Dupa o crestere de aproape 10% in 2015 fata de anul anterior, pana la circa 10 miliarde euro, sectorul constructiilor din Romania s-ar putea inscrie pe un trend de scadere in 2016, cresterea urmand a fi reluata din anul 2017 datorita proiectelor europene, potrivit opiniei lui Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). "Pentru 2016, prognoza noastra este foarte rezervata. De obicei, in anii electorali, cifra de afaceri din economie creste, dar scade brusc apoi. Se fac investitii care sa impresioneze. Anul acesta va reprezenta o perioada atipica. Noi nu credem ca va fi crestere in constructii, in pofida estimarilor de +5% realizate recent de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si nu vom mai depasi pragul de 10 miliarde euro inregistrat in 2015 in sector", a declarat Laurentiu Plosceanu.
Preseditele ARACO a mai precizat ca piata constructiilor s-ar putea dezgheta in 2017, datorita contractelor finantate prin programele europene aferente perioadei 2014-2020. "Vor fi bani, dar termenele de implementare vor fi mai scurte. In ansamblu, 2017 ar putea fi un an mai bun. Se vor aloca mai multe fonduri pentru infrastructura critica, aparare militara, refugiati etc., de aceea nu suntem foarte optimisti", a explicat reprezentantul antreprenorilor de constructii.
Referitor la problemele acute pe care le vor intampina societatile de constructii in acest an, presedintele ARACO a indicat cele circa 600 de amendamente aduse la pachetul de patru legi ce vizeaza achizitiile publice si contractele de concesiune. "Exista o «ceata» care planeaza pe semestrul al doilea al acestui an. Guvernul a reusit sa prioritizeze cateva investitii, dar numai atat. Dificultatile vor veni inclusiv pe plan legislativ, avand in vedere cele peste 600 de amendamente aduse celor patru proiecte normative. Aparent, nu ne putem misca mai repede din punct de vedere legislativ si pierdem oportunitati", a mai spus Laurentiu Plosceanu.
Reprezentantii ARACO avertizeaza asupra situatiei dificile in care se afla piata locala a constructiilor, in pofida sentimentului general optimist afisat de majoritatea factorilor decizionali din domeniu. "Sectorul are nevoie de o injectie solida de investitii. Primele lucrari din actuala perioada de programare a proiectelor europene nu vor incepe inainte de 2017-2018 si inca nu s-au intocmit studii de fezabilitate pentru cele mai multe dintre proiectele vizate. Vor fi multi bani care vor veni in acelasi timp si va fi greu sa facem fata", a explicat presedintele ARACO.