Dezvoltatorul portughez Sonae Sierra, ce dezvolta in parteneriat cu grupul Caelum Development centrul comercial ParkLake, din Bucuresti, lucreaza la elaborarea ofertei pentru atribuirea lucrarilor de executie a complexului de 180 milioane de euro, antreprenorul general al proiectului urmand a fi desemnat in curand. In prezent, pe santierul din cartierul Titan continua lucrarile de excavatie si fundatii. Sonae Sierra detine, la nivel local, centrul comercial River Plaza Mall, din Ramnicu Valcea, precum si alte doua proiecte de mall-uri, ale caror termene de executie nu au fost anuntate: Adora Mall - Craiova si Ploiesti Shopping. In 2013, grupul portughez a obtinut un profit net de 3,6 milioane de euro.
Interviu cu Ingo Nissen, Managing Director, responsabil pentru dezvoltare in Romania, in cadrul Sonae Sierra.
- In ce stadiu sunt lucrarile la ParkLake Plaza?
- Compania SBR Soletanche Bachy Fundatii a finalizat aproximativ 50% din operatiunile de excavare si executie a fundatiei. Pe santier lucreaza, in prezent, circa 120 de persoane pe timpul zilei si 60 in schimbul de noapte. In paralel, elaboram oferta pentru atribuirea lucrarilor de constructie a cladirii, in scurt timp urmand a anunta antreprenorul general. In ceea ce priveste contractele de inchiriere, actualizam contractele chiriasilor pentru a consolida mixul de branduri pe care le punem la dispozitia clientilor. Planurile de arhitectura au fost elaborate de specialisti ai Sonae Sierra, in parteneriat cu proiectanti din cadrul grupului britanic Broadway Malyan, in timp ce designul de detaliu este realizat de biroul local de arhitectura Alpha Studio. ParkLake va fi inaugurat in 2016.
- Ce alte proiecte mai aveti in lucru si ce estimari aveti privind activitatea din acest an?
- Alte proiecte aflate in curs de dezvoltare vizeaza realizarea a trei centre comerciale in Maroc - Californie, Marina Shopping si Tachfine - toate in Casablanca. Vizam, de asemenea, extinderea Franca Shopping, din Brazilia, cu 11.000 mp inchiriabili si 68 de magazine, in urma unei investitii de 31 milioane de euro. In general, afacerile realizate de grup in 2013 au depasit estimarile initiale. Am continuat sa ne extindem business-ul prin inaugurarea de noi centre comerciale in Germania si Brazilia si avem convingerea ca acest ritm de dezvoltare va continua si in 2014. Ne-am construit o platforma puternica si suntem pregatiti sa profitam de redresarea pietei imobiliare.
- Cum estimati ca vor evolua piata imobiliara si sectorul de constructii din Romania?
- In ceea ce priveste sectorul imobiliar si cel de constructii din Romania, indicatorii reflecta o recuperare lenta, in timp ce activitatea de pe piata de investitii a ajuns, in ultimul trimestru din 2013, la cea mai ridicata valoare dupa 2008. Am putea observa semnale de recuperare inca din acest an, insa trebuie sa se ia in considerare faptul ca instabilitatea politica reprezinta un factor ce incetineste ritmul investitiilor.
- Care sunt principalele diferente dintre proiectele care au fost solicitate in perioada dinaintea crizei si cele dezvoltate in prezent?
- Schimbarea majora care a avut loc intre perioadele dinaintea si de dupa recesiune este reprezentata de faptul ca atat firmele dezvoltatoare, cat si bancile sunt mult mai atente in selectarea proiectelor corecte si obtinerea garantiilor potrivite pentru un rezultat de succes. Astfel, exigentele si asteptarile sunt mai mari, in conditiile unei valori similare a unei investitii. In ansamblu, exista o nevoie tot mai acuta de eficienta si performanta.