Pe 23 ianuarie 2020 a intrat in vigoare Legea nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investitii alternative si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care reglementeaza modalitatea de infiintare si functionare a FIA stabilite in Romania, inclusiv a celor specializate in investitii imobiliare. Proiectul de lege a fost publicat in Monitorul Oficial la data de 24 decembrie 2019.
In ultima parte a anului 2020 este preconizata finalizarea proiectului derulat de MLPDA privind sistematizarea legislatiei din domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului.
De asemenea, la data de 11 ianuarie 2020 a intrat in vigoare Legea nr. 7/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Printre altele, prin aceasta se modifica unele aspecte privind emiterea autorizatiilor de construire, a situatiilor in care emiterea unei autorizatii de construire nu este necesara. De asemenea, prin Legea nr. 7/2020 se aduc modificari privind procedura de intrare in legalitate a constructiilor pentru care executia lucrarilor s-a realizat fara autorizatie de construire.
Acestea sunt principalele acte normative cu impact asupra activitatii sectorului de constructii, potrivit Alexandrei Radu, Senior Associate la firma de avocatura ONV LAW.
Despre acestea, precum si alte aspecte legate de legislatie, tranzactii si litigii in constructii, vorbesc in continuare Alexandra Radu (foto dreapta) si Lorena Ciobanu - Managing Associate la ONV LAW (foto stanga).
- Ce urmareste proiectul de sistematizare a legislatiei din domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului?
- Prin elaborarea Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor se urmareste reunirea intr-o structura unitara si corelarea reglementarilor din domeniile amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor si din domeniile conexe (mediu, energie, transporturi, cadastru, proprietate, zone construite protejate si monumente istorice, gestiunea riscurilor naturale si industriale). Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), finalizarea proiectului, derulat sub titlul "Sistematizarea legislatiei din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor si consolidarea capacitatii administrative a structurilor de specialitate din institutiile publice centrale cu responsabilitati in domeniu", Cod SIPOCA 50, este preconizata in ultima parte a anului 2020. Proiectul este derulat de MLPDA si include elaborarea Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor.
- Ce impact a avut OUG 114/2018 in sectorul de constructii si cum vedeti implementarea acesteia in continuare?
- Prin adoptarea OUG 114/2018 a fost vizat inclusiv acordul incheiat in 2018 intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) prin care se declarase sectorul constructiilor ca sector prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca incepand cu 1 ianuarie 2019 si pentru o perioada de 10 ani.
La momentul adoptarii OUG 43/2019, prin care s-a modificat OUG nr. 114/2018, s-a avut in vedere ca in primele 4 luni din 2019 volumul lucrarilor de constructii inregistrase o dinamica record dupa criza, respectiv de 17,8%, in luna aprilie 2019 lucrarile de constructii majorandu-se cu 33,4% fata de aceeasi luna a anului anterior. In luna iunie 2019, Federatia Sindicatelor din Constructii si Materiale de Constructii a revelat efectele majore pozitive atat pentru constructori, cat si pentru mediul de afaceri si pentru intreaga economie, insistand asupra mentinerii masurilor favorabile domeniului de constructii potrivit OUG 114/2018.
Aplicarea facilitatilor fiscale a fost in mod evident resimtita pozitiv de catre companiile al caror obiect de activitate se circumscrie codurilor CAEN reglementate de art. 60 pct. 5 din Codul Fiscal, impactul in materia relatiilor de munca fiind, de asemenea, prezent. Astfel, unul dintre scopurile urmarite - ce al diminuarii dificultatilor legate de asigurarea fortei de munca specializata - s-a realizat, insa migrarea salariatilor din domeniu catre alte tari nu a fost stopata, cererea de forta de munca nefiind nici la acest moment suficienta in raport cu oferta de pe piata. In acest context, in prezent, o posibila abrogare a facilitatilor ar avea in mod cert o influenta esentialmente negativa asupra acestei ramuri de business.
- Cum a evoluat piata de fuziuni si achizitii in 2019?
- In general, pe piata fuziunilor si achizitiilor, s-au remarcat tranzactii semnificative. In primul trimestru, doar o singura tranzactie a depasit 100 de milioane de euro, in conditiile in care, in al doilea trimestru, s-a incheiat o unica tranzactie de peste 500 de milioane de euro, potrivit surselor publice. In cel de-al treilea trimestru din 2019, s-au inregistrat, de asemenea, multiple tranzactii relevante, dintre care a fost facuta publica valoarea de 136 milioane de euro a unei tranzactii in domeniul energiei regenerabile, prin preluarea unei participatii majoritare intr-o companie romana care detine mai multe parcuri eoliene.
In mod specific in sectorul constructiilor, dintre achizitiile notorii pe piata au fost relevante cele vizand cladiri de birouri din centrul Bucurestiului si din Cluj-Napoca si centre comerciale, tranzactionate fie ca portofoliu (in regiunea Moldovei si Transilvaniei), fie cu privire la un anume activ. De asemenea, a fost comunicata instrainarea participatiilor unui actor important pe piata materialelor de constructii.
Din practica ONV LAW din acest an, mentionam asistarea clientilor in proiecte de due diligence, etape preliminare tranzactiilor, negocieri in scopul incheierii de contracte de vanzare privind imobile constructii - relevante fiind cele privind dobandirea de spatii comerciale in cadrul unor imobile noi destinate deschiderii de show-room-uri, instrainarea unei cladiri de birouri si spatii comerciale de catre un client fond de investitii in considerarea deciziei de retragere a afacerilor sale de pe piata din Romania.
- Care sunt cele mai frecvente litigii pe care le-ati intalnit in sectorul de constructii?
- In sectorul constructiilor sunt frecvente litigiile de drept administrativ referitoare la legalitatea autorizatiilor de construire, procedura de emitere a autorizatiei, contestarea proceselor verbale de contraventie incheiate de autoritatile cu atributii in domeniu, litigiile de drept civil nascute intre societatile care activeaza pe piata si se afla in raporturi de subcontractare (pretentii derivate din acorduri de subcontractare). De asemenea, avand in vedere ca o parte semnificativa din sectorul constructiilor se desfasoara in domeniul public, atat in etapa atribuirii contractelor, cat si in etapa executarii acestora.