Compania de constructii Nord Conforest SA, cu sediul in Cluj-Napoca, a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 93 milioane de lei si si-a atins toti parametri proiectati in bugetul de venituri si cheltuieli. Pentru anul in curs, conducerea societatii estimeaza o crestere de aproximativ 30% a veniturilor. La inceputul anului 2023, compania are un portofoliu de contracte semnate si care beneficiaza de finantare cu o valoare totala de aproape 210 milioane de lei care va asigura, in mare parte, activitatea din urmatorii doi ani a constructorului.
Pe segmentul rezidential, Nord Conforest SA are in curs de executie o cladire de birouri in valoare de 5,6 milioane de euro si in faza de PUZ, un imobil cu 176 de apartamente, spatii comerciale, spatii de birouri si alte facilitati, in Cluj-Napoca. Totodata, societatea a finalizat, in cursul anului trecut, ca antreprenor general, in comuna Gilau, pe str. Pastravariei nr.1-33, ansamblul rezidential Gloris Village, compus dintr-o cladire de locuinte colective (cu 9 apartamente), 14 case cuplate, 4 locuinte insiruite si una individuala, scopul acestui proiect fiind de a crea o comunitate unita intr-o locatie armonioasa dar totodata accesibila resedintei de judet.
"In cursul anului 2022 s-a observat o scadere a constructiei de locuinte, ca urmare a situatiei geopolitice din zona noastra, a scaderii puterii de cumparare a populatiei, precum si a schimbarii conditiilor de creditare din partea bancilor. Estimez ca in urmatorii doi ani piata constructiei de locuinte va scadea, in special in ceea ce priveste constructiile noi. Dupa cum stim, sunt destul de multe apartamente finalizate si scoase spre vanzare la un pret foarte ridicat, fapt ce reduce vanzarile, cumparatorii asteptand o scadere a pretului. Constructiile noi vor fi afectate de cresterile de preturi pentru materiale si manopera in special, fapt ce va reduce semnificativ interesul de dezvoltare a unor noi proiecte", a declarat Dorin Aschilean, Presedintele Consiliului de Administratie al Nord Conforest SA.
Provocari legate de inflatie si lipsa fortei de munca
Potrivit conducerii societatii, preturile lucrarilor de constructii au crescut constant in ultimele 12 luni, in special din cauza scumpirii materialelor si energiei. In 2023 a crescut si salariul minim pe ramura de constructii, evolutie care a generat o majorare a bugetului salarial al firmei cu pana la 15-20%, aspect care se va reflecta si in pretul lucrarilor de constructii. "Este posibil ca in acest an preturile sa creasca cu pana la 16-18 procente", estimeaza Dorin Aschilean.
In continuare, forta de munca in constructii este o problema spinoasa si greu de rezolvat. "Pentru moment, importam forta de munca din diferite tari, aproximativ 40% din personalul muncitor fiind format din cetateni straini. Pentru a rezolva aceasta problema pe viitor, ar trebui sa avem o strategie nationala care sa porneasca de la sistemul de invatamant, sa gasim solutii prin care sa-i atragem pe tineri spre sectorul de constructii si prin care sa-i facem sa isi doreasca sa lucreze in aceasta activitate atat de grea. Tinerii pot fi atrasi sa lucreze in constructii prin asigurarea unor beneficii importante, atractive, atat pe termen scurt cat si pe termen lung", a subliniat Dorin Aschilean.
***
Compania Nord Conforest SA, cu o experienta de peste 60 de ani pe piata constructiilor din Romania, s-a dezvoltat pornind de la executia de lucrari forestiere, pana la proiecte complexe de constructii civile si industriale, drumuri si poduri, lucrari hidrotehnice, dar si de consolidare. Compania dispune de o statie de mixturi asfaltice in localitatea Bontida (Cluj), dar si de o statie de betoane si o baza de productie, in Cluj-Napoca. De asemenea, societatea dezvolta, in regie proprie, si proiecte rezidentiale.