RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Anul 2023 a fost unul de reinventare pentru dezvoltatorii imobiliari

Ultimele 3 luni ale anului au adus o crestere a volumelor de vanzari - pe anumite tipologii de produse rezidentiale - majoritatea de tip investitional, intrucat mare parte din tranzactiile din piata se fac cu cash; tranzactii de tip flip sau cesiunea antecontractelor cu o marja de 10-15% profit au devenit foarte populare.
Cortina North – marea exceptie de la regula: au vandut peste 680 de apartamente in 2023, cu o valoare totala de 70 de milioane de euro, o crestere cu mai mult de 100% fata de 2022. 
Proiectul cu cel mai mare numar de apartamente al dezvoltatorului Eden Capital, peste 1500 de unitati locative, Cortina North a reusit, intr-o piata atipica, sa finalizeze atat lucrarile, cat si vanzarile la primele 2 faze ale proiectului. 
"In acest moment, mai putin de 19% din proiect este disponibil pentru vanzare. Suntem la curent cu tendintele din piata, dar ne focusam pe proiectele noastre, iar intreaga echipa a performat in jurul acestui produs foarte bun, atat din punct de vedere al executiei, facilitatilor si dotarilor, dar mai ales al locatiei. Au fost luni in care vanzarile au depasit preconizarile noastre, am vandut peste 680 de apartamente in 2023, cu o valoare totala de 70 de milioane de euro, o crestere cu mai mult de 100% fata de 2022. In faza 2 am livrat catre proprietari primele apartamente, in avans cu 7 luni fata de termenul maxim asumat, ceea ce este o performanta rar intalnita in domeniu si mai ales in contextul socio-politic-economic actual." (Ramona Babiuc, director de vanzari Cortina North) 
 
Unicitatea - un produs pe croiala cumparatorului, nu un produs de masa pentru cine se nimereste 
Unicitatea a fost cuvantul de ordine al anului. Fiecare dintre locuintele care poarta marca noastra, Cortina, a fost construita punand in prim plan clientul si apoi costurile si implementarea. Este o abordare noua care da rezultate. Construim pentru oameni, iar produsul final trebuie sa se apropie de idealul fiecarui cumparator. Am dezvoltat aceasta abordare si pentru Cortina126, un proiect unde atentia arhitectilor s-a indreptat spre fiecare detaliu, de la umbre si lumini pana la inteligenta artificiala si sistemele de incalzire-racire de ultima generatie. Toate elementele sunt personalizate, custom made pentru Cortina126. Am indraznit sa iesim din tiparele clasice, pentru acest segment de apartamente,  si am descoperit ca exista o categorie prolifica de public atent la detalii, orientat catre elemente inovative si care  a inteles ca proiectul nostru aduce un plus in calitatea vietii.
Referitor la valoarea totala a proprietatilor vandute in anul 2023 in proiectul Cortina126, aceasta este de peste 10 milioane de Euro, ceea ce vine in confirmarea faptului ca incasarile si valoarea totala a imobilelor vandute de Eden Capital s-au dublat in ambele proiecte fata de anul precedent." (Elena Dumitrache, director de vanzari Cortina126).
 
Casele in forma de carte de pe aleile cu nume de scriitori clasici s-au vandut repede si bine
Un exemplu in materie de unicitate este proiectul Epique home, dezvoltat de Ecovillas Company si lansat in luna mai a acestui an si au reusit sa vanda deja jumatate din proiect, intr-o perioada in care piata parea instabila. Ecovillas Company a lansat la jumatatea lunii mai primul proiect de case din Pipera, Epique home, intr-o perioada dificila din punct de vedere al vanzarilor de case. Toate precontractele semnate de Ecovillas Company au fost negociate parte in parte cu clientii, renuntandu-se practic la drafturile clasice si personalizand fiecare termen din contract pentru a oferi incredere clientilor si siguranta ca nevoile lui sunt intelese. 
"Este o perioada grea, dar daca ai un produs bun, pe care clientii nu il mai gasesc pe nicaieri, atunci lucrurile se misca. Intr-adevar nu in acelasi ritm ca in anii trecuti, dar e important ca am reusit sa transmitem mesajul nostru – calitate si incredere. Am reusit sa atragem clienti si sa vindem prezentand un concept unic de arhitectura,  tehnologii verzi si inovatie. Locuintele noastre sunt dotate cu pompe de caldura geotermice, casele se aerisesc singure non-stop, sunt smart si ofera eficienta energetica si consum redus. Pentru cele 18 case am utilizat materiale sustenabile pentru finisaje precum marmura, betonul si lemnul masiv. Ne bucuram ca am reusit sa inchidem tranzactii in perioada aceasta si oamenii inteleg ca aceste case sunt o investitie de viitor.
Credem ca este o necesitate sa fii flexibil. Sa arati clientului ca el este mai important si sa gasesti impreuna cu el cele mai bune solutii ca sa isi cumpere o casa.  Clientii nu se mai simt confortabil sa investeasca acum, desi ar vrea. Iar o astfel de abordare flexibila, deschisa, ajuta clientul sa se simta protejat.”” (VLAS VEACESLAV -CEO Ecovillas Company)
Ecovillas Company a anuntat in toamna aceasta si lansarea celui mai nou proiect de tip boutique pe care il construieste in Otopeni, Ecovillas Otopeni lansandu-se oficial pe piata chiar in luna decembrie. Proiectul cuprinde 3 case individuale si 6 tip duplex, cu teren mai mare per casa. Casele vor folosi tehnologii verzi precum: pompe de caldura geotermice pentru caldura si apa calda, dar si sisteme de recuperare de energie, smart home, prize masini electrice si infrastructura pentru montaj panouri fotovoltaice. Preturile pornesc de la 205.000 euro + TVA pentru duplex si 242.000 + tva pentru individuale. 
 
 
Birouri: piata de office nu si-a revenit inca dupa perioada de lock down si work from home, proprietarii cladirilor mentin pretul pe metru patrat 
„Cladirile mai vechi pierd teren, atat din punct de vedere al standardelor de constructie si dotare cat si ca functii si facilitati pentru angajati si comunitate. Reconversia cladirilor de birouri in rezidential, hotel sau unitati pt AirBnb ia deja avant. 
Logistic, s-au cunoscut cele mai mari cresteri din punct de vedere al cererii, cererea pentru spatii mici si medii sau pentru spatii modulabile nefiind inca acoperita de dezvoltatorii traditionali din piata. 
Comercialul a inregistat interes crescut mai ales ca investitii, income generating assets fiind la mare cautare, in special tichete de 2-3 milioane de euro.” (Oana Ivan & Associates-Comprehensive Real Estate Solutions)
 
Anul “ingrasarii” cumpararii de locuinte in ajun 
Daca, pe parcursul anului, cumparatorii devenisera tot mai reticenti cand venea vorba de achizitia unei locuinte prin creditare la banca, acum acestia recupereaza pe ultima suta de metri, inainte ca TVA-ul sa se majoreze de la 1 ianuarie. 
“Din punctul meu de vedere, nu consider ca merita sa astepti o scadere a pretului de cateva procente si sa mai traiesti nemultumit o perioada. Mai ales ca o scadere a pretului nu este o certitudine, ci doar o speranta care de cele mai multe ori se dovedeste a fi desarta.
Sunt multi romani care au luat in trecut decizia de a mai astepta, iar acum dupa 2-3-5 ani si-au cumparat aceleasi imobile vizate in trecut, dar la un pret evident mai mare.
Este mai bine sa cumperi acum un imobil cu un pret mai mic, dar cu o dobanda putin mai mare la credit, decat sa cumperi mai tarziu acelasi imobil la un pret mai mare, dar cu o viitoare dobanda mai mica, deoarece tu creditul il poti refinanta oricand pe perioada contractuala. Mai mult decat atat, in 2023 ne-am bucurat de dobanzi care vor ramane si pentru toata perioada stabilita prin contract.” (Valentin Anghel, owner AVBS)

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter