Societatea Aedificia Carpati (din Bucuresti) va demara, in perioada urmatoare, lucrarile de modernizare, in valoare de 8,36 milioane de euro (fara TVA), a unui obiectiv de patrimoniu din Bucuresti, aflat in administrarea Ministerului Culturii. Intentia de refacere a cladirii ce gazduieste Opera Nationala Bucuresti (ONB) a fost anuntata in urma cu un an, procedura de atribuire fiind finalizata recent, cand, din cele cinci documentatii depuse, a fost selectata singura considerata adminisibila atat din punct de vedere al pretului, cat si al termenului de executie. Cladirea cu o capacitate de 2.200 de locuri, realizata dupa planurile arhitectului Octav Doicescu, va beneficia de noi intalatii electrice, de climatizare, sanitare si de curenti slabi, precum si de interventii asupra structurii de rezistenta si elementelor arhitecturale. Proiectul prevede reamenajarea spatiilor destinate organizarii spectacolelor (sala, scena, foaier, cabine, depozite de costume si decoruri etc.) si a celor pentru activitatile de pregatire si/sau administrare (sali de repetitii, ateliere de productie a decorurilor si costumelor, birouri, centrala termica, depozite etc.), precum si a Muzeului Operei, aflat la ultimul etaj al cladirii.
Aedificia Carpati vizeaza si alte obiective similare din Bucuresti
In ultima perioada, societatea Aedificia Carpati a participat la o serie de licitatii pentru realizarea unor obiective de amploare, unele dintre acestea fiind lucrari adjudecate pentru care se asteapta ordinul de incepere, in timp ce, in cazul altora - cum ar fi Muzeul Taranului Roman, Vila Cesianu, Arcul de Triumf, sediul Primariei Sectorului 1, filiala Bancii Nationale din Constanta etc. -, se desfasoara etapele de negociere, evaluare a ofertelor sau solutionare a contestatiilor. “In cazul multora din aceste proiecte am fost declarati castigatori, insa din cauza procedurilor anevoioase in ceea ce priveste procesul achizitiilor publice pe plan intern, trebuie sa asteptam decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor. Pana in prezent, nu am intalnit nicio licitatie care sa nu fie contestata, de cele mai multe ori din motive neobiective, absurde sau fara a se cunoaste datele reale. Din pacate, in Romania sistemul birocratic este nefunctional, iar in ceea ce priveste licitatiile publice intampinam dificultati provocate de caietele de sarcini, din cauza carora - pentru ca nu sunt intocmite corespunzator - se solicita foarte multe informatii suplimentare, putand surveni, in final, chiar suspendarea procedurii. Un exemplu elocvent in acest sens este cel al proiectului de reabilitare a sediului Primariei Sectorului 1, in cazul caruia procedura de licitare s-a suspendat si s-a reluat de cel putin trei ori pana in prezent”, a declarat Andrei Ionita, director de productie in cadrul Aedificia Carpati.
Incasarile societatii s-au mentinut in 2012 la acelasi nivel din intervalul anterior de referinta, pentru anul in curs fiind prognozata o valoare similara, respectiv de aproximativ 40 milioane de euro. Informatii suplimentare, la www.aedificia.ro