RO EN
Coșul este gol

FGS: Proiectul ID Cards pentru lucratorii in constructii intra in consultare publica

Proiectul "ID Cards pentru lucratorii in constructii", initiativa a FGS Familia si FPSC in parteneriat cu Fellesforbundet Norvegia, a ajuns in etapa consultarilor publice. Pe scurt, introducerea noului card social pentru lucratorii angajati in sectorul de constructii are scopul de a combate munca nedeclarata si sa arate cine si unde lucreaza, pe baza acestuia urmand sa se faca accesul pe santiere.
"Obiectivul general al proiectului este elaborarea unei politici publice care urmareste crearea unui sistem nediscriminatoriu de combatere a muncii nedeclarate in sectorul de constructii din Romania printr-un card social pentru lucratorii angajati, ca instrument de promovare a unei agende privind munca decenta si lupta impotriva dumping-ului social. Finalitatea demersului il contituie implementarea unui«card al lucratorului in constructii», solutie prezenta deja in alte state europene cu rezultate foarte bune", spun reprezentantii FGS Familia.
Consultarile publice reprezinta una dintre cele mai importante etape ale realizarii propunerii de politica publica, obiectivul fiind acela de a genera un dialog extins cu toate partile interesate. Recomandarile propuse in urma consultarilor vor fi analizate si incluse in propunerea de politica publica, care va contine: metodologie de implementare, institutii responsabile de evaluare si control, precum si o analiza a costurilor si impactul asupra bugetului national.
In cadrul proiectului sunt planificate 3 sesiuni de consultare publica, pentru a permite tuturor partilor interesate sa prezinte propunerile si sa analizeze varianta finala de politica publica ce va fi prezentata autoritatilor. Efortul va fi dublat de organizarea unor intalniri punctuale, cu reprezentantii fiecarei institutii de resort, pentru a putea discuta in detaliu fiecare punct al propunerii de politica publica.
O prima sesiune de consultare publica a avut loc in data de 18 februarie 2022, dezbatere la care au participat peste 40 de persoane, reprezentanti ai institutiilor direct interesate de implementarea unui card al lucratorului in constructii: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Comisia de Munca din Camera Deputatilor, Inspectia Muncii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Asociatia pentru SSM, Asociatia Romana a Constructorilor de Autostrazi (ARCA), Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, Comitetul Sectorial in Constructii, Consiliul Consultantilor Fiscali, Consiliul National al IMM-urilor din Romania, Casa Sociala a Constructorilor si Casa de Meserii a Constructorilor alaturi de reprezentantii partenerilor sociali implicati in dezvoltarea propunerii de politica publica: FGS Familia si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii.
Durata de implementare a proiectului este de 15 luni (februarie 2021 - mai 2022), iar bugetul este de 208.730 de euro, din care 187.000 de euro reprezinta fonduri nerambursabile, acordate prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014-2021, prin Programul "Dialog social - munca decenta".
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter