RO EN
Coșul este gol

FPSC: Peste 100.000 de muncitori vor emigra in caz de retragere a facilitatilor fiscale

Peste 100.000 de angajati ai sectorului de constructii din Romania, calificati si necalificati, ar urma sa paraseasca tara catre piete mai ofertante si pe posturi mai bine platite din Europa, in contextul in care facilitatile acordate sectorului de constructii prin OUG nr. 114/2018 ar fi retrase, avertizeaza reprezentantii Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC). Acest lucru ar genera o noua criza a fortei de munca in sector, care va fi mult mai grava in contextul in care circa 16-17 miliarde euro din PNRR vor fi directionati catre investitii si va fi nevoie de personal si pentru implementarea proiectelor ce vor beneficia de finantare europeana si nationala, inclusiv programul Anghel Saligny, dar si pentru investitii private.
"Plusul de peste 100.000 de angajati in constructii inregistrati in ultimii 3 ani se va reorienta spre acele tari din Europa de vest care ii asteapta cu santiere deschise si cu salarii mult mai ofertante decat in Romania. Atragem atentia ca acestia vor lua cu ei si o productie de circa 80.000 euro/ om/ an cu care vor construi acolo PNRR-uri si PIB-uri. La 100.000 de muncitori plecati (foarte posibil a se intampla), in Romania vom avea un minus de 8 miliarde euro/an productie, adica jumatate din PNRR-ul din Romania. Din evaluarile noastre, din cei 29,3 miliarde euro alocati PNRR, circa 16-17 miliarde euro sunt dedicati investitiilor. In plus, va fi necesara forta de munca si pentru alte proiecte cu finantare europeana sau nationala (ex. programul Anghel Saligny), precum si lucrari private", precizeaza reprezentantii FPSC intr-o scrisoare deschisa adresata decidentilor politici din Romania si semnata de Adriana Iftime, directorul general al FPSC.
Reprezentantii sectorului de constructii mai subliniaza ca fiscalitatea pe munca angajatilor din Romania este una dintre cele mai mari din Europa, circa 70%, ceea ce adanceste si mai mult problemele de personal. In acest context, Romania va ramane, in continuare, doar furnizor de forta de munca calificata pentru tarile Europei si ale lumii.
"Prin anularea inainte de termen a unei masuri stabilita pe termen lung, se anuleaza si indicatorul de predictibilitate pentru agentii economici si implicit pentru autoritatile contractante care, desi vor avea bani pentru investitii, nu vor avea cu cine construi. In aceasta situatie, intrevedem un Program de investitii pentru Romania irealizabil, programe de investitii realizate in diverse tari cu forta de munca romaneasca si un decalaj si mai mare intre Romania si celelalte tari europene, adica un esec pe care cineva va trebui sa si-l asume", avertizeaza FPSC.
Reprezentantii constructorilor solicita autoritatilor ca, inainte de a decide masuri ce pot influenta pentru mult timp sectorul constructiilor, economia, dar si imaginea Romaniei, sa accepte un dialog transparent, democratic si responsabil cu reprezentantii breslei constructorilor.
Textul integral al scrisorii deschise a FPSC poate fi citit aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter