RO EN
Coșul este gol

Scumpirea energiei si a materiilor prime poate duce la inchiderea a multe IMM-uri

Cresterea semnificativa a costurilor cu utilitatile, alaturi de scumpirea materiilor prime si a serviciilor de suport, risca sa duca la inchiderea a zeci de mii de IMM-uri, incapabile sa faca fata inflatiei. In aceste conditii, este esential ca firmele, oamenii de afaceri, sa se informeze din timp cu privire la dinamica afacerilor partenerilor si sa isi ia masuri de preventie, astfel incat sa evite blocajele de pe lanturile economice, arata o analiza Sierra Quadrant.
Intr-o economie tot mai vulnerabila pe fondul cresterii puternice a costurilor cu materiile prime, servicii si utilitati (energie electrica, gaze, carburanti), dar si ca urmare a scaderii semnificative a consumului si lipsei investitilor, multe dintre companii vor alege, in acest an, sa isi salveze resursele, alegand calea dezintermedierii - mai putine linii de business, cu parteneri mai stabili si cu volume adaptate conditiilor economice.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, temperarea afacerilor va fi linia definitorie sub care se vor desfasura business-urile in mare parte din economie, atata timp cat scumpirile vor continua.
,,Asa cum estimam inca din toamna, iuresul scumpirilor sapa puternic la temelia increderii in mediul de afaceri. Confruntate cu costuri din ce in ce mai mari, firmele si-au redus volumele operationale iar business-ul pe banii altora – adica pe cei ai partenerilor a devenit preponderent in economie’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Potrivit expertilor, pe fondul provocarilor economice, a ajuns o adevarata misiune imposibila sa comanzi produse sau servicii cu plata intr-un termen acceptabil. Majoritatea firmelor, mai ales din zona de productie, a ales sa perceapa avansuri tot mai mari.
,,Cand preturile cresc de la o zi la alta, acest comportament poate fi inteles. Nimeni nu vrea sa riste sa cada in capcana neplatii facturilor, sa isi riste resursele si asa putine. Cresterea dobanzilor bancare si inasprirea conditilor de creditare vine sa puna gaz pe foc in aceasta situatie, amplificand si mai mult reticenta oamenilor de afaceri’’, afirma Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
 
Blocajul financiar se afla in prim-plan
Potrivit datelor oficiale, pe fondul problemelor operationale, blocajul financiar din economie a continuat sa se accentueze in 2021, depasind, in prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fara precedent in ultimii 10 ani.
Durata medie de plata a facturilor a crescut la 145 de zile, fata de 120 zile in 2020.
,,In acest inceput de an, primim semnale negative mai ales din sectorul constructiilor, unul dintre barometrele cele mai sensibile ale starii economiei. Cresterea puternica a costurilor de productie si scumpirea finantarii bancare a determinat inghetarea multor investitii. Si in comert, scaderea accelerata a consumului, generata de scumpirile in lant, a dus la o accentuare a blocajului financiar, multe firme aflandu-se in dificultate si luand decizia de a limita business-ul la nivelul de supravietuire’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Potrivit expertilor, se intampla acest lucru si pentru ca multe firme nu au capitalul necesar pentru a rezista pana la incasarea banilor de la parteneri.
,,Slab capitalizate, fara buffere financiare (rezerve corporative, linii de finantare bancara) pentru astfel de perioade, multe dintre IMM-uri vor fi victime de serviciu in acest iures al scumpirilor care a cuprins intreaga lume. Spre exemplu, pentru o firma care aduce produse din China, dincolo de scumpirea acestora, costurile de transport au crescut de la 5000 de dolari/container la 15-25.000 dolari. In aceste conditii, un plan de afaceri coerent si predictibil este greu de pus in practica’’, afirma Ovidiu Neacsu.
In aceste conditii, potrivit estimarilor companiei, dupa ce, anul trecut, peste 100.000 de firme si-au inchis portile pe fondul provocarilor generate de criza, numarul companiilor cu probleme ar putea creste cu cel putin 50% in primul semestru din acest an.
,,Lipsa de predictibilitate genereaza neincredere. E foarte dificil, de exemplu, sa iti conturezi un plan de afaceri in 2022, mai ales in zona de productie, in conditiile in care fotografia zilei indica o plafonare a preturilor la energie si gaze pentru IMM-uri doar pentru 2 luni, pana la 1 aprilie. Ce se va intampla dupa acea data? Va interveni o noua plafonare, se vor plati preturile pietei, se va reduce tva?’’, afirma partenerul Sierra Quadrant.
 
Cum ne protejam afacerile in 2022?
Deprecierea conditiilor de business din Romania necesita un comportament adecvat din partea celor care vor sa supravietuiasca si, totodata, sa exploateze oportunitatile generate de criza.
Inflatia, accentuarea blocajului financiar, deprecierea cursului euro, criza din piata fortei de munca si limitarea accesului la finantare se traduc, deja, intr-o scadere semnificativa a apetitului pentru business.
,,Reticenta companiilor in a deschide noi linii de business s-a accentuat in acest inceput de an si risca sa se extinda in urmatoarele 6 luni, pe fondul provocarilor generate de sezonul rece. O dezghetare a apetitului pentru business vedem abia dupa mijlocul anului. Perspectiva s-ar putea concretiza daca, de exemplu, inflatia se va tempera in lunile urmatoare. Mai sunt si alti factori importanti precum nivelul cursului valutar, atragerea fondurilor UE si limitarea cresterii costurilor de finantare’’, arata analiza Sierra Quadrant.
In aceste conditii, in primul rand este esential ca firmele, oamenii de afaceri, sa se informeze din timp cu privire la dinamica afacerilor partenerilor.
,, Informatia este esentiala in afaceri. Utilizand servicii de management al riscului comercial, veti afla din timp daca partenerul respectiv prezinta o situatie financiara solida”, afirma expertii.
Restructurarea afacerilor cu probleme, in scopul prevenirii falimentului si a blocajelor pe lanturile economice, ajustarea planurilor pentru 2022 pornind de la analiza performantei partenerilor si deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spatii comerciale, autovehicule sau echipamente pentru functii secundare, ar trebui sa fie in prim-plan.
Gestionarea optima a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilant, in general reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor alaturi de reconsiderarea investitiilor vor ajuta, totodata, la prevenirea unor situatii de risc.
,,Reducerea maturitatii contractelor cu partenerii de afaceri si corelarea costurilor aferente cu volumul de activitate si indicatorii de performanta variabila ai furnizorului reprezinta elemente esentiale ale politicii de evitare a problemelor economice’’, afirma expertii Sierra Quadrant.
,,Criza este, totodata, si o oportunitate pentru cei care stiu sa isi gestioneze bine afacerile. Slabirea lanturilor comerciale, disparitia din piata a unor competitori va lasa loc celor care investesc in perspectiva, care stiu sa profite de vulnerabilitatile, de dinamica pietelor’’, a mai spus Ovidiu Neacsu.
In cei 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Printre dosarele semnificative gestionate in prezent de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), CET SA Bacau, Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter