RO EN
Coșul este gol

CRESTERI modeste ale rulajului pentru marii antreprenori europeni de constructii

Incetinirea ratei de crestere si sporirea costurilor constituie principalele provocari pe care le vor intampina companiile europene de constructii in 2019, firmele din sector urmand sa se confrunte cu o rata modesta de majorare a rulajului, in conditiile stabilizarii profitului. De asemenea, perspectiva obtinerii de finantare (prin creditare) se deterioreaza, din cauza degradarii mediului de afaceri, mai ales pentru societatile de constructii din categoria IMM, care au un grad redus de internationalizare a operatiunilor specifice.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari elaborate de analistii firmei germane Scope Ratings GmbH, care mai subliniaza ca ponderarea ritmului de crestere economica pe plan european si problemele persistente cu forta de munca din sectorul constructiilor reprezinta aspecte de natura sa deturneze activitatea de constructii din UE, dupa sase ani de sporire neintrerupta a acesteia.
„Stabilizarea cererii din domeniul rezidential la un nivel acceptabil – sprijinita de trendurile demografice, de venitul mai mare aferent gospodariilor populatiei si de ratele inca scazute ale creditelor ipotecare – duce la constrangeri privind capacitatea disponibila in anumite regiuni ale Europei, la cresterea costului lucrarilor de constructii, precum si la sporirea chiriilor pe termen lung, in timp ce profitabilitatea antreprenorilor implicati in lucrarile de constructie a locuintelor va fi mai redusa. Prin contrast, lucrarile de inginerie civila (constructii ingineresti) raman mult mai rentabile, iar in acelasi timp se va observa o crestere sustenabila pe segmentul imobilelor nerezidentiale, deoarece, actualmente, stocul de cladiri aflate in dezvoltare este sub media ultimilor zece ani, in cadrul celor mai mari piete europene, iar cererea pentru spatii de birouri in majoritatea oraselor importante din Europa continua sa fie robusta”, a declarat Philipp Wass, analist-sef al Scope Ratings GmbH si coordonatorul echipei de autori.
Potrivit studiului, pentru cele mai mari corporatii din sectorul de constructii – si in principal in cazul celor care si-au diversificat activitatea in afara tarilor in care isi au sediul social, dobandind pozitii proeminente in domeniul ingineriei civile si in cel al concesiunilor (proiecte de tip PPP) – perspectivele sunt mai mult decat optimiste. Principalii antreprenori (clasificati in functie de cifra de afaceri), cum ar fi Vinci SA – Franta, tandemul germano-spaniol ACS-Hochtief si suedezii de la Skanska AB – vor beneficia si in 2019 de ratele reduse ale dobanzilor in Europa, de gradul lor de expunere pe pietele internationale (mai ales, pe cele emergente) cu perspective reale de dezvoltare, responsabile in multe cazuri pentru mai mult de 50% din vanzari, precum si de proiectele sustinute de guverne, cu o rata inalta de profitabilitate.
„In 2019 si 2020, estimam o crestere a proportiei afacerilor non-europene, pentru marile firme de constructii, comparativ cu perioada 2014-2017, ceea ce reflecta (partial) rezultatele activitatii de achizitii strategice din 2018. De exemplu, Hochtief AG si Atlantia SpA – Italia au achizitionat Albertis printr-o tranzactie comuna, evaluata la 16,5 miliarde euro. Si Bouygues SA – Franta a preluat afacerile ALPIQ contra sumei de 0,9 miliarde CHF, in timp ce rivalul local din Hexagon, Eiffage SA, a integrat activitatea companiilor Meccoli, Kropman Group si EDS”, a adaugat Philipp Wass.
Cu toate acestea, dupa cum subliniaza analistii germani de la Scope Ratings GmbH, fluxul de lichiditati este posibil sa se afle sub presiune, determinand o crestere a cheltuielilor de capital si mai multe memorandumuri de intelegere cu sau intre marii antreprenori, respectiv sporirea costului cu personalul. Problemele acute cu forta de munca, vizibile mai ales in Germania si Marea Britanie, vor duce la cresteri salariale, cu precadere in cazul subantreprenorilor care isi contracteaza serviciile. In tarile in care nu sunt asemenea probleme, cum ar fi Franta, Spania sau Polonia, personalul este in mare masura necalificat sau isi conserva capacitatea de lucru, ceea ce inseamna ca este foarte dificil pentru angajatori sa-si mareasca productivitatea.
Cresterea costului lucrarilor de constructii reprezinta, de asemenea, o problema, cu precadere pentru segmentul rezidential, pentru ca acest factor se combina cu pretul – momentan destul de accesibil – al locuintelor, in general si cu nivelul modest al chiriilor din suburbii, in raport cu pretul perceput pentru unitatile locative nou-construite din aceleasi zone. Toate acestea induc un nivel fluctuant al cererii reale si un dezechilibru intre costul constructiei si profitabilitate, determinandu-i pe dezvoltatori sa fie prudenti atunci cand initiaza sau continua un mare proiect rezidential, in pofida faptului ca, de obicei, cererea pentru unitati locative noi se mentine in parametri relativ optimi.
„In aceste circumstante, perspectiva creditarii este mai putin benigna pentru micii antreprenori, respectiv pentru companiile cu un rulaj sub pragul de un miliard de euro. Pe pietele de origine, acestia se vor confrunta cu o competitie acerba din partea corporatiilor multinationale, inclusiv la nivelul capitalului uman (prin atragerea resurselor de lucratori inalt calificati), ceea ce le va diminua capacitatea de a raspunde provocarilor pietei, precum si de a se dezvolta prin accesarea unor piete caracterizate de crestere sustinuta, din afara Europei. In aceste conditii, mai ales daca aceste premise se vor concretiza si vor duce la o accentuare a problemelor pietei, antreprenorii de mici dimensiuni vor deveni o prada usoara pentru marile companii”, a concluzionat Philipp Wass. Pentru a descarca raportul integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter