Segmentul spatiilor industriale si logistice este intr-un proces de crestere care a inceput in urma cu zece ani, piata urmand a se dezvolta si in 2019 cu un ritm similar celui din 2018, din punct de vedere al ritmului de constructie si al proiectelor livrate.
"Dezvoltarea a luat o amploare tot mai mare in ultima perioada, fiind stimulata de cresterea economica si de intrarea pe piata locala a multor jucatori internationali din domenii variate de activitate. Constructia de autostrazi si drumuri nationale, in special in partea de vest a tarii, precum si apetenta pentru consum a romanilor contribuie, de asemenea, la majorarea numarului de cereri pentru inchirieri de spatii de depozitare si productie. Exista numeroase constructii care au termene de finalizare anul acesta si, cu siguranta, vor fi demarate si altele noi. Cererea va veni, si in urmatoarele luni, in principal din partea companiilor din domenii ca: logistica, IT, retail, comert electronic, FMCG, cercetare si dezvoltare. Rata mica de neocupare in parcurile CTP, care in prezent se situeaza sub 7%, indica nevoia companiilor de a inchiria spatii logistice, fiind, de asemenea, rezultatul fenomenului de pre-inchiriere inca din fazele de proiectare si preconstructie. Totusi, raman reticenta in anticiparea miscarilor ce vor avea loc pe piata in urmatorii cinci ani. Este foarte greu sa faci estimari pe termen atat de lung, in primul rand din cauza lipsei de predictibilitate a cadrului fiscal si legislativ", a declarat Ana Dumitrache, Country Head al CTP Romania, lider pe piata locala de dezvoltare a spatiilor industriale.
Lipsa fortei de munca si impredictibilitatea fiscala si legislativa - provocari si in 2019
In continuare, pentru dezvoltatori se vor mentine riscurile si provocarile legate de lipsa fortei de munca tinere si calificate, de infrastructura inca nedezvoltata la potentialul si capacitatea reale, dar si de impredictibilitatea fiscala si legislativa.
"In mod paradoxal, in Romania exista forta de munca de calitate si tineri cu foarte mult potential, dar provocarea majora tine de atragerea si retentia lor. In acest sens, CTP a implementat incepand cu 2017 un program care faciliteaza conectarea intre forta de munca din zona parcurilor noastre de langa Bucuresti si companiile chiriase, care va continua si pe viitor. O alta provocare tine de infrastructura, unde chiar daca s-au facut progrese importante, este nevoie de mai mult pentru a ajunge la nivelul pe care noi si clientii nostri ni-l dorim, in special in zona Moldovei. Impredictibilitatea fiscala si legislativa este, de asemenea, un factor de risc de natura sa incetineasca activitatea tuturor companiilor si sa ingreuneze evolutia economica de ansamblu a tarii. Nu in ultimul rand, cred ca ar trebui sa se acorde mai multa importanta certificarilor ecologice pentru parcurile logistice si industriale. Este necesar ca dezvoltatorii sa fie incurajati sa construiasca cladiri verzi, iar acest fapt sa devina o norma, nu o exceptie, si pe segmentul spatiilor industriale si logistice, la fel cum s-a intamplat in sectorul cladirilor de birouri, spre exemplu", a explicat Ana Dumitrache.
In Romania, CTP are in portofoliu centre logistice cu o suprafata totala inchiriabila de aproape un milion de metri patrati, situate in zece orase: Arad, Bucuresti, Cluj-Napoca, Deva, Ineu, Pitesti, Salonta, Sibiu, Timisoara si Turda.