Salariile brute in randul companiilor private au crescut, in medie, cu 9,4% in acest an, potrivit studiului salarial PayWell 2019 realizat de PwC Romania. Majorarea depaseste nivelul de 4,6% estimat pentru acest an de catre companiile respondente in editia anterioara. Pentru 2020, companiile private anticipeaza o crestere medie a salariilor brute de 5,7%.
Cea mai mare crestere medie a salariilor in 2019, de 14%, a fost inregistrata de sectorul hotelier. De asemenea, majorari peste media tuturor sectoarelor incluse in sondaj au fost raportate de industrie +11%, leasing +10% si retail +10%. Conform Paywell 2019, salariul mediu brut in randul companiilor participante a urcat la 5.941 lei de la 5.428 lei, in 2018.
Pe categorii de angajati, continua tendinta de crestere in ritm mai accelerat a salariilor in randul personalului necalificat sau putin calificat (muncitori, operatori), in medie de 10%. In comparatie cu anii trecuti, insa, cand nivelurile manageriale au stagnat ca nivel salarial, in 2019 pozitiile de management operational au avut o crestere de 13%, iar cele de top management de 9%. La polul opus, cu 5%, se afla personalul administrativ, tehnicienii si angajatii cu putina experienta.
"Observam ca majorarea salariala a fost in 2019 superioara nivelului pe care il prognozau anul trecut companiile incluse in Paywell, fiind influentata in principal de deficitul de forta de munca, dar si de evolutia din sectorul public si de deciziile guvernamentale privind salariul minim pe economie. Ca urmare a majorarilor cumulate de circa 50% care au avut loc in sectorul public incepand din 2017, raportul dintre veniturile medii PayWell, care reprezinta in mare parte companii mijlocii si mari, si salariul mediu pe tara a coborat de la 1,4 la 1,16 in aceasta perioada. In acest context, companiile private se confrunta cu o dubla presiune: din partea sectorului public care a devenit mult mai atractiv pentru angajati si a deficitului fortei de munca ce s-a acutizat in ultimii ani", a declarat Daniel Anghel, Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice, PwC Romania.
In ceea ce priveste beneficiile, continua sa se afle in top tichetele de masa, zilele suplimentare de concediu si bonusurile acordate cu diferite ocazii. Totusi, comparativ cu anii trecuti, cele mai mari cresteri de popularitate au fost inregistrate de gestionarea timpului (program flexibil, munca de acasa) si de beneficiile care tin de bunastarea angajatilor (inchirierea de carti, programe de sanatate etc.).
"Angajatii au inceput sa aprecieze si alte beneficii in afara celor devenite traditionale. De exemplu, sunt cerute mai mult facilitatile pentru transport, flexibilitatea programului de lucru sau munca de acasa. Avand in vedere ca piata fortei de munca este din ce in ce mai competitiva, angajatorii sunt tot mai preocupati sa dezvolte pachete diverse de beneficii si un mediu de lucru atractiv, pentru a fi preferati sau pentru a-si retine angajatii. Atentia sporita acordata programelor de beneficii pentru diferentiere este un semn al sofisticarii pietei muncii odata cu cresterea standardului de viata. Aceasta tendinta va continua in anii urmatori, cu potential de accelerare daca legislatia fiscala va incuraja mai mult promovarea anumitor beneficia, care pot avea si impact social pozitiv (asigurari de sanatate, planuri de pensii etc.)", a aratat Oana Munteanu, Senior Manager PwC Romania.
Alte concluzii ale sondajului
- Cele mai mari salarii medii brute in 2019, in functie de departamente, au fost raportate de cel de Strategie, 12.220 lei, Juridic, 11.026 lei si IT, 10.769 lei.
- Bucuresti continua sa conduca in topul castigurilor, cu un salariu mediu aproape dublu fata de Muntenia.
- Pe judete, top cinci Paywell este format in ordine de Bucuresti-Ilfov, Timis, Cluj, Brasov si Iasi.
- Cele mai mari cresteri de salarii in 2020 sunt estimate pentru retail, de 7,42%, sectorul farmaceutic, 6,3% si bancar, 4,73%.
***
Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2019 a fost realizat pe un esantion de aproximativ 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail si hotelier si analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare. Studiul contine analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare, de exemplu cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile, precum si analiza unui numar de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori.