat la 6,55 miliarde euro (+1,5%), in timp ce afacerile diviziei imobiliare - Vinci Immobilier - au inregistrat o crestere de 46%, pana la 388 milioane de euro, datorita revigorarii sectorului de constructii comerciale din Paris.
Pentru intregul an in curs, conducerea grupului francez estimeaza o stabilizare a afacerilor consolidate la nivelul de circa 38,5 miliarde euro din 2015, avand in vedere mentinerea valorica a portofoliului de comenzi de la finele lunii septembrie a.c. la 27,9 miliarde euro, nivel similar celui din aceeasi perioada a anului trecut.