Compania de constructii Skanska, parte a grupului suedez cu acelasi nume, lucreaza in aceasta perioada la finisajele ultimei cladiri de birouri din cadrul complexului Green Court Bucharest, Cladirea C urmand a fi definitivata integral in luna iunie a.c., conform planificarii. Totodata, in 2016 Skanska va incepe lucrarile la doua noi proiecte de birouri in Bucuresti, respectiv la ansamblul Equilibrium, ce va fi dezvoltat in zona de nord a Capitalei si la un viitor complex de birouri, care va fi ridicat in zona de vest a orasului, pe fosta platforma industriala Pumac. Divizia de constructii a Skanska a semnat si un contract cu Lidl Romania, pentru construirea noului sediu "verde" din Bucuresti al retailerului.
Interviu cu Richard Burleigh, presedintele Skanska Construction Romania & Ungaria.
- Care sunt noile riscuri si dificultati de pe piata constructiilor, in noul context, de crestere?
- Piata constructiilor se inscrie pe un trend ascendent, fiind sustinuta de noile proiecte rezidentiale, de birouri si industriale/ logistice din Capitala si din marile orase ale tarii. In 2016, analistii prognozeaza finalizarea unor investitii imobiliare de peste 800 milioane de euro, cu o suprafata record de 700.000 mp. Riscurile asociate acestei dezvoltari ar putea fi generate de presiunea timpului, ca urmare a cresterii competitivitatii, dar si o lipsa a resurselor necesare bunei implementari a proiectelor. Motoarele pietei de constructii vor ramane investitiile de tip office, urmate de cele de retail, logistica si industriale, indicand o revenire a increderii investitorilor in potentialul Romaniei de a genera profit.
- Ce investitii aveti in vedere, pentru dezvoltarea activitatii din Romania?
- Planul de business al Skanska pentru perioada 2016-2020 vizeaza generarea de profit cu scopul bine definit de «a construi pentru o societate mai buna». Ne asteptam la un an bun pentru divizia noastra de constructii, cu patru proiecte in lucru sau planificate sa inceapa in 2016. Atentia companiei ramane indreptata asupra Capitalei, in special a zonei de nord, unde am dezvoltat deja Green Court Bucharest si unde vom incepe constructia proiectului Equilibrum. Totodata, Skanska Romania a cumparat deja o suprafata importanta de teren in zona central-vestica a Bucurestiului, unde vom construi, in faze, un nou ansamblu de cladiri sustenabile de birouri, dedicat mai ales companiilor BPO si SSC.
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate in 2015 si estimati evolutia acesteia in 2016.
- In 2015 grupul Skanska si-a consolidat pozitia financiara prin cresterea cifrei de afaceri, ce a depasit 16 miliarde euro. Performanta din cadrul diviziei de constructii pe parcursul anului trecut a fost stabila la nivelul tuturor unitatilor, cu profitabilitate crescuta in tot exercitiul financiar respectiv. Divizia de dezvoltare a proiectelor comerciale a avut un an deosebit de activ si profitabil, cu proiecte importante in toate cele trei zone geografice: tarile nordice, Europa si SUA. Am intrat in 2016 cu un portofoliu international de 44 de proiecte de cladiri de birouri in dezvoltare.