Sunt ultimele luni in care Uniunea Europeana (UE) si Guvernul Romaniei pun la dispozitie fonduri de pana la 1 miliard de euro pentru sustinerea financiara a afacerilor din sectoare cheie ale economiei care doresc sa realizeze investitii pentru dezvoltarea business-urilor, cat si ajutorarea sectoarelor afectate de criza COVID-19, prin posibilitatea obtinerii de sprijin financiar sub forma de fonduri nerambursabile sau ajutoare de stat.
Cu o alocare intre 150 milioane de euro si posibilitatea unei suplimentari la 500 milioane de euro (POR 2.2), circa 80 milioane de euro (POIM 6.4) si 313 milioane de euro (HG 807/2014), companiile interesate de finantare pentru proiecte de investitii pot accesa fonduri de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea business-urilor, vizate fiind atat start-up-uri, IMM, cat si companii mari.
POR 2.2: Hotelierii, companiile cu activitati in constructii sau productie pot accesa fonduri europene pentru investitii de pana la 6 mil. EUR in urmatoarele doua luni
Companiile cu activitate in constructii, depozitare/logistica, in industria hoteliera sau productie pot aplica pentru obtinerea de fonduri europene de pana la 6 milioane de euro prin intermediul Axei de Finantare 2.2, parte a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020.
“Ultima perioada a reprezentat o adevarata provocare pentru mediul de business romanesc, insa exista solutii pentru depasirea acesteia, prin investitii realizate cu sprijinul UE. Sunt ultimele luni in care se pot depune proiecte pentru Axa de Finantare 2.2, parte a POR 2014-2020, intrucat contractele de finantare se vor semna pana cel tarziu la 31.12.2020, fiind o sesiune fulger, pe o procedura mult simplificata fata de cele anterioare. In contextul in care alocarea de 150 milioane euro se poate suplimenta pana la 500 milioane euro, iar urmatoarele fonduri europene vor fi disponibile abia in 2021-2022, recomandam companiilor care doresc sa solicite aceste granturi sa demareze pregatirea proiectelor, sa depuna aceste proiecte riguros pregatite si cu sprijinul unui consultant specializat, in asa fel incat proiectul sa beneficieze si de un punctaj competitiv si sa fie depus chiar in primele zile de la deschiderea sesiunii, pentru a-si maximiza sansele de succes”, a declarat Roxana Mircea, fondator si partener al companiei de consultanta REI Finance Advisors, specializata in servicii profesionale pentru atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat destinate companiilor cu activitate pe piata din Romania.
Pe 14 mai, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei a publicat ghidul consultativ pentru prioritatea de investitii 2.2 “Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor”, pentru investitii in toata tara, cu exceptia zonelor Bucuresti - Ilfov.
Domenii eligibile pentru finantare prin Axa Prioritara 2 (POR 2014-2020)
Solicitantii eligibili sunt societatile cu minimum 1 an fiscal integral de activitate si profit inregistrat in 2019, care doresc investitii atat in mediul urban cat si rural. In cazul investitiilor pentru mediul rural, fondurile pot fi solicitate numai de catre companii mijlocii, cu o medie de peste 50 angajati in ultimii doi ani fiscali.
In cadrul Axei Prioritare 2 a POR 2014-2020 se finanteaza atat crearea unei noi unitati de productie/prestare servicii, extinderea capacitatii unei unitati existente, cat si diversificarea productiei unei unitati existente, prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior in unitate. Nu sunt eligibile insa activitati de renovare a cladirilor existente.
Printre domeniile eligibile se numara companiile care doresc sa acceseze fonduri europene pentru:
- Activitati de constructii (se pot achizitiona si utilaje);
- Activitati de depozitare;
- Asistenta medicala si stomatologica;
- Colectarea si procesarea de deseuri;
- Confectii textile, incaltaminte, marochinarie;
- Fabricarea de echipamente electronice;
- Hoteluri si alte facilitati de cazare;
- Industria lemnului, procesare de baza si fabricarea de mobilier;
- Posturi radio si TV;
- Productie publicitara;
- Programare si consultanta in IT, portaluri web;
In aceste cazuri, aplicantul nu trebuie obligatoriu sa deruleze deja activitatea respectiva, nu se puncteaza un istoric de activitate, ci durata de existenta a societatii.
Proiectul propus in cererea de finantare trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu, investitii in active corporale - lucrari de construire, extindere a spatiilor de productie/ prestare de servicii, inclusiv a utilitatilor generale aferente (alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, PSI), achizitionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotica, de natura mijloacelor fixe sau achizitionarea de instalatii/ echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, precum si sisteme care utilizeaza surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare.
“La depunerea proiectului societatea trebuie sa detina terenul liber de sarcini, intabulat si sa prezinte un deviz general. In cazul acestei axe de finantare nu se mai solicita foarte multe documente la depunere, cum este cazul Certificatului de urbanism, Decizia Etapei de incadrare de la Mediu etc, ceea ce poate constitui un avantaj in rapiditatea depunerii documentelor necesare de catre companiile interesate”, a adaugat Roxana Mircea.
Programul Operational Regional - POR 2014-2020 este unul dintre programele prin care Romania poate accesa fondurile europene structurale si de investitii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), in perioada actuala de programare.
POR 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si a fost adoptat de Comisia Europeana pe data de 23 iunie 2015. Obiectivul sau general este cresterea competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, infrastructurii si serviciilor, pentru dezvoltarea durabila a regiunilor, astfel incat acestea sa isi poata gestiona in mod eficient resursele si sa isi valorifice potentialul de inovare si de asimilare a progresului tehnologic.
HG 807/2014: Ajutoare de stat de peste 313 mil. EUR pentru start-up-uri, IMM sau companii mari
Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Generala Ajutor de Stat, a suplimentat in acest an bugetul alocat programului de finantare HG 807/2014 destinat companiilor care solicita fonduri pentru investitii. Peste 313 milioane euro sunt disponibili atat pentru start-up-uri, IMM, cat si companiile mari, insa numai pentru proiecte a caror valoare depaseste 1 milion de euro. In acest fel, companiile care solicita ajutor de stat prin Schema reglementata de HG 807/2014 pot obtine pana la 50% din valoarea totala a investitiei, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii initiale in active fixe de inalta tehnologie pentru obtinerea de produse cu valoare adaugata mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor. Schema de ajutor de stat a fost instituita in baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea art. 107 si 108 din tratat, valabil in perioada 01.07.2014 - 31.12.2020, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Deciziei Comisiei Europene C (2014) 2240 final prin care a fost autorizata harta ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2014-2020. Valoarea totala a unui proiect de investitii trebuie sa fie de minimum 4,5 milioane lei. Aceasta valoare a fost determinata prin raportarea la o valoare echivalenta de aproximativ 1 milion euro (calculata la un curs de 4,5 lei/euro).
Termenul maxim pentru emiterea acordurilor de finantare este 31.12.2020, ceea ce inseamna ca proiectele trebuie depuse cel mai tarziu in luna iulie pentru a fi evaluate. Mai multe detalii aici.
POIM 6.4: Fonduri nerambursabile pentru marii consumatori de energie
Uniunea Europeana aloca 60% fonduri nerambursabile, in valoare de cel mult 15 milioane EUR, destinate marilor consumatori de energie, prin axa de finantare POIM 6.4. Fondurile se pot investi in dezvoltarea propriilor centrale de cogenerare de inalta eficienta, ce ar oferi posibilitatea companiilor sa isi produca energia electrica si termica, necesare desfasurarii activitatii si obtine reduceri substantiale in ceea ce priveste consumul de energie.
Vizate de aceasta finantare sunt marile companii din domeniul productiei de lactate, bere, industria alimentara, panificatie, prelucrarea lemnului, industrie grea sau materiale de constructii, precum si alte companii clasificate ca fiind mari consumatori de energie.
Termenul de depunere al proiectului este 31.12.2020, insa proiectele trebuie pregatite cu minimum sase luni inainte intrucat realizarea studiului de fezabilitate si obtinerea avizelor dureaza circa sase luni. Mai multe detalii aici.