Abia la data de 5 februarie 2018 magistratii completului C11 al Sectiei a VII-a Civile din cadrul Tribunalului Bucuresti, printr-o incheiere ce a vizat o indreptare de eroare materiala din hotararea intermediara nr. 399/2018, pronuntata la 29 ianuarie 2018, au decis deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva debitorului Romair Consulting (la cererea creditorilor). De asemenea, la data de 9 februarie a.c., a fost transmisa si publicata in BPI notificarea privind deschiderea procedurii de insolventa, moment din care se parcurge termenul de 7 zile in care partile pot ataca hotararea cu apel.
Utilizarea caii de atac nu ar fi, insa, surprinzatoare, de vreme ce insolventa societatii de consultanta aflata in dificultate de plata a fost solicitata inca din data de 12 iunie 2017, incercandu-se in prima faza solutionarea pe cale amiabila a litigiului. La termenele ulterioare, o parte din creditori au renuntat la judecata, dar intre creditoarea Syscom Water Technology si debitoarea Romair Consulting nu s-a ajuns la nicio intelegere si, dupa o amanare a pronuntarii, s-a luat decizia executorie mentionata anterior (care continea o eroare materiala, in sensul faptului ca s-a transcris gresit denumirea debitorului, acesta devenind... Syscom Water Technology). In orice caz, impotriva acestei hotarari, care prevede ca Romair Consulting sa prezinte, in 10 zile de la pronuntare, o declaratie prin sa-si manifeste intentia de reorganizare, in caz contrar ridicandu-i-se dreptul de administrare, debitorul de fapt a depus deja apel, cu o cerere suplimentara de suspendare a hotararii, la 9 februarie a.c.
Mai trebuie precizat ca instanta a decis ca administratorul judiciar provizoriu in acest caz sa fie BVA Insolv IPURL, iar partile nominalizate actualmente in dosarul nr. 15057/3/2017 sunt: Romair Consulting (ca debitor), apoi Syscom Water Technology, Chitu I. Gheorghe PFA, Macexpert, PFA Balusescu Gheorghe Stefan - cu sediul ales, PFA Danciu Mihaela Valentina - cu sediul ales, PFA Tudor Speranta, Sanador - cu sediul ales si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina Grigore Antipa-INCDM Constanta (toti in calitate de creditori), respectiv Tedor West Consult (petent). Urmatorul termen pentru acest dosar a fost stabilit la 23 aprilie 2018, partile implicate fiind asteptate sa se infatiseze in Camera de Consiliu C11 a Tribunalului Bucuresti, incepand cu ora 9.00.
***
Firma de consultanta Romair Consulting, aflata in proprietatea omului de afaceri Gheorghe Boeru, este cunoscuta pentru asigurarea unor studii de fezabilitate sau a serviciilor de publicitate la mari contracte de constructii atribuite de statul roman, fiind pe o lista cuprinsa intr-un raport al asociatiei civice Expert Forum (EFOR) care analizeaza, printre altele, firme ce sunt banuite ca „sunt legate de direct sau circumstantial de partide politice sau au dosare penale pentru fraude, evaziune fiscala sau spalare de bani”. Recent, Romair Consulting a supravegheat lucrarile aferente primei etape a unei investitii semnificative, ce presupune ce presupune combaterea eroziunii costiere si reabilitarea plajelor din zona de sud a litoralului romanesc (obiectiv aflat in gestiunea Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral). Aceasta faza, a carei finalizare a avut loc cu succes, dupa cum a anuntat Gheorghe Boeru intr-o conferinta din mai 2016, a avut o valoare totala de 170,45 milioane de euro (inclusiv TVA), din care 85,49% au reprezentat fonduri nerambursabile (prin Fondul European de Coeziune) si 14,51% a constituit contributia de la bugetul de stat.
Datele oficiale, publicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice, confirma ca in anul 2016 Romair Consulting - Bucuresti, specializata in „activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea”, a lucrat in medie cu 223 de salariati si a consemnat o cifra neta de afaceri de 27,7 milioane de lei, in conditii de profitabilitate, in timp ce datoriile totale se plasau la 22,05 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.just.ro