Potrivit celui mai recent clasament al Engineering News-Record (ENR), respectiv ENR 2019 Top 250 International Contractors, piata antreprenorilor de constructii, de talie internationala, este riscanta – si s-a manifestat astfel in ultimii ani. Dupa o perioada de crestere continua, intre 2012 si 2014, „balonul s-a spart” si i-a lasat pe antreprenorii internationali sa lupte pentru supravietuire. Desi nu poate fi vorba despre o scadere abrupta, stagnarea a creat premisele unor atitudini severe din partea beneficiarilor, care au inceput sa-si dicteze conditiile si, in multe situatii, aceasta a avut consecinte negative, ba chiar finale, de terminare a afacerilor, pentru firmele de profil. Aceasta nesiguranta se observa si in rezultatele pentru 2019 ale companiilor cuprinse in clasamentul ENR Top 250 International Contractors, care se bazeaza pe o lista ordonata in functie de veniturile din contractare incasate in afara tarii de origine a firmelor, reflectand astfel nivelul acestora de expunere globala.
Conform clasamentului ENR Top 250 International Contractors, cei mai mari 250 de antreprenori internationali au raportat pentru 2018 venituri (rezultate din activitatea de contractare a proiectelor derulata in afara tarii lor de origine) in cuantum de 487,29 miliarde USD, in crestere cu numai +1%, fata de 2017. De asemenea, in ansamblu, firmele analizate au raportat un rulaj total (inclusiv in domeniul contractarii in tara lor de origine) de 1.184 mii de miliarde USD, in crestere cu +10%, de la cele 1.043 mii de miliarde USD din 2017.
Cu toate acestea, cresterea modesta, de +1%, a afacerilor internationale nu reflecta dificultatea cu care se castiga contractele respective. Aportul contractelor internationale la cifra totala de afaceri este cu 10,4% mai redus decat in urma cu cinci ani, iar cel putin pana in 2017 diminuarea acestei ponderi a fost aproape continua. Aceasta usoara recuperare, din 2018, are pretul sau: proprietarii (autoritati contractante, investitori institutionali, persoane fizice etc.) au observat ca marii antreprenori se lupta, practic, sa castige lucrari si s-au folosit de aceasta realitate pentru a impune mai multe cerinte dificile in contracte, ceea ce implica si mai mult risc pentru companiile de constructii.
Revenind la top, primele cinci locuri nu s-au schimbat si constituie o prezenta constanta semnalata de ENR in ultimii ani. Astfel, pe prima pozitie in Top 250 International Contractors se afla, la fel ca in 2017, corporatia ACS, Actividades de Construccion y Servicios SA, Madrid, Spania, care nici in 2019 nu poate fi depasita, deoarece si-a adjudecat numeroase proiecte internationale, cu valoare adaugata mare. De altfel, comparativ cu topul firmelor, elaborat pentru 2018, primele pozitii nu s-au schimbat, cu o exceptie (in ordine, ACS, Hochtief, China Communications Construction Group, Vinci, Strabag si Bouygues, care a trecut de pe pozitia a saptea pe a sasea). Insa, surpriza – in randul primilor zece antreprenori clasati – o constituie Power Construction Corp. of China, din Beijing, care a ajuns de pe locul al zecelea in 2018 direct pe pozitia a saptea. O alta companie de constructii ce a ajuns in clasamentul respectiv pe un loc fruntas este constituita de McDermott, din Houston, Texas, SUA, care a trecut de pe pozitia a 91-a pe locul al 41-lea. Pentru a vizualiza clasamentul ENR, click aici!