RO EN
Coșul este gol

SAR: Coruptia creste cu 33% pretul mediu al unui contract de achizitii publice

Romania ocupa primul loc intre statele membre ale UE in ceea ce priveste costul coruptiei in achizitiile publice, contribuabilii romani platind un pret mediu per contract cu aproximativ 33% mai mare decat cei din restul tarilor europene, potrivit datelor Societatii Academice Romane (SAR). Mai mult, tara noastra este prima intre statele membre si in ceea ce priveste volumul si calitatea informatiilor oferite pentru fiecare contract publicat in baza de date TED (Tenders Electronic Daily). Aceste date nu sunt neaparat si corecte in fiecare caz, dar, spre deosebire de tarile cu cele mai putine date disponibile (Finlanda, Spania si Suedia) - care au o rata medie de eroare administrativa intre aproximativ 32% si 40% -, Romania are o rata de numai 0.2%. Totodata, romania se afla in mijlocul clasamentului in ceea ce priveste frecventa atribuirii contractelor de achizitii unui singur ofertant (22% dintre cazuri). Situatia este mai buna decat in tari precum Lituania, Grecia si Italia, dar mai rea decat in Slovenia, Bulgaria, Letonia si chiar si media institutiilor UE (acestea pot atribui contracte la fel ca Statele Membre).
"Ideea nu este aceea ca nu exista coruptie in celelalte tari, ci faptul ca aceasta costa mai putin. Coruptia nu poate fi eliminata in intregime, dar impactul acesteia poate fi minimizat. Accentul nu ar trebui sa fie pus pe masuri punitive, ci mai degraba pe obligarea celor implicati de a livra rezultatele stabilite in contracte si de a le livra la un pret care sa respecte principiul cost-eficienta. Atunci cand ne referim la conceptul de captura a statului, trebuie sa vedem coruptia precum o retea. Nu se va reusi eradicarea coruptiei din sectorul public eliminand 10-15 competitori, pentru ca reteaua va continua sa existe. De aceea, pedepsirea penala a coruptilor este importanta, dar este vital sa actionezi si asupra oportunitatilor de coruptie, asupra acelor aspecte care permit cresterea coruptiei. In alte cuvinte, trebuie abordata natura sistemica a coruptiei", au declarat reprezentantii SAR.
***
La data de 23 martie 2016, SAR, impreuna cu Institutul pentru Transparenta Guvernamentala (Budapesta), Consiliul Concurentei (CC) si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) au organizat conferinta intitulata "Monitorizarea Guvernului: Masurarea Riscurilor de Coruptie in Datele privind Achizitiile Publice". La discutii au participat presedintele ANAP - Bogdan Puscas, presedintele CC - Bogdan Chiritoiu, directorul Directiei Licitatii si Petitii din cadrul CC - Gratiela Gheorghe, presedintele CNSC - Silviu Popa, precum si cercetatorii Institutului pentru Transparenta Guvernamentala (GTI) - Mihaly Fazekas si Agnes Czibik. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter