Studiul Building blockchains for a better planet realizat de PwC pentru Forumul Economic Mondial si lansat la Summitul Mondial pentru Actiune Climatica, identifica mai mult de 65 de moduri prin care tehnologia blockchain poate fi aplicata in gestionarea celor mai presante provocari de mediu la nivel global. Raportul face parte din proiectul A patra Revolutie Industriala si analizeaza modul in care noile platforme globale ar putea ajuta la dezvoltarea de ecosisteme blockchain responsabile.
Aceste noi modalitati prin care tehnologia blockchain poate ajuta la rezolvarea provocarilor de mediu variaza de la descentralizarea gestionarii resurselor naturale precum energia si apa, la crearea unor lanturi de aprovizionare mai transparente care sa conduca la un grad mai mare de sustenabilitate si sa asigure noi mecanisme pentru a obtine sumele considerabile, estimate la mii de miliarde de dolari, de care va fi nevoie pentru a genera o crestere economica durabila, cu emisii reduse de carbon.
Solutiile bazate pe tehnologia blockchain sunt explorate in prezent pentru a imbunatati gradul de sustenabilitate al lanturilor de aprovizionare care au potentialul de a ajuta la depasirea activitatilor ilegale. Aceasta poate fi folosita, de exemplu, in a transparentiza traseul capturii de peste oceanic pana ajunge la clientul final, sau pentru a urmari parcursul, pe lantul de aprovizionare, al unor marfuri precum uleiul de palmier, carnea de vita sau soia, din ferma pana la consumatorul final. Acest nivel de transparenta este vital pentru a ajuta consumatorii sa ia decizii informate, pentru actualizarea practicilor lanturilor de aprovizionare si noi practici de guvernanta. Tehnologia blockchain ar putea, de exemplu, sa fie utilizata pentru a sprijini modele inovatoare de a da drepturi de folosinta pentru anumite resurse catre anumite comunitati sau pescari.
Conform raportului, acestea, precum si alte oportunitati, au ramas neexplorate intr-o foarte mare masura de catre dezvoltatorii de aplicatii, investitori si guverne. Acestea reprezinta o oportunitate de a debloca si monetiza valoarea care, in acest moment, este specifica sistemelor de mediu.
“Mediul de afaceri si investitorii s-au concentrat cu preponderenta asupra aplicatiilor blockchain menite sa transforme domeniul financiar si comertul. Exista, de asemenea si oportunitati pentru a valorifica aceasta tehnologie emergenta pentru a proteja mediul inconjurator - de la lanturi de aprovizionare transparente, curate si etice, la stimularea consumului si productiei sustenabile sau consolidarea tranzitiei catre sisteme descentralizate de apa, mobilitate si energie bazata pe continut redus de dioxid de carbon”, a declarat Ionut Sas, Partener, lider al echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul de tehnologie, media si telecom, PwC Romania.
“Este important ca orice actor, care se gandeste la dezvoltarea sau posibilitatea de a investi in aplicarea tehnologiei blockchain pentru mediu, sa faca un pas inapoi si sa isi puna trei intrebari esentiale: va rezolva tehnologia blockchain problema actuala, pot fi gestionate in mod acceptabil riscurile si a fost construit ecosistemul potrivit pentru toate partile implicate?”, a adaugat Sas.
In conditiile in care tehnologia blockchain este valorificata in mod corect, aceasta are un potential semnificativ de a stimula tranzitia catre solutii descentralizate, mai sigure, cu o posibilitate mai mare de a conserva resursele si de a mobiliza comunitatile.
“Daca istoria ne-a invatat ceva, trebuie sa retinem ca aceste schimbari cu potential de transformare nu vor avea loc automat. Acestea vor avea nevoie de colaborarea diverselor parti interesate provenind din domenii diferite - de la industriile de tehnologie la factorii decizionali. In plus, vor avea nevoie sa fie sprijinite de platforme noi care pot sustine partile interesate sa avanseze nu numai in aplicarea tehnologiei, dar si in schimbarea sistemelor care le vor permite sa aiba efecte imediate”, a spus Dominic Waughray, Coordonatorul Centrului Global pentru Bunuri de larg Consum din cadrul Forumului Economic Mondial.
Raportul Building block(chain)s for a better planet este parte a unei serii de studii din cadrul proiectului A patra Revolutie Industriala pentru Pamant , derulat in colaborare cu Centrul pentru A patra Revolutie Industriala din cadrul Forumului Economic Mondial.
Despre raport:
1. Raportul Building block(chain)s for a better planet este publicat de catre Initiativa privind modelarea viitorul mediului si securitatea resurselor naturale din cadrul Forumului Economic Mondial in parteneriat cu PwC si Standford Woods Institute for the Environment. Realizarea sa a fost posibila cu sprijin financiar din partea Fundatiei MAVA. Acesta face parte dintr-o serie de rapoarte din cadrul proiectului A Patra Revolutie Industriala pentru Pamant, derulat in colaborare cu Centrul pentru a patra revolutie industriala din cadrul Forumului Economic Mondial.
2. Prin asumarea rolului de a imbunatati viata la nivel global, Forumul Economic Mondial este Organizatia Internationala pentru cooperarea dintre sectorul public si cel privat. Forumul implica cei mai importanti lideri politici, ai mediului de afaceri si alti lideri ai societatii pentru a modela agendele la nivel global, regional sau la nivel de industrie.
3. Conform, unui studiu global realizat recent de PwC pe tema viziunii mediului de afaceri cu privire la activitatea tehnologiei blockchain, 84% dintre executivii intervievati au declarat ca au proiecte in dezvoltare bazate pe tehnologia blockchain, in timp ce 15% au deja astfel de proiecte in functiune. Un sfert dintre executivii intervievati au precizat ca au inceput sa implementeze tehnologia blockchain. 10% au spus ca au proiecte dezvoltate in faza pilot, in timp ce 15% au proiecte deja operationale. Aproximativ o treime (32%) sustin ca au proiecte in dezvoltare, o cincime fiind in faza de cercetare. Studiul a evaluat opiniile a 600 de executivi din 15 state pe tema dezvoltarii tehnologiei blockchain si viziunii lor privind potentialul sau.
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 250.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.