RO EN
Coșul este gol

ARACO: Creante un miliard de euro, datorate de autoritati constructorilor

Creantele datorate de autoritatile publice centrale si locale companiilor de constructii din Romania au ajuns la aproape un miliard de euro la finele anului trecut, in contextul in care 2014 a reprezentat cea mai slaba perioada pentru piata locala de profil, potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Astfel, sectorul a scazut cu 4% anul trecut fata de nivelul din 2013, pana la 8,9 miliarde euro, fiind pentru prima data cand aceasta industrie scade sub pragul de 9 miliarde euro, minimum perioadei de dupa 2007. Pentru anul in curs exista premisele reinceperii cresterii in constructii, insa numai daca proiectele bugetare vor fi puse in practica. "Iarna 2014-2015 a fost blanda si s-a lucrat mai ales la reparatii, consolidari etc. Daca Guvernul realizeaza investitiile propuse, exista premise pentru un inceput de crestere pe piata, in 2015", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Asociatia avertizeaza asupra riscurilor majore generate de impredictibilitatea consistenta in ceea ce priveste plata creantelor catre constructori, precum si finantarea investitiilor incepute sau a unor proiecte noi in 2015, pe fondul contractiei severe si continue a sectorului in ultimii sapte ani. Conform datelor ARACO, piata constructiilor a scazut de la 15,7 miliarde euro in 2008 la 8,9 miliarde euro in 2014, respectiv cu peste 76% in acest interval. In ceea ce priveste numarul angajatilor din sector, anul trecut s-a inregistrat o crestere cu 1.100 de salariati, de la 347.700 in 2013 la 348.800 in 2014, de unde rezulta ca, in pofida contractiei sectorului, companiile din domeniu au continuat sa investeasca in forta de munca specializata.
Principalii factori care au dus la accentuarea declinului sectorului in 2014 au fost reprezentati de inlocuirea competitiei corecte cu o alocare interesata politic a proiectelor, de amplificarea greutatilor in planul recuperarii creantelor, de sincopele din asigurarea finantarilor, de mentinerea pozitiilor abuzive ale entitatilor achizitoare cu capital de stat in materie de conditii contractuale, caiete de sarcini etc., precum si de incapacitatea autoritatilor de a promova proiecte in parteneriat public-privat si de declinul sever al investitiilor straine directe. Insolventele au avut si ele un rol important in regresul activitatii din domeniu.
 
Garantii de participare de 1,8 miliarde euro, blocate in banci
Printre masurile propuse de ARACO pentru relansarea pietei locale a constructiilor se afla asumarea de catre Guvern a unui program de plata a creantelor catre constructori, comunicarea publica de catre ministerele de profil si autoritatile locale a programelor de investitii cu precizarea disponibilitatii resurselor financiare aferente, promovarea unui act normativ privind certificarea firmelor din constructii, finalizarea Master Planului General de Transport, numirea de manageri profesionisti la principalele companii de stat si atragerea de experti tehnici neutri in comisiile de licitatii, precum si practicarea unor cuantumuri legale negociate inferioare ponderii de 10% pentru garantiile de buna executie. "In prezent, exista fonduri de 1,8 miliarde euro blocate in banci, bani care sunt ai constructorilor, suma reprezentand de patru ori capitalul social al firmelor din domeniu. In conditiile in care calitatea din constructii a crescut semnificativ in ultimii ani, anul trecut s-au folosit numai 10% din aceste fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de garantiile de buna executie. Diferenta trebuie redata companiilor, iar cota garantiilor de buna executie nu ar mai trebui sa depaseasca 5%-7% din valoarea lucrarii", a explicat Laurentiu Plosceanu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter