RO EN
Coșul este gol

SOMET se extinde pe piata de infrastructura rutiera si a retelelor edilitare

Compania de constructii Somet SA a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 55 milioane de lei in primele sase luni din 2021, estimarea pentru intregul an in curs indicand o valoare totala a rulajului de 130 de milioane de lei, potrivit lui Andrei Stanciu, directorul general al companiei. Evolutia semnificativa fata de anii anteriori se datoreaza mai ales cererii in crestere de lucrari, dar si unor proiect noi de anvergura contractate si demarate in ultima perioada. Printre proiectele majore la care participa Somet SA in prezent se afla executia ansamblurilor rezidentiale Atria Urban Resort (faza a doua), Tineretului Park Residence, dar si constructia noii statii de metrou Tudor Arghezi, din zona Berceni. In ceea ce priveste dezvoltarea viitoare, conducerea Somet SA are in plan extinderea pe segmentele de infrastructura rutiera, dar si in zona constructiilor de retele edilitare.
Compania, specializata in lucrari mari de infrastructura subterana, dar si in alte constructii civile, aniverseaza 30 de ani de activitate in 2021, avand o echipa de peste 200 de angajati. De-a lungul traiectoriei profesionale, Somet s-a detasat pe piata de constructii din Romania ca societate specializata in constructii de metrou, mentinandu-si pana in prezent pozitia de lider in acest domeniu. Printre proiectele recente de referinta ale companiei se afla terminalul multimodal si depoul de metrou Straulesti, precum si toate statiile de metrou realizate in ultimii 30 de ani.
Interviu cu Andrei Stanciu, director general la Somet SA si manager cu o experienta profesionala de 12 ani pe piata de constructii.
 
- Cum vedeti evolutia cererii de constructii in perioada urmatoare?
- Cererea de lucrari de constructii se afla la un nivel pe care il consideram foarte bun, in aceasta perioada. Estimam ca, in continuare, vor aparea din ce in ce mai multe proiecte de infrastructura, avand in vedere programele si proiectele guvernamentale anuntate in ultimii ani. Vedem ca se liciteaza proiecte mari si, chiar si in pofida majorarilor recente de preturi la materiile prime si materiale de constructii, exista o efervescenta in acest domeniu. In 2021, pandemia are un efect foarte mare asupra lanturilor de aprovizionare, a stocurilor si, in consecinta, un impact major asupra preturilor materialelor.
 
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in prezent?
- Principalele proiecte la care participam in prezent vizeaza constructia ansamblurilor rezidentiale Atria Urban Resort (faza a doua) si Tineretului Park Residence, dar si noua statie de metrou Tudor Arghezi, din Sectorul 4. Lucrarile pentru extinderea Magistralei 2 sunt la nivel de structura si au inceput recent compartimentarile, iar fata de graficul contractual exista un avans de circa 50 zile in implementarea acestui proiect. Noua statie de metrou, care se va intinde pe o lungime de 1,6 kilometri, este localizata intre statia Berceni, actualul capat de linie al Magistralei 2 de metrou si Soseaua de Centura. Cu o suprafata desfasurata de 15.100 mp, statia va fi supraterana, insemnand o cladire S+P+2E si va avea sase zone pietonale. Doua dintre acestea vor fi situate pe partea opusa a soselei Berceni, fiind asigurata legatura printr-un pasaj pietonal subteran. In apropiere va fi amenajata si o parcare de tip park & ride. Valoarea totala a proiectului este de 214,88 milioane de lei, din care finantarea eligibila prin POIM 2014-2020 este de 179,97 milioane de lei. Contractul de executie de lucrari are o valoare de 157 milioane de lei.
 
 
La Atria Urban Resort, am construit Faza 1, compusa din 4 blocuri (P+4E) si 160 de apartamente, lucrari finalizate in septembrie 2019. Acum, la aproape doi ani de la incheierea acestei prime etape, ne pregatim sa livram beneficiarului Faza 2, cu inca 6 blocuri (P+4E) si doua cladiri (P+6E), insumand 398 de apartamente.
 
- Ce planuri si obiective aveti, in continuare, pe piata locala?
- Vizam extinderea pe segmentele de infrastructura rutiera, dar si in sectorul constructiilor de retele edilitare. Urmarim, totodata, proiectele private civile si, nu in ultimul rand, investitiile viitoare in extinderea retelei de metrou si constructia de noi statii.
 
 
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si estimati ca vor fluctua acestea in perioada urmatoare?
- Cele mai mari dificultati, in prezent, sunt legate de majorarile de preturi la materialele de constructii, care au crescut foarte mult intr-o scurta perioada de timp. Cresterile de preturi au fost, pe lucrari, de ordinul zecilor de procente, de la 15% pana spre aproximativ 30%, in functie de tipul de proiect. Din acest punct de vedere, evolutia pietei are o vizibilitate scazuta, din pacate, in momentul de fata. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter